15.9.2017 14:55

Οι επεμβάσεις που θεραπεύουν το διαβήτη

Καταλυτικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

Ενδιαφέρουσα και ουσιαστική συζήτηση ακολούθησε την ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Οι επεμβάσεις που θεραπεύουν το διαβήτη», η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Χίου, με τη πρωτοβουλία του Συλλόγου Διαβητικών Χίου και της ΣυνΔια (Συνεργασία για τη Χειρουργική Θεραπεία του Διαβήτη).

Μετά το σύντομο χαιρετισμό του καθηγητή χειρουργικής, κ. Ιωάννη Μελισσά, ο χειρουργός, εξειδικευμένος στη Μεταβολική Χειρουργική, Οδυσσέας Βουδούρης εξήγησε τους θεραπευτικούς βιολογικούς μηχανισμούς που επιτρέπουν στις σύγχρονες αντιδιαβητικές επεμβάσεις να θεραπεύσουν αυτή τη νόσο. Αναφέρθηκε εκτενώς στο πως πραγματοποιούνται οι επεμβάσεις αυτές και ποιοι διαβητικοί ασθενείς μπορούν να θεραπευτούν χάρη σε αυτές.

Ο κ. Βουδούρης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η χειρουργική θεραπεία του διαβήτη, που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στη Αμερική και σε Ευρωπαϊκές χώρες, αλλάζει ριζικά την καθημερινότητα των διαβητικών, εφόσον επιφέρει ομαλοποίηση της γλυκαιμίας, χωρίς λήψη φαρμάκων και κυρίως προστατεύει από τις σοβαρές επιπλοκές που προκαλεί σε βάθος χρόνου ο διαβήτης. Επίσης, διαπιστώνουμε ότι οι αντιδιαβητικές επεμβάσεις βελτιώνουν ή και θεραπεύουν συνοδές παθήσεις, όπως την δυσλιπιδαιμία και την υπέρταση, ειδικά σε υπέρβαρους και παχύσαρκους διαβητικούς».

Ο κ. Βουδούρης έκλεισε την παρουσίασή του αναφερόμενος στην προοπτική που η χειρουργική θεραπεία ανοίγει πλέον για τη δυνατότητα ίασης του διαβήτη. Επίσης, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που είχαν πάρει το 1991, οι νέοι της Διεθνούς Ομοσπονδίας για το Διαβήτη με αφορμή την 100η επέτειο της γέννησης του Frederick Grant Banting, ο οποίος ανακάλυψε την ινσουλίνη το 1922, δημιουργώντας μια «χρονοκάψουλα», που τοποθετήθηκε στο σπίτι του, με τη δέσμευση να ανοιχτεί όταν βρεθεί η θεραπεία για το διαβήτη.

«Έχουμε πλέον βάσιμες ελπίδες ότι η ώρα αυτή πλησιάζει» δήλωσε ο κ. Βουδούρης.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ