11.7.2017 10:42

Μπαίνεις υγιής, αρρωσταίνεις από την εικόνα της Παθολογικής

• ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΠΟΤΕ Ο ΧΙΩΤΗΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΟΝΙΚΟΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΤΟΥ «ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟΥ»;

Η αποθεραπεία, ισχυρίζονται δικαίως πολλοί γιατροί, είναι απόλυτα συναρτώμενη με την ψυχολογία. Εδώ και κάποια χρόνια η εισαγωγή στην Παθολογική Κλινική του «Σκυλιτσείου»... αρρωσταίνει περισσότερο όποιον ασθενή εισαχθεί, καταρρακώνει την ψυχολογία του ότι μέσα σε έναν τέτοιο χώρο είναι εφικτό να αποθεραπευτεί.

Η κατάληξη του έργου κατασκευής της νεότερης πτέρυγας, που είχε ως αποτέλεσμα την αδυναμία παράλληλης επισκευής της Παθολογικής πτέρυγας, δεν συνοδεύτηκε από την απαραίτητη πρόβλεψη άμεσων αποκαταστάσεων. Τα χρόνια περνούν και η εικόνα της Παθολογικής αρχίζει έντονα να μοιάζει με Κλινική υπό κατάρρευση. Ακόμα και μέσα στα δωμάτια των ασθενών (φωτό από το δωμάτιο 5) οι τοίχοι έχουν αρχίσει ... να σκάνε, σοβάδες να πέφτουν και η γενική του εικόνα αποπνέει αίσθηση κτιριακής υποδομής τριτοκοσμικής χώρας, έτοιμης να σου πέσει στο κεφάλι.

Εγκαταλείφθηκε ο σχεδιασμός

Ο μοναδικός σχεδιασμός που επιχειρήθηκε για να ανανεωθούν οι πιο πολυσύχναστοι χώροι νοσηλείας του Νοσοκομείου μας διακόπηκε με τη φυγή από το «Σκυλίτσειο» της διοίκησης Γ. Επιτροπάκη. Τότε, με μεγάλη προσπάθεια, είχε επιτευχθεί η έγκριση από το Ίδρυμα «Στ. Νιάρχος» μιας σημαντικής δωρεάς. Παράλληλα, με πόρους του ίδιου του Νοσοκομείου είχαν ξεκινήσει οι εργασίες και αναζητήθηκαν, μέσω πώλησης περιουσιακών στοιχείων του νοσηλευτικού μας ιδρύματος, όλοι οι συμπληρωματικοί πόροι προκειμένου να εξασφαλιστεί ολοκληρωμένη χρηματοδότηση για το έργο.

Σχεδόν δυο χρόνια μετά, τα πάντα εγκαταλείφθηκαν. Οι αρχικές κυβερνητικές ιδεοληψίες φρέναραν για ένα διάστημα τη δωρεά του «Στ. Νιάρχος» κι όταν αυτή, μετά κόπων και βασάνων, ανακοινώθηκε, κουτσουρεμένη με βάση τις αρχικές προσδοκίες, κανείς δεν γνωρίζει αν πρόκειται και πότε να προχωρήσει. Παράλληλα, ενώ η Παθολογική κυριολεκτικά καταρρέει σε υπηρεσιακό ή πολιτικό επίπεδο δεν υπάρχει καμία απολύτως ενημέρωση για την προοπτική ένταξης του έργου σε κάποιο από τα ήδη τρέχοντα προγράμματα. 

Υπάρχει μελέτη;

Μια ενδεχόμενη λύση εξεύρεσης των απαραίτητων πόρων είναι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα των 25 εκ. ευρώ για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, το οποίο καθυστερεί μεν χρονικά, θα μπορούσε, ωστόσο, να αποτελέσει μια κάποια διέξοδο. Είναι όμως έτοιμο το Νοσοκομείο, ως δυνητικός δικαιούχιος, να αναζητήσει μέσα από αυτό πόρους;

Η νέα διοικήτρια του Νοσοκομείου δεν έχει μέχρι σήμερα φανερώσει τις προθέσεις της. Ίσως, όμως, είναι το βασικότερο θέμα που οφείλει να απασχολήσει τη θητεία της πριν θρηνήσουμε ... νοσηλευόμενα θύματα. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ