29.4.2019 13:16

Ο Καρδαμυλίτης Νευροχειρούργος που εγχείρισε 23χρονη ενώ έπαιζε βιολί

Συνέβη στον Τάραντα (Taranto) της Νότιας Ιταλίας, σε μια νεαρή μουσικό, όπως διαβάζουμε στην La Stampa.

Κατά τις 5 ώρες της εν λόγω χειρουργικής επέμβασης, η κοπέλα δεν αποχωρίστηκε το αγαπημένο της μουσικό όργανο, και ο σκοπός ήταν πολύ συγκεκριμένος: να ελαχιστοποιηθούν οι ζημιές που θα μπορούσαν να προκληθούν στις εγκεφαλικές λειτουργίες της. Ο όγκος βρισκόταν σε ευαίσθητη περιοχή, οπότε υπήρχαν κίνδυνοι για τη λειτουργία του λόγου και τις κινήσεις των δακτύλων. Σαν να μην ήταν αρκετός ο φόβος της κακοήθους νεοπλασίας, η κοπέλα είχε να αντιμετωπίσει και τον φόβο πως μπορεί να έπρεπε να εγκαταλείψει τη μουσική.

Έτσι επιλέχθηκε να πραγματοποιηθεί η επέμβαση κρανιοτομής και εκτομής εγκεφαλικής νεοπλασίας με ‘awake surgery’, δηλαδή με την ασθενή ξύπνια. Όμως ήταν απαραίτητο η κοπέλα να παίζει βιολί, σε κατάσταση εγρήγορσης και συνεργασιμότητας.

«Η διαδικασία δεν είναι καθόλου απλή και, σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ρόλος του ασθενούς είναι θεμελιώδης», εξηγεί ο Δρ Giovanni Battista Costella, Διευθυντής Νευροχειρουργικής στο νοσοκομείο Santissima Annunziata και επικεφαλής της ομάδας που χειρούργησε την 23χρονη μουσικό. Μάλιστα, ήταν εκείνος που πρότεινε στην κοπέλα και στους δικούς της να σκεφτούν αυτή τη δυνατότητα: «Το χειρουργείο με τον ασθενή ξύπνιο εξυπηρετεί κατεξοχήν για την αφαίρεση των όγκων που βρίσκονται κοντά στις περιοχές του λόγου ή σε άλλες κρίσιμες περιοχές. Η ασθενής κατανόησε την κατάσταση και δέχτηκε. Κατά τη διάρκεια της εγχείρησης, μπορεί να φαίνεται αφύσικο, αλλά μιλάς στον ασθενή, ο οποίος πληροφορείται σχετικά με το τι κάνεις. Αυτό χρησιμεύει επίσης και στο να τον/την ηρεμείς».

Δεξί χέρι του δόκτορος Costella, σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, ήταν ο Έλληνας Νευροχειρούργος Κωνσταντίνος Γούναρης, με χιώτικη καταγωγή, το γένος Αδαμαντίου Μέλη από τα Καρδάμυλα.

Με πληροφορίες από Lifo.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ