1.11.2021 15:02

Ευρυαγγείες vs Κιρσοί. Ποια είναι η διαφορά τους;

Πολλοί είναι αυτοί που τις μπερδεύουν, όμως πρόκειται για δύο διαφορετικές παθολογικές καταστάσεις με διαφορετική συμπτωματολογία. Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στις ευρυαγγείες και τους κιρσούς;

Τόσο οι κιρσοί, όσο και οι ευρυαγγείες αποτελούν αποτέλεσμα της φλεβικής ανεπάρκειας. Η φλεβική ανεπάρκεια εμφανίζεται όταν οι βαλβίδες που βρίσκονται στο εσωτερικό τοίχωμα των φλεβών μας δε λειτουργούν σωστά, με αποτέλεσμα το αίμα να λιμνάζει σε συγκεκριμένες περιοχές και να μην πηγαίνει προς την καρδιά. Επακόλουθο αυτής της παθολογικής κατάστασης είναι η δημιουργία κιρσών και ευρυαγγειών στα πόδια. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί άνθρωποι έχουν την τάση να τις συγχέουν και να θεωρούν πως πρόκειται για το ίδιο πράγμα.

Οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες διαφέρουν τόσο στα συμπτώματα, όσο και στο πόσο επικίνδυνες μπορεί να αποβούν για την υγεία μας. Κατά κύριο λόγο, οι ευρυαγγείες έχουν μικρή διάμετρο και εντοπίζονται πολύ κοντά στην επιφάνεια του δέρματος. Αποτελούν ένδειξη φλεβικής ανεπάρκειας πρώτου βαθμού και εκτός από ένα πιθανό αίσθημα καύσου, το μόνο στο οποίο μας ενοχλούν είναι κυρίως στο αισθητικό κομμάτι. Στους κιρσούς, οι φλέβες διογκώνονται, μοιάζουν ξεχειλωμένες και είναι έντονα ψηλαφητές στο πόδι.  

Τι είναι οι ευρυαγγείες;

Οι ευρυαγγείες εμφανίζονται συχνότερα στον γυναικείο πληθυσμό, καθώς είναι πιθανόν να εκδηλωθούν σε 1 στις 2 γυναίκες. Επίσης, αρκετά επιρρεπείς σε αυτή τη φλεβική πάθηση είναι και όσοι εργάζονται σε επαγγέλματα που συνοδεύονται από παρατεταμένη ορθοστασία (χειρουργοί, σερβιτόροι, κομμώτριες, νοσηλευτές κ.λπ.). Οι ευρυαγγείες είναι μια κατάσταση στην όποια σπασμένα η διευρυμένα μικρά αγγεία κοντά στην επιφάνεια του δέρματος φτιάχνουν εάν δίκτυο ορατών γραμμών.

Στην ουσία πρόκειται για «σπασμένα αγγεία». Προκαλούνται γιατί οι βαλβίδες στις συγκεκριμένες φλέβες έχουν υποστεί βλάβη και η ροή του αίματος είναι αντίθετη από τη φυσιολογική και σημαντικά πιο αυξημένη από την κανονική. Μπορεί να έχουν μπλε χρώμα, όταν υπάρχει φλεβικό αίμα ή κόκκινο, όταν υπάρχει αρτηριακό αίμα.

Βασικά αίτια τα οποία μπορεί να συντελέσουν στην εκδήλωση ευρυαγγειών είναι η εγκυμοσύνη, η έμμηνος ρύση, η λήψη αντισυλληπτικών, οι ορμονικές διαταραχές, η κληρονομική προδιάθεση, η παχυσαρκία, η ηλικία, η ορθοστασία και η καθιστική ζωή. Για τους περισσότερους ανθρώπους η ύπαρξη ευρυαγγειών δεν υποδηλώνει κάποιο υποκείμενο σοβαρό πρόβλημα υγείας και δεν είναι απαραίτητη κάποια θεραπεία. Το πρόβλημα ορίζεται ως καθαρά αισθητικό. Βέβαια, είναι σημαντικό να γίνει και η απαραίτητη ιατρική αξιολόγηση από έναν εξειδικευμένο αγγειολόγο- αγγειοχειρουργό, έτσι ώστε να διαπιστωθεί με βεβαιότητα ότι δεν υποκρύπτεται κάποια υποκείμενη πάθηση.

Τι είναι οι κιρσοί;

Οι κιρσοί είναι και αυτοί με τη σειρά τους απόρροια της φλεβικής ανεπάρκειας, όμως σε πιο σοβαρό βαθμό σε σχέση με τις ευρυαγγείες. Στην ουσία, κιρσοί ονομάζονται οι «φουσκωμένες» φλέβες στα πόδια, οι οποίες διογκώνονται από το αίμα που λιμνάζει μέσα σε αυτές. Οι κιρσοί, με την διόγκωσή τους, παίρνουν συνήθως σχοινοειδή μορφή με πιθανές ελικώσεις.

Λανθασμένα πολλοί θεωρούν πως οι κιρσοί αποτελούν ένα αισθητικό πρόβλημα, το οποίο δεν κρύβει κάποια επικινδυνότητα. Γι’ αυτό το λόγο και δεν ζητούν άμεσα βοήθεια και αφήνουν το πρόβλημα να επιδεινώνεται. Αν και όντως οι κιρσοί δημιουργούν πρόβλημα στην εμφάνισή μας, μπορούν να προκαλέσουν και σοβαρά παθολογικά προβλήματα από τα οποία ο ασθενής θα ταλαιπωρηθεί ή και θα κινδυνεύσει.

Τα συμπτώματα των κιρσών κυμαίνονται από ενοχλητικά έως αφόρητα, ανάλογα με το πόσο έχει προχωρήσει η πάθηση. Δημιουργούν έντονο αίσθημα βάρους, άλγος, αισθητική δυσμορφία, οίδημα, καύσος ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ατροφία δέρματος, κνησμό, αλλαγή χρώματος του δέρματος, κράμπες κατά τη διάρκεια της νύχτας, ερυθρότητα και δημιουργία πληγών τα λεγόμενα άτονα φλεβικά έλκη.

Δρ. Κωνσταντίνος Ξηρομερίτης

Αγγειολόγος Αγγειοχειρουργός Αθήνα - Βόλος

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ