29.1.2019 14:17

Η πρόοδος στην αγγειακή και ενδαγγειακή ιατρική και τεχνολογία, βελτιώνουν τη ζωή των ασθενών σε ολόκληρη τη χώρα

Άρθρο του Παύλου Βακαλόπουλου, δημοσιευμένο στο περιοδικό "Greece Is Health"

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που λούζεται στο φως του ήλιου, βρέχεται ολόγυρα από θάλασσα και οι πολίτες της ακολουθούν  μεσογειακή διατροφή. Αλλά ακόμη και εδώ ο σύγχρονος τρόπος ζωής δυσκολεύει να διατηρηθούν υγιείς συνήθειες όπως, το καθημερινό περπάτημα και άσκηση. Αντιθέτως, ο καθιστικός τρόπος ζωής,  η πλούσια σε λιπαρά διατροφή και η διαδεδομένη συνήθεια του καπνίσματος, μαζί με το στρες που σχετίζεται με την εργασία, συνδυάζονται για να προκαλέσουν παχυσαρκία, υπερχοληστερολαιμία, διαβήτη και αρτηριακή υπέρταση.

Η χώρα που γεννήθηκε ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της Ιατρικής, εξακολουθεί να έχει λαμπρούς επιστήμονες υγείας που επιτυγχάνουν  τόσο την πρόληψη, όσο και την τη θεραπεία των αγγειακών  ασθενειών.

Στον τομέα των αγγειακών παθήσεων  ειδικότερα στο αρτηριακό, το φλεβικό και το λεμφικό σύστημα, τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια ομολογουμένως επαναστατική  προσέγγιση. Οι Έλληνες  αγγειοχειρουργοί χρησιμοποιούν τις πιο σύγχρονες τεχνικές και ακολουθούν τις πιο καταξιωμένες διεθνώς  κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση ανευρύσματος, στένωσης καρωτίδας, στένωσης ή απόφραξης περιφερικών αρτηριών, φλεβικής ανεπάρκειας και κιρσών, φλεβικής θρόμβωσης, αγγειακής προσπέλασης σε νεφροπαθείς (fistula) και διαβητικού ποδιού.

Πρησμένα και κουρασμένα πόδια, πόνος στα κάτω άκρα, φλεβεκτασίες και ευρυαγγείες, θρόμβωση και ρήξη είναι μερικά από τα πιο συχνά προβλήματα των φλεβών. Η συντηρητική θεραπευτική προσέγγιση  πρέπει να είναι το πρώτο βήμα και  περιλαμβάνει απώλεια βάρους, άσκηση, σωστά παπούτσια, κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης και φάρμακα. Η θρόμβωση μπορεί να αντιμετωπισθεί τόσο με φάρμακα που εμποδίζουν την επέκτασή της, όσο και με φάρμακα που στόχο έχουν την διάλυση του θρόμβου. Σήμερα, ακόμη και όταν ένα άκρο ή και ενδεχομένως η ζωή ενός ασθενούς κινδυνεύει, μια άλλη θεραπευτική επιλογή είναι η χρήση ειδικών συσκευών που εισέρχονται στη φλέβα και αναρροφούν τον θρόμβο. Οι κιρσοί των κάτω άκρων αντιμετωπίζονται πλέον με ελάχιστες επεμβατικές μεθόδους όπως η ενδοφλέβια συρρίκνωση με χρήση Laser (EVLT). Αυτό επιτρέπει μια γρήγορη επιστροφή στην εργασία, ενώ ο μετεγχειρητικός  πόνος και οι ουλές δεν αποτελούν πλέον πρόβλημα. Οι φλεβεκτασίες και ευρυαγγείες μπορούν να υποχωρήσουν πλήρως με σκληροθεραπεία, κατά την οποία εγχέεται ένα διάλυμα υγρού ή αφρού στο αγγείο, με κατάλληλη τεχνική και λεπτομερειακή προσέγγιση, ιδιαίτερα στην περίπτωση μεγαλύτερων φλεβών.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η επιτυχία της πρόληψης και της συντηρητικής θεραπείας εξαρτάται τόσο από τη συμμόρφωση του ασθενούς, όσο και από την παρουσία άλλων θεμάτων υγείας του ασθενούς. Η στένωση της καρωτίδας, μια κρίσιμη κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής ενός ασθενούς λόγω της πιθανότητας εμφάνισης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με έκπτυξη ενδαυλικού νάρθηκα (stenting), σε περιπτώσεις όπου η κλασική και καταξιωμένη ανοικτή χειρουργική θεραπεία θεωρείται πολύ επικίνδυνη. Όταν εμφανίζεται σοβαρή διαλείπουσα χωλότητα λόγω αρτηριακής στένωσης ή απόφραξης αρτηρίας του κάτω άκρου, μπορεί να διενεργηθεί αγγειοπλαστική με μπαλόνι ή και τοποθέτηση εναδαυλικού νάρθηκα (stent). Ειδικό φάρμακο μπορεί να απελευθερωθεί μέσω του μπαλονιού πριν από την έκπτυξη του stent, για να επιτευχθεί το καλύτερο μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα. Σε συνθήκες όπου ο στόχος είναι η διάσωση του σκέλους, εισάγονται προσωρινά ειδικές συσκευές στην αρτηρία για την αφαίρεση των αθηρωματικών πλακών. Ένας έμπειρος αγγειοχειρουργός εξειδικευμένος και μετεκπαιδευμένος σε κέντρα ενδαγγειακής  αγγειοχειρουργικής, μπορεί με ασφάλεια να διενεργήσει τις παραπάνω επεμβάσεις, καθώς και να θεραπεύσει ανευρύσματα με τοποθέτηση ενδομοσχεύματος (stent graft). Πρόκειται για επέμβαση που γίνεται χωρίς γενική αναισθησία, χωρίς μεγάλες τομές, χωρίς μετεπεμβατικό πόνο,  με παραμονή μόλις δύο ημερών στο νοσοκομείο, ενώ εμφανίζει ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό μετεγχειρητικών επιπλοκών.

Μπορούμε να ισχυριστούμε με βεβαιότητα, ότι η Ελλάδα σήμερα είναι στην πρώτη γραμμή της ιατρικής επιστήμης. Οι αγγειοχειρουργοί της μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε ασθένεια ή κατάσταση με ασφάλεια και με υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Οι ειδικευμένοι και έμπειροι γιατροί εφαρμόζουν συνεχώς τις σύγχρονες γνώσεις τους με ασφάλεια, σε άρτια εξοπλισμένα νοσοκομεία, με διαθεσιμότητα της τεχνολογίας αιχμής. Οι Έλληνες ιατροί,  προσπαθούν να θεραπεύσουν όσο καλύτερα μπορούν, με προθυμία και αφοσίωση οποιοδήποτε άτομο έχει ανάγκη, καθώς η Ελλάδα ήταν και είναι  πάντα μια φιλόξενη χώρα με ευαισθησίες και ιδανικά.

Dr. ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc

ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

MASTER ΣΤΙΣ ΕΝΔΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

MASTER ΣΤΟ ΕΓΧΡΩΜΟ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΑΓΓΕΙΩΝ (TRIPLEX)

ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ

https://www.aggeiologia.gr                          email: pavlos@aggeiologia.gr

 

 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ