11.3.2017 12:37

Μια σπουδαία ευκαιρία να κατανοήσουμε το Γλαύκωμα

Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος
 
Γράφει ο Οφθαλμιάτρος Ιωάννης Γ. Κοσμίδης
 
Η εβδομάδα από τις 12 έως 18 Μαρτίου 2017 είναι η Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος.
Αλλά τι είναι το Γλαύκωμα;
Το γλαύκωμα είναι μια ομάδα οφθαλμικών νόσων που προκαλούν προοδευτικά βλάβη του οπτικού νεύρου. Εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία τείνουν (χωρίς προειδοποίηση, ούτε εμφανή συμπτώματα) προς βαθμιαία επιδείνωση της οπτικής βλάβης που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση. Αν αυτό συμβεί η οπτική βλάβη είναι μη αναστρέψιμη, αυτός είναι ο λόγος που η νόσος του γλαύκωμα, περιγράφεται και ως ο "κλέφτης της όρασης.
Το γλαύκωμα είναι η δεύτερη πιο ισχυρή αιτία τύφλωσης παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι 4,5 εκατ.άτομα παγκοσμίως  είναι τυφλά εξαιτίας  του γλαυκώματος και ότι ο αριθμός θα ανέλθει σε 11,2 εκατ έως το 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της σιωπηλής εξέλιξης την νόσου –τουλάχιστον στα αρχικά στάδια- έως 50% των προσβεβλημένων ατόμων στις αναπτυγμένες χώρες δεν γνωρίζουν ότι έχουν γλαύκωμα.
Αυτός ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί σε υπανάπτυκτες περιοχές του κόσμου. Σε  συνδυασμό με την γήρανση του πληθυσμού, ευρισκόμαστε  μπροστά σε μια διαφαινόμενη "επιδημία  τύφλωσης" αν δεν αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με την σημασία των τακτικών οφθαλμολογικών εξετάσεων για τη διατήρηση της όρασης.    
Εφόσον το γλαύκωμα ενδέχεται να μην εμφανίσει πρώιμα συμπτώματα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους παράγοντες κινδύνου και να τους συζητήσουμε με έναν ειδικό οφθαλμίατρο.
Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για το γλαύκωμα είναι οι εξής:
·        Ηλικία άνω των 45 ετών
·        Ιστορικό γλαυκώματος στην οικογένεια
·        Υψηλή ενδοφθάλμια πίεση
·        Άτομα με μεγάλη μυωπία 
 
Οι πιο κοινοί τύποι γλαυκώματος στους ενήλικες είναι το Πρωτοπαθές Γλαύκωμα Ανοικτής Γωνίας και το Γλαύκωμα Κλειστής Γωνίας.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι η απώλεια της όρασης στο γλαύκωμα είναι μη αναστρέψιμη. Η φαρμακευτική αγωγή και η χειρουργική επέμβαση γίνεται με σκοπό τον έλεγχο της ενδοφθάλμιας πίεσης και μπορεί να σταματήσει ή να επιβραδύνει την επιδείνωση της όρασης. Συνεπώς μόνο η έγκαιρη διάγνωση  μπορεί   να συμβάλλει στη πρόληψη αυτής της σοβαρής νόσου. Ο οφθαλμίατρος μετά από πλήρη οφθαλμολογική εξέταση μπορεί να ανιχνεύσει το Γλαύκωμα στα αρχικά στάδια της νόσου και να συμβουλεύσει για την καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου.
 
Το γλαύκωμα είναι «ο κλέφτης της όρασης». Είναι ένας σιωπηλός, αόρατος, επικίνδυνος διαρρήκτης. Πρέπει να τον συλλάβουμε. Είναι στο χέρι μας να το κάνουμε:
Προλάβετε το Γλαύκωμα- Κάνετε οφθαλμολογική εξέταση!  
 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ