11.4.2018 15:22

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας μιλάει για την διαφορετικότητα και την ενδοσχολική βία

Με σταθερή παρουσία, η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της ενδοσχολικής βίας,  πραγματοποίησε μια σειρά δράσεων, που αφορούν τη διαφορετικότητα και την ενδοσχολική βία (bullying),  Οι δράσεις έλαβαν χώρα στο Γυμνάσιο-Λύκειο της Βολισσού καθώς και στο Λύκειο του Βροντάδου, μετά από πρόσκληση των διευθυντών, κου Παραδείση και κου Κοντού. Στόχος των δράσεων αυτών ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών και των γονέων όσον αφορά το φαινόμενο του bullying. Οι γονείς ενημερώθηκαν μέσα από την ομιλία που πραγματοποίησαν στο Γυμνάσιο-Λύκειο Βολισσού η κ. Φωτεινή-Ελβίσα Φρροκάϊ, Ψυχολόγος, η κ. Ελένη Πίπα, Κοινωνική Λειτουργός και η κ. Μαρία Δαμασιώτη, Νοσηλεύτρια Ψυχικής Υγείας της ΚΜΨΥ.

Έπειτα, στο Λύκειο του Βροντάδου πραγματοποιήθηκαν, σε δύο φάσεις, ομιλία σε 119 μαθητές και βιωματικές ασκήσεις στους μαθητές της Β’ Λυκείου. Οι μαθητές  παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συμμετείχαν ενεργά. Οι βιωματικές ασκήσεις, στόχο είχαν την ανάπτυξη δεξιοτήτων αλληλεγγύης, επικοινωνίας και συνεργασίας των μαθητών με σκοπό την καλλιέργεια ενσυναίσθησης σε σχέση με το σχολικό εκφοβισμό και αναδύθηκαν αρκετοί προβληματισμοί και προσωπικά βιώματα.  Στην τελευταία δράση συμμετείχε και η κ. Αμαλία Παπαβασιλείου, Διοικητική Υπάλληλος της ΚΜΨΥ. 

Το φαινόμενου του εκφοβισμού φαίνεται να έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, καθώς όλο και περισσότερο αναφέρονται περιστατικά βίας στο σχολείο. Η οργάνωση τέτοιων δράσεων είναι σημαντική, καθώς ο εκφοβισμός αποτελεί πρόωρη μορφή βίας και μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο όχι μόνο στην σχολική απόδοση του παιδιού, αλλά και στην εμφάνιση ψυχολογικών προβλημάτων. Έρευνες έχουν δείξει ότι στην Ελλάδα 1 στα 10 παιδιά εκφοβίζεται. Για αυτό το λόγο, η σωστή ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση είναι σημαντικές για την πρόληψη του φαινομένου. Toμήνυμα που προσπάθησε να περάσει η ΚΜΨΥ ήταν ότι «Κανένας δεν είναι ανώτερος ή κατώτερος, απλά είμαστε διαφορετικοί». Τα παιδιά έχουν τη δύναμη να ορίζουν τον εαυτό τους, να αυτοπροσδιορίζονται και όχι να ετεροκαθορίζονται από τη γνώμη και τις ταμπέλες των άλλων. Ο σεβασμός και η αποδοχή της διαφορετικότητας του άλλου, είναι η καλύτερη αρετή που μπορούμε να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας

 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ