30.7.2020 16:20

Όγκοι εγκεφάλου: Σημαντικές πληροφορίες για το αδένωμα υπόφυσης & το γλοιοβλάστωμα

Οι όγκοι εγκεφάλου μπορεί να είναι είτε καλοήθεις είτε κακοήθεις. Εμφανίζονται και στα δύο φύλλα και η αντιμετώπισή τους είναι περίπλοκη και αρκετές φορές δύσκολη.

Αδένωμα υπόφυσης

Η υπόφυση είναι ένας ενδοκρινής αδένας πίσω από το μέτωπο, δηλαδή δίπλα σε πάρα πολλά οπτικά νεύρα, τα οποία συχνά επηρεάζονται όταν ο ασθενής πάσχει από αδένωμα υπόφυσης. Οι ορμόνες που εκκρίνονται από την υπόφυση, έχουν αντίκτυπο σε πολλές εστίες του σώματος, όπως στον θυρεοειδή, στην ευαίσθητη περιοχή και σε άλλες.

Ο όγκος του αδενώματος υπόφυσης είναι καλοήθης στις περισσότερες των περιπτώσεων και η δραστηριότητά του είναι να παράγει πολλά κύτταρα σε διαφορετικές περιοχές του σώματος.

Σαφή αίτια δεν έχουν βρεθεί για την παρουσία του, ωστόσο φαίνεται ότι η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο αφού ανευρίσκεται σε μέλη της ίδιας οικογένειας αρκετά συχνά. Νέα άτομα προσβάλλονται από το αδένωμα υπόφυσης και μάλιστα γυναίκες, που δεν έχουν συνυπάρχοντα νοσήματα.

Μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως ζαλάδες και οξύ πονοκέφαλο αλλά και οπτικές ή ορμονικές διαταραχές. Αντιμετωπίζεται με στερεοτακτικήακτινοχειρουργική και χημειοθεραπείες.

Γλοιοβλάστωμα

Το γλοιοβλάστωμα αποτελεί τον πιο επιθετικό όγκο από την κατηγορία των γλοιωμάτων. Το ιστολογικό τους χαρακτηριστικό είναι τέτοιο ώστε η ταξινόμησή του να είναι 4ου βαθμού στην κλίμακα της επιθετικότητας.

Το πρώτο σύμπτωμα αυτού του όγκου είναι μία εστιακή ή γενικευμένη επιληπτική κρίση, η οποία μπορεί να έχει υποτροπή. Ο πονοκέφαλος επίσης μπορεί να εμφανιστεί μαζί με εμετούς. Η εξέλιξή του είναι αργή, ωστόσο λόγω της κακοήθειας του όγκου, η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπισή του.

Στους ασθενείς γίνεται αφαίρεση του όγκου με κρανιοτομία, επιτρέποντας σε αρκετές περιπτώσεις την επιβίωσή του για χρόνια.

Δρ. Παντελής Σταυρινού MD, PhD

Νευροχειρουργός Αθήνα

nevroxeirourgos.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ