16.3.2017 12:40

Εκεί που αρχίζει η Παθογένεια και σταματά η Λογική

Η Παθολογική του Νοσοκομείου τείνει να μεταβληθεί στο «καρκίνωμα» ενός κτιρίου για το οποίο κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πανηγύριζαν και διαφήμιζαν ως επίτευγμα τους στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των κτιρίων και υπηρεσιών του ΕΣΥ.

Το κτίριο της Παθολογικής, το οποίο ήταν υποχρεωμένη η κατασκευάστρια της νέας πτέρυγας  να επισκευάσει, βρίσκεται σε κακά χάλια.

Η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση την οποία ζουν ασθενείς, συγγενείς, εργαζόμενοι και ιατροί, δεν φαίνεται να συγκινεί κανέναν αρμόδιο.

Οι εργαζόμενοι

Το θέμα είχε αναδείξει πρωτοσέλιδα ο «πολίτης» πολλάκις, με τελευταία αναφορά του με αφορμή την καταγγελία του Σαρ. Πιτσιλαδή. Είναι τόσο καίριο το ζήτημα, που τέθηκε στην κορυφή των διεκδικήσεων των απεργών εργαζόμενων στο «Σκυλίτσειο» χθες, οι οποίοι σημειολογικά παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου ακριβώς έξω από την είσοδο της Παθολογικής Κλινικής. Απορίας άξιο είναι γιατί ανάλογη στάση δεν κρατούν και οι γιατροί, όπως και η Διοίκηση του «Σκυλίτσειου».

«Το ζήτημα της Παθολογικής πρέπει να κλείσει μέσα στο 2017. Έχουμε ένα κτίριο το οποίο δεν ξέρουμε τι ασφάλεια μπορεί να προσφέρει σε περίπτωση σεισμού και κανείς δεν κάνει τίποτα. Τώρα λένε ότι ίσως εντάξουν στο ΕΣΠΑ ένα μικρό τμήμα ή προσπαθούν μέσω ευαγών ιδρυμάτων... Ελπίζουμε κάποιος να το δει σοβαρά γιατί ο κόσμος δεν γίνεται να νοσηλεύεται σε τριτοκοσμικές συνθήκες», δηλώνει ο Δημ. Κουτσουράκης, μέλος του ΣΕΣΝΟΧ.

Να αποδοθούν ευθύνες

Την απόδοση ευθυνών στους υπαίτιους αλλά και σε εκείνους που παρέλαβαν  το έργο της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου, χωρίς να έχουν υλοποιηθεί πλήρως οι υποχρεώσεις του εργολάβου, ζητά με παρέμβαση του ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ, Γ. Αμπαζής.

«Η σύμβαση προέβλεπε την ανακατασκευή της Παθολογικής Κλινικής με την παράδοση της νέας πτέρυγας. Δυστυχώς οι πολιτικές εκείνης της εποχής έφεραν αυτά τα αποτελέσματα και σήμερα εργαζόμενοι και επισκέπτες βιώνουν τραγικές καταστάσεις. Το νερό έτρεχε άφθονο στη νεροποντή στα γραφεία και στα δωμάτια των νοσηλευτών, οι ασθενείς δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα. Πού πήγαν τα λεφτά του έργου και ποιος έχει την ευθύνη για την παραλαβή ή μη παραλαβή του έργου μέχρι σήμερα;», αναρωτιέται ο κ. Αμπαζής.

Το πρακτικό ζήτημα

Η σκιαμαχία με το παρελθόν δύσκολα πάντως θα φέρει αποτέλεσμα. Πιο υπεύθυνη στάση είναι η διοίκηση, με τον αναμενόμενο νέο διοικητή και τη συμβολή της Ελ. Βουτιέρου από τη θέση της αναπληρώτριας, να καταθέσουν ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα με τις δυνατότητες άμεσων επεμβάσεων για την  ολοκλήρωσης της προσπάθειας που ξεκίνησε. Η δωρεά του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος» προφανώς είναι ακόμη διαθέσιμη, πρέπει άμεσα να προκύψει και συμπληρωματική χρηματοδότηση, για να κλείσει η πληγή της Παθολογικής. Αυτή η εικόνα προσβάλλει ένα νοσηλευτικό Ίδρυμα που καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες να πείσει ότι μπορεί να προσφέρει αναβαθμισμένες συνθήκες περίθαλψης ακόμα και σε καιρούς χαλεπούς.  

Μέχρι τελικής πτώσης

Το παγκάκι είναι έτοιμο να διαλύσει. Κανείς δεν βρέθηκε να το συντηρήσει, κανείς δεν νοιάστηκε να το επισκευάσει. Περιμένει τη χαριστική βολή από τον χρόνο και τις καιρικές συνθήκες. Αν δεν ήταν το έμψυχο δυναμικό της Παθολογικής, έτσι θα κείτονταν κι αυτή, σαν το παγκάκι.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του Προέδρου της ΑΔΕΔΥ Γ. Αμπαζή για το θέμα: 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ