19.9.2022 10:26

Επιλόχειος πατρική κατάθλιψη

Γράφει ο Μιλτιάδης Π. Βασιλειάδης, Ψυχίατρος της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Χίου του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου

Έχετε ακούσει ποτέ για την επιλόχειο κατάθλιψη….στον πατέρα;

Η εγκυμοσύνη δεν αφορά μόνο τη μητέρα και το παιδί. Είναι μία πρόκληση και για τον πατέρα που πρέπει να προσαρμοστεί σε ένα διαφορετικό ρόλο και σε μια διαφορετική ταυτότητα. Προσπαθεί να προσαρμοστεί σε ένα περιβάλλον που αλλάζει γρήγορα, σε ένα παιδί που τρέχει για να γεννηθεί και ο ίδιος δεν το νιώθει να μεγαλώνει, όπως το νιώθει η μαμά μέσα της. Η προσαρμογή του πατέρα μετά τη γέννα πρέπει να γίνει πολύ γρήγορα. Συχνά οι μέλλοντες μπαμπάδες μιλούν για κάποια στιγμή-κλειδί όπου το παιδί γίνεται πραγματικό και σταματάει να είναι φαντασία. Κάποιοι το νιώθουν πριν, κάποιοι μετά τη γέννα. Τότε μιλούν και για όλα τα ευχάριστα όνειρα που κάνουν για οικογένειά τους, για όλες τις ευχές και επιθυμίες τους.

Ταυτόχρονα είναι αναμενόμενο ο μπαμπάς να αισθάνεται άγχος, καθώς βλέπει μπροστά του πολλές ευθύνες να έρχονται πολύ γρήγορα. Στις περισσότερες περιπτώσεις η προσαρμογή γίνεται χωρίς σοβαρά προβλήματα. Οι μπαμπάδες βιώνουν το φυσιολογικό άγχος της τεκνοποίησης, μπορεί κάποια βράδια να μείνουν άυπνοι, ίσως λίγο πιο νευρικοί και απότομοι για ένα μικρό διάστημα, ίσως να κλειστούν λίγο περισσότερο στον εαυτό τους, σε κάθε περίπτωση όμως αυτό δεν επεμβαίνει στην ικανότητά τους να εργάζονται αποδοτικά και να έχουν την ικανότητα να σχετίζονται με άλλους ανθρώπους.
Υπάρχουν όμως και κάποιες περιπτώσεις γύρω στο 5% όπου οι άντρες εμφανίζουν αρκετά συμπτώματα κατάθλιψης μέσα στον 1ο χρόνο μετά τη γέννα. Η κατάσταση αυτή λέγεται επιλόχειος πατρική κατάθλιψη.

Τότε ο πατέρας μπορεί να θυμώνει ευκολότερα, να προβαίνει σε επικίνδυνες συμπεριφορές όπως κατάχρηση αλκοόλ ή ουσιών, να εμφανίσει διάφορα σωματικά συμπτώματα όπως πονοκεφάλους δυσπεψία και άλλα. Άλλοι μπαμπάδες μπορεί να μην έχουν ενέργεια για να πάνε στη δουλειά τους ή μπορεί να δουλεύουν πολύ περισσότερο από το φυσιολογικό, μπορεί να έχουν προβλήματα στη συγκέντρωση, στον ύπνο ή στην όρεξη για φαγητό. Ένας μπαμπάς που βιώνει κατάθλιψη τελικά μπορεί να αποσύρεται από τη γυναίκα του ή και από το παιδί, καθώς δυσκολεύεται να συνδεθεί μαζί τους.

Έχουν παρατηρηθεί αρνητικές συνέπειες της πατρικής επιλόχειου κατάθλιψης στην ψυχική υγεία του παιδιού καθώς και στην ψυχοκοινωνική του ανάπτυξη.

Αυτό που δυσχεραίνει τη κατάσταση είναι ότι ο κοινωνικός ρόλος του πατέρα μετά την εγκυμοσύνη της γυναίκας του είναι τέτοιος που συχνά είναι αναμενόμενο από αυτούς να σηκωθούν να το καταπιούν και να συνεχίσουν.

Η κλινική κατάθλιψη δεν είναι κάτι που καταπίνεται από οποιοδήποτε φύλο, αλλά μια κατάσταση στην οποία μπορούν να γίνουν πάρα πολλές παρεμβάσεις.
Εάν η κατάσταση αυτή σας ακούγεται γνώριμη, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε ένα ειδικό ψυχικής υγείας.

 

Πληροφορίες: Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, τηλ 2271020000 (εσωτ. 2 Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Χίου)

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ