25.10.2022 17:57

Εγχείρηση κήλης: 4 συμβουλές για γρήγορη αποκατάσταση

Μια εγχείρηση κήλης αποτελεί μια σημαντική επέμβαση, μετά το πέρας της οποίας απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και προστασία. Για τους πρώτους περίπου τρεις μήνες ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει μια σειρά προφυλάξεων, για να αποφύγει πιθανές επιπλοκές της εγχειρισθείσας κήλης. Τι θα πρέπει λοιπόν να προσέξουμε μετά το χειρουργείο;

Ασθενείς οι οποίοι εμφανίζουν εξόγκωμα στην κοιλιακή χώρα, αίσθημα τραβήγματος ή βάρους και οξύ πόνο στην κοιλιά πρέπει να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατόν. Μια κήλη χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση για να χειρουργηθεί με επιτυχία. Εάν το χειρουργείο δεν πραγματοποιηθεί εγκαίρως, αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος να εμφανιστεί γάγγραινα και περιτονίτιδα

Μερικοί από τους τύπους κήλης που μπορούν να αντιμετωπισθούν με επιτυχία εφόσον διαγνωστούν έγκαιρα είναι:

Ανάλογα με το σημείο, ο πόνος μιας κήλης μπορεί πολύ συχνά να παρερμηνευθεί ως προς την αιτιολογία του, αφού τα συμπτώματα προσιδιάζουν σε μια ευρεία σειρά παθήσεων, όπως η σκωληκοειδίτιδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται κάποιο τράβηγμα κατά την ούρηση ή την αφόδευση, παρόμοιο με αυτό που αισθάνονται οι ασθενείς με ραγάδα πρωκτού ή ερεθισμένες αιμορροΐδες. Τα συνηθέστερα συμπτώματα ωστόσο είναι ο πόνος όταν κάποιος σηκώνει ένα βαρύ αντικείμενο, καθώς και η αίσθηση τραβήγματος κατά τον βήχα.

Περισσότερα από είκοσι εκατομμύρια χειρουργεία πραγματοποιούνται παγκοσμίως σε ετήσια βάση, για αποκατάσταση κηλών, καθώς κήλες μπορούν να προκύψουν σε άτομα ανεξαιρέτως ηλικίας και φύλου. Χάρη στην εξέλιξη της επιστημονικής γνώσης και της τεχνολογικής προόδου, οι περισσότερες από αυτές μπορούν σήμερα να αποκατασταθούν λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά, ιδίως σε ασθενείς οι οποίοι δεν έχουν ξαναχειρουργηθεί στην ίδια περιοχή. 

Αποκατάσταση

Η αποκατάσταση μετά από ένα χειρουργείο κήλης περιλαμβάνει μια σειρά από απαραίτητες δραστηριότητες. 

Οι σημαντικότερες αυτών είναι:

Αποφυγή βάρους

Ο ασθενής δεν πρέπει να σηκώνει βάρη για τουλάχιστον τρεις μήνες μετά από την εγχείρηση. Εάν πρέπει οπωσδήποτε να μεταφέρει κάποιο βαρύ αντικείμενο θα πρέπει να επιλέξει κάποια ασφαλέστερη μέθοδο, όπως κύλιση ή τράβηγμα. 

Περιορισμός της σωματικής δραστηριότητας

Οποιαδήποτε έντονη σωματική δραστηριότητα θα πρέπει να αποφεύγεται για το πρώτο χρονικό διάστημα μετά από μια εγχείρηση κήλης. Ιδανικά, ο ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει οποιαδήποτε ενέργεια προκαλεί τράβηγμα ή ενόχληση στην περιοχή, καθώς και οποιαδήποτε δραστηριότητα απαιτεί δύναμη, άλματα ή τέντωμα του κορμού. Η περίοδος αυτή, ανάλογα με τον τύπο επέμβασης που πραγματοποιήθηκε, μπορεί να κρατήσει από 2 έως 20 ημέρες μετά το χειρουργείο. 

Περισσότερο περπάτημα

Σε αντίθεση με τις αθλητικές δραστηριότητες οι οποίες προκαλούν επιβάρυνση στην μετεγχειρητική πορεία, το περπάτημα βοηθά σημαντικά στην ενίσχυση της αιματικής ροής, μειώνοντας τις πιθανότητες θρόμβωσης μετά από μια επέμβαση. Η καθημερινή ήπια άσκηση με βάδισμα επιταχύνει την αποθεραπεία και συμβάλλει στη συνολική υγεία του ασθενούς.

Αποφύγετε το μπάνιο στη θάλασσα

Ανάλογα με τον τύπο της επέμβασης, το μπάνιο στο σπίτι επιτρέπεται μερικές ώρες οι λίγες ημέρες μετά. Το μπάνιο στη θάλασσα ωστόσο θα πρέπει να αποφεύγεται μέχρι να επουλώσουν πλήρως οι ουλές της επέμβασης. Γι’ αυτό το λόγο οι ασθενείς θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, για να αποφύγουν κάποια πιθανή επιμόλυνση. 

 

ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Ν. ΚΑΛΟΧΡΙΣΤΙΑΝΑΚΗΣ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ