#Γιάννης Γεωργιάδης #ΕΚΑΒ

Γιάννης Γεωργιάδης - Αναγκαιότητα η μόνιμη παρουσία ελικοπτέρου για αεροδιακομιδές στη Χίο

Την άμεση ανάγκη μόνιμης βάσης ελικοπτέρου στο νησί αναδεικνύει ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου, λόγω των περιορισμών στο αεροδρόμιο

Την έντονη ανησυχία του για τις επιπτώσεις που έχουν οι εργασίες στο αεροδρόμιο της Χίου στις αεροδιακομιδές, εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου, με τον πρόεδρό του Γιάννη Γεωργιάδη να ζητά τη μόνιμη στάθμευση εξοπλισμένου ελικοπτέρου στο νησί, ώστε να διασφαλιστεί η άμεση και ασφαλής μεταφορά ασθενών.

Η παρέμβαση προς το Υπουργείο Υγείας και το ΕΚΑΒ έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία το λειτουργικό μήκος του διαδρόμου έχει περιοριστεί, γεγονός που καθιστά αδύνατη –τουλάχιστον προσωρινά– τη χρήση αεροσκαφών για επείγουσες διακομιδές.

Προβλήματα στις αεροδιακομιδές

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, το πρόβλημα έγινε άμεσα αντιληπτό από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής των περιορισμών.

«Μόλις ανακοινώθηκε ότι μειώνεται το λειτουργικό μήκος του αεροδρομίου της Χίου, αντιληφθήκαμε ότι δεν υπήρχε πλέον η δυνατότητα αεροδιακομιδής με αεροπλάνα, όπως γινόταν μέχρι τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ζήτημα προέκυψε αιφνιδιαστικά, χωρίς επαρκή προετοιμασία, ακόμη και σε επίπεδο συντονισμού με το ΕΚΑΒ, γεγονός που δημιούργησε εύλογη ανησυχία στους γιατρούς του Νοσοκομείου Χίου.

Διαβεβαιώσεις από το ΕΚΑΒ

Μετά από επικοινωνία του Ιατρικού Συλλόγου με το ΕΚΑΒ, δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι οι αεροδιακομιδές θα συνεχιστούν μέσω ελικοπτέρων, τα οποία θα επιχειρούν από βάσεις εκτός Χίου, όπως η Ελευσίνα και η Σύρος.

«Μας επιβεβαίωσαν ότι για το διάστημα των έργων οι αεροδιακομιδές θα εξυπηρετούνται με ελικόπτερα, τα οποία θα είναι εξοπλισμένα με τα κατάλληλα μηχανήματα και προσωπικό», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Παρά τις διαβεβαιώσεις, ήδη καταγράφηκαν τα πρώτα περιστατικά όπου οι διακομιδές πραγματοποιήθηκαν με καθυστέρηση, μέχρι να οργανωθεί το νέο σύστημα.

Αίτημα για μόνιμη λύση στη Χίο

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από τον Ιατρικό Σύλλογο στην ανάγκη ύπαρξης μόνιμης βάσης ελικοπτέρου στο νησί, ειδικά ενόψει της θερινής περιόδου, όπου ο πληθυσμός αυξάνεται σημαντικά.

«Προτείναμε να υπάρχει μόνιμη στάθμευση ελικοπτέρου στη Χίο, με προσωπικό του ΕΚΑΒ, ώστε να καλύπτονται άμεσα οι ανάγκες», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου.

Όπως υπογραμμίζει, η Χίος διαθέτει ένα καλά στελεχωμένο νοσοκομείο, ωστόσο οι ανάγκες για διακομιδές παραμένουν υπαρκτές και κρίσιμες, ιδιαίτερα για σοβαρά περιστατικά που απαιτούν εξειδικευμένη νοσηλεία εκτός νησιού.

Η κατάσταση παραμένει υπό παρακολούθηση, με τον Ιατρικό Σύλλογο να αναμένει στην πράξη την αποτελεσματικότητα του σχεδιασμού του ΕΚΑΒ. Παράλληλα, το αίτημα για μόνιμη λύση επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο, καθώς συνδέεται άμεσα με την ασφάλεια των πολιτών και την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος υγείας στο νησί.

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.

Ειδήσεις σήμερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ