ΥΓΕΙΑ

13.9.2019 13:30

Η σωστή ενυδάτωση των παιδιών στο σχολείο

Ο Σεπτέμβριος είναι ένας μήνας πολύ σημαντικός. Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, όποτε είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε κάποιες στιγμές χαλάρωσης, νιώθουμε ανανεωμένοι και έτοιμοι να θέσουμε νέους στόχους και να υιοθετήσουμε νέες συνήθειες. 

Εκτός από τα παραπάνω, όμως, σηματοδοτεί και την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Αυτό μεταφράζεται σε συναισθήματα φόβου, αγωνίας και ανασφάλειας για τα παιδιά, ενώ για τους γονείς ξυπνάει μνήμες από τα δικά τους σχολικά χρόνια, όπως το κουδούνι του σχολείου, τις φωνές των παιδιών στα διαλείμματα, τη μυρωδιά της κιμωλίας, την βαριά τσάντα στους ώμους, τις ατελείωτες ώρες πριν το σχόλασμα, τα διαγωνίσματα, την εξέταση στον πίνακα, τους ελέγχους επίδοσης...   

Όμως πριν χτυπήσει το κουδούνι... καλό είναι μη ξεχνάμε πόσο σημαντική είναι η σωστή ενυδάτωση των παιδιών κατά τη διάρκεια του σχολείου, όπου περνάνε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους. Μάλιστα το πρόγραμμα τους είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο, καθώς παρακολουθούν αρκετές ώρες μαθημάτων, ενώ συμμετέχουν σε έντονες σωματικές δραστηριότητες, τρέχουν και παίζουν με τους φίλους τους. 

Εξάλλου μη ξεχνάμε ότι το νερό προσφέρει πνευματική διαύγεια και βελτιώνει τις επιδόσεις τους ενισχύοντας τη μνήμη και τη συγκέντρωσή τους κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.

Παιδί και Νερό

 

Το νερό αποτελεί ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό. Στα παιδιά καταλαμβάνει μεγαλύτερο μέρος του σώματος σε σχέση με τους ενήλικες, περίπου 60%. Μάλιστα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αφυδατωθούν σε σχέση με τους ενήλικες, καθώς ο οργανισμός τους είναι σε θέση να αποθηκεύσει μικρότερη ποσότητα υγρών. Ένας άλλος σοβαρός λόγος είναι ότι τα παιδιά δεν είναι ακόμη σε θέση να αναγνωρίσουν τα πρώτα σημάδια της δίψας αλλά δυστυχώς νιώθουν την ανάγκη για νερό μόνο όταν ο οργανισμός τους έχει ήδη αφυδατωθεί. Τέλος, δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε  νερό, καθώς  είναι εξαρτημένα από τις ποσότητες των υγρών που θα τους δώσουν οι  γονείς ή οι εκπαιδευτικοί τους.

Συγκεκριμένα, η ποσότητα των υγρών που χρειάζεται ένα παιδί για να καλύψει τις ανάγκες του εξαρτάται από την ηλικία, και άρα το μέγεθος του σώματος, το επίπεδο της σωματικής του δραστηριότητας, αλλά και τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Οι παιδίατροι συστήνουν ότι ένα παιδί θα πρέπει να πίνει τουλάχιστον έξι με οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα και να προσλαμβάνει τη συνιστώμενη ημερήσια μερίδα φρούτων και λαχανικών. 

Θα πρέπει λοιπόν να αναρωτηθούμε με την έναρξη της σχολικής χρονιάς αν είναι εύκολη για το παιδί μας η πρόσβαση σε νερό στο σχολείο του και πόσα ποτήρια νερό πίνει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.  

Ο ρόλος του σχολείου – Πόσο νερό πίνει το παιδί σας στο σχολείο

Σχετική έρευνα πάντως, αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση νερού από τα παιδιά όταν βρίσκονται στο χώρο του σχολείου, είναι ανεπαρκής. Οι παράγοντες είναι πολλοί. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η περιορισμένη πρόσβαση σε νερό, ήτοι η απουσία βρυσών ή ψυκτών, η απαγόρευση κατανάλωσης του στην τάξη και η πλημμελής καθαριότητα στις σχολικές τουαλέτες.  

Οι εκπαιδευτικοί, και ιδίως όσοι κάνουν το μάθημα της φυσικής αγωγής, θα πρέπει να ενημερώνουν τους μαθητές για τη σημασία και τα οφέλη της σωστής ενυδάτωσης. Επίσης, το σχολείο οφείλει να εξασφαλίζει πρόσβαση σε νερό σε πολλά σημεία εντός του κτιρίου και στον προαύλιο χώρο, καθώς και καλές συνθήκες υγιεινής στις τουαλέτες.

Ωστόσο, αυτά ανήκουν τις περισσότερες φορές στο χώρο του δέοντος και όχι όντως όντος. Και εδώ ερχόμαστε εμείς οι γονείς…

Ο ρόλος των γονέων 

Είναι σημαντικό λοιπόν εμείς οι ίδιοι οι γονείς να φροντίζουμε για τη σωστή και υγιεινή ενυδάτωση των παιδιών μας καθ ’όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ο πλέον υγιεινός, οικολογικός αλλά και οικονομικός τρόπος είναι φροντίσουμε να έχουν τα παιδιά πάντα μαζί τους καθαρό και υγιεινό νερό που να εφοδιάζονται από το σπίτι σε επαναχρησιμοποιούμενο δοχείο.

Μάλιστα, υπάρχουν ειδικά μπουκάλια - παγούρια φιλτραρίσματος, τα οποία είναι πανεύκολα στη χρήση. Απλά ξεβιδώνετε, γεμίζετε, και απολαμβάνετε φρέσκο, καθαρό και γευστικό νερό ανά πάσα στιγμή! Έτσι, τα παιδιά σας θα παραμένουν υγιή και ενυδατωμένα 24 ώρες το 24ωρο!  

 

Επισκεφτείτε το ηλεκτρονικό μας κατάστημα https://www.neron.gr/και επιλέξτε το κατάλληλο μπουκάλι για εσείς. Δωρεάν μεταφορικά για αγορές αξίας άνω των 50 Ευρώ.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ