3.10.2018 11:48

Εναλλακτικά σνακ για το σχολείο (και όχι μόνο) με χιώτικα υλικά

Ο διατροφολόγος- μάγειρας, Στέλιος Κάρλος, εξηγεί στον «π» την ιδέα του για έξυπνα, μικρά και νόστιμα μικρογεύματα, που να είναι αγνά, να στηρίζονται στα προϊόντα του τόπου μας και να τα βρίσκουμε σε καταστήματα κεντρικά του νησιού.

Θα τον δεις να φοράει τη λευκή ιατρική ρόμπα, αλλά θα τον πετύχεις και με τον σκούφο του σεφ, αφού η δουλειά του επιτάσσει και τις δύο ενδυμασίες. Είναι νέος, πολυταξιδεμένος, με πολλές –για το νεαρό της ηλικίας του- εμπειρίες και στόχος της ζωής του είναι να κάνει τις ζωές των άλλων λίγο καλύτερες, μέσω της δουλειάς του!

Ο Στέλιος Κάρλος, διατροφολόγος και μάγειρας, κατά βάση της υγιεινής, πριν μερικούς μήνες άνοιξε το γραφείο του στο κέντρο της Χίου και δηλώνει έτοιμος να βοηθήσει το νησί της μητέρας του να εξελιχθεί διατροφικά χρησιμοποιώντας τοπικά προϊόντα.

Εναλλακτικά χιώτικα σνακ

Διαθέτει όρεξη και έχει πολλά κατά νου, ωστόσο το project του για υγιεινό σνακ στο σχολείο αποτελεί κύριο μέλημα του,  μια και έχει ήδη ξεκινήσει να το δουλεύει, ευελπιστώντας το επόμενο σχολικό έτος να βρει τα κυλικεία του νησιού λίγο πιο κατάλληλα εφοδιασμένα, με προϊόντα που τα τελευταία χρόνια έχουν προσεγγίσει το ενδιαφέρον του κόσμου και σταδιακά εισάγονται στην καθημερινότητα μας. Τι μπορεί να είναι αυτά; Ξηροί καρποί συνδυασμένοι με super foods. Η Χίος και τα προϊόντα της κυριαρχούν στο project, αφού αμύγδαλα, καρύδια και goji berry φύονται στο νησί μας και μπορούν κάλλιστα να είναι ένας συνδυασμός για θρεπτικό κολατσιό.  

Η αρχή πρέπει να γίνει στα σχολεία

«Παρατηρείται έντονα τα τελευταία 2 χρόνια η στροφή του κόσμου στα βιολογικά προϊόντα, στην προσεγμένη διατροφή. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό έπαιξε και η εμφάνιση των super foods αλλά και των βουτύρων από ξηρούς καρπούς,  που έγιναν «μόδα» κάνοντας τον κόσμο να το ψάξει λίγο περισσότερο. Σαν χώρα, αλλά και σαν νησί, είμαστε στην αρχή και έχουμε πολλή δουλειά ακόμη έως ότου φτάσουμε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Η αρχή πρέπει να γίνει από τα σχολεία, γιατί, αν δεν ενταχθείς από νεαρή ηλικία στον σωστό διατροφικό δρόμο, μεγαλώνοντας είναι δυσκολότερο. Μία συνεργασία της Πρωτοβάθμιας, με τους Συλλόγους Γονέων αλλά και το διδακτικό δυναμικό είναι ικανή, έστω και δοκιμαστικά, να αφήσει στην άκρη τα πατατάκια και να τα αντικαταστήσει από κριτσίνια, για παράδειγμα», εξηγεί ο Στέλιος Κάρλος.

Γιατί… όχι;

Οι πρώτες ετικέτες του Στέλιου με το λογότυπο του γραφείου του «Nutr and Cook» έχουν ήδη μπει σε συσκευασίες «τσέπης» με ανάμεικτους ξηρούς καρπούς και η πρώτη του συνεργασία με κεντρικό κατάστημα του νησιού είναι γεγονός.

Ο ίδιος ευελπιστεί να πετύχει η ιδέα του και κάποια μέρα να αποτελεί μέρος της καθημερινότητας η έξυπνη και σωστή διατροφή.

«Δεν θα ήταν ωφέλιμο στο κυλικείο του σχολείου, εκτός από το κλασσικό τοστ, να υπάρχει και ένα σάντουιτς με ψωμί από χιώτικο φούρνο και μέσα να περιέχει φουντουκοβούτυρο ή φυστικοβούτυρο της kiss the earth και μέλι από τον τόπο μας; Υπάρχουν τόσοι συνδυασμοί νόστιμοι και συνάμα θρεπτικοί και υψηλοί σε διατροφική αξία, που είναι κρίμα να μην αξιοποιηθούν», καταλήγει ο μάγειρας- διατροφολόγος.

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ