25.10.2020 8:29

«Η ΒΙ.ΑΛ. απέδειξε ότι ο ιός είναι εδώ και κινείται ύπουλα»

Έκκληση του Ιατρικού Συλλόγου Χίου για χρήση μάσκας από τους πολίτες αλλά και για άμεση μείωση του αριθμού των μεταναστών στο Κ.Υ.Τ.

Έκκληση για χρήση μάσκας καθώς και τήρηση όλων των μέτρων προστασίας από τον Covid 19, απευθύνει μέσα από ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου, με αφορμή τα κρούσματα που προέκυψαν στο Κ.Υ.Τ. της ΒΙ.ΑΛ. μετά τα εκατοντάδες τεστ από τα κλιμάκια του Ε.Ο.Δ.Υ..

Στην ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος σημειώνει ότι ο ιός κινείται ύπουλος αφού η πλειονότητα των κρουσμάτων ήταν νεαρά άτομα και ασυμπτωματικά με αποτέλεσμα να μεταδίδουν τον covid 19 εν αγνοία τους.

Αναλυτικά ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου σημειώνει:


Η είδηση των 38 θετικών test COVID-19 στο σύνολο 330 δειγμάτων που ελήφθησαν στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ μόνο ως «κεραυνός εν αιθρία» δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Έρχεται να επιβεβαιώσει με τον χειρότερο τρόπο τις διαπιστώσεις που έχουμε κάνει ως επιστημονικός φορέας, εδώ και καιρό, ότι οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης που έχουν διαμορφωθεί στο συγκεκριμένο χώρο για τους διαμένοντες πρόσφυγες και μετανάστες, πέρα από τα πολλά σοβαρά προβλήματα που δημιουργούν στους ίδιους, μπορούν να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις στην εποχή της πανδημίας που διανύουμε. Ο πολύ αυξημένος συγχρωτισμός ιδιαίτερα τώρα που ο καιρός κρυώνει, οι ελλιπείς συνθήκες ατομικής υγιεινής και καθαριότητας, οι ελλείψεις σε ιατρο-νοσηλευτική  υποστήριξη, η αδυναμία να υπάρξουν χώροι καραντίνας για τόσο μεγάλο πληθυσμό, η παντελής έλλειψη περιοδικών ελέγχων (test covid-19) σε τακτά χρονικά διαστήματα όπως θα έπρεπε να γίνεται εδώ αρκετούς μήνες, είναι κάποιες από τις αιτίες για τα σημερινά κατάσταση.

Η είδηση όμως των πολλών θετικών test, μας δίνει και μια ακόμα πληροφορία. Τα κρούσματα ανακαλύφθηκαν όταν έγινε μεγάλος αριθμός τεστ, γιατί μπόρεσε να αποκαλυφθεί και ένας μεγάλος αριθμός ασυμπτωματικών κρουσμάτων στο συγκεκριμένο πληθυσμό. Είναι κάτι που συμβαίνει κυρίως σε νεαρές ηλικίες που δεν έχουν άλλα συνοδά νοσήματα. Είναι οι ασυμπτωματικοί που δεν γνωρίζουμε και κυκλοφορούν ανάμεσά μας και μπορούν να μεταδώσουν τον ιό. Κάνοντας ως χώρα πολύ λίγα τεστ σε ασυμπτωματικούς (με δεδομένο ότι δεν κάνουμε και σε αρκετούς συμπτωματικούς) έχουμε μια στρεβλή εικόνα για το πραγματικό μέγεθος της εξάπλωσης του προβλήματος.

Με βάση όλα αυτά ως Ι.Σ. Χίου θέλουμε να υπενθυμίσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι ο ιός είναι εδώ και μάλιστα σε μεγαλύτερους αριθμούς από ότι εμείς τον μετράμε. Κινείται ύπουλα και στις περισσότερες περιπτώσεις ασυμπτωματικά ανάμεσά μας και η μόνη δυνατότητα που έχουμε να τον καταπολεμήσουμε είναι να κρατάμε ευλαβικά τα γνωστά μέτρα προφύλαξης.

Να φοράμε πάντα μάσκες σε όλους τους κλειστούς χώρους και στους ανοιχτούς με μεγάλο συγχρωτισμό (και για να το απλοποιήσουμε, σε όλους τους χώρους όταν κινούμαστε στην πόλη και στις πλατείες των χωριών μας, γιατί για τις εκκλησίες επιτέλους το μάθαμε). Να κρατάμε τις αναγκαίες αποστάσεις (ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες). Να πλένουμε συχνά τα χέρια μας.

Ως υπεύθυνοι πολίτες λαμβάνουμε μέτρα για να προστατεύσουμε τους άλλους και όλοι μαζί προστατεύουμε το κοινωνικό σύνολο.

Και απαιτούμε από την πολιτεία να κάνει και αυτή το χρέος της απέναντι στους πολίτες

✓ να μειώσει δραστικά τον αριθμό διαμενόντων στο ΚΥΤ της Βιάλ και να βελτιώσει άμεσα τις συνθήκες διαβίωσής τους αν θέλει να περιορίσει ένα πρόβλημα που σε αυτό το χώρο γιγαντώνεται.

✓ να θωρακίσει άμεσα το ΕΣΥ (το νοσοκομείο και τις δομές ΠΦΥ του νησιού μας) για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο πανδημικό κύμα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

✓ να επιβλέψει αυστηρά την τήρηση των μέτρων σε όλους τους χώρους.

✓ να αυξήσει τον αριθμό των test covid-19 (εύκολη και δωρεάν πρόσβαση σε όλους που το χρειάζονται, και ιδιαίτερα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, εργαζόμενους στις υπηρεσίες υγείας, σε γηροκομεία, στο ΚΥΤ ) ώστε να αποκτήσουμε μια πραγματική εικόνα της πανδημίας αλλά και να περιορίσουμε τη διασπορά.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ