8.4.2019 9:46

Δώσε στο παιδί σου μια υπέροχη παιδική ηλικία

Γράφει η Ζέττα Σταματελοπούλου, ψυχολόγος, εκπαιδευμένη στη γνωσιακή συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία - Συνεργάτης Τμήματος Παιδιών κι Εφήβων

«Πίσω από κάθε παιδί που πιστεύει στον εαυτό του, υπάρχει ένας ενήλικας που πίστεψε πρώτα σε αυτό», σύμφωνα με τον Mathew Jacobson. Η παιδική ηλικία είναι το ορόσημο για να θέσετε γερές βάσεις ψυχικής, πνευματικής και σωματικής υγείας. Δεν υπάρχει χρυσός κανόνας για να γίνει αυτό, γιατί κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και κάθε γονιός είναι διαφορετικός. Ωστόσο, κοινός παρονομαστής για μια υπέροχη παιδική ηλικία είναι να καλλιεργηθούν οι κοινωνικές δεξιότητες του κάθε παιδιού. Τα παιδιά που έχουν μάθει να επιλύουν μεθοδικά τις δυσκολίες τους, να υιοθετούν θετικό τρόπο σκέψης και να είναι δημιουργικά και αισιόδοξα πετυχαίνουν στην ζωή τους κατά την παιδική τους ηλικία αλλά και ως ενήλικες αργότερα.

•             Περάστε ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας είτε κάνοντας κάποια εξωτερική δραστηριότητα μαζί του, είτε μέσα στο σπίτι. Σημασία δεν έχει τόσο ο χρόνος που θα περάσετε μαζί, αλλά εκείνη την ώρα να αφιερωθείτε αποκλειστικά σε αυτό χωρίς να σας αποσπά κάτι άλλο.

•             Συζητήστε μαζί του για τα κατορθώματά του, ακούστε το με προσοχή και ενδιαφέρον.

•             Επιβραβεύεστε κι ενισχύστε τις δυνάμεις του.

•             Μοιραστείτε τις δυσκολίες του, αναρωτηθείτε που δυσκολεύτηκε, τι ήταν αυτό που θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά την επόμενη φορά.

•             Φέρτε παραδείγματα από την δική σας εμπειρία, με τρόπο που μπορεί να καταλάβει κάθε παιδί σύμφωνα με την ηλικία του.

•             Παίξτε μαζί του, ενισχύοντας την φαντασία, την δημιουργικότητα και την μυθοπλασία του, χαρίζοντας στιγμές γέλιου για σας και το παιδί σας, δημιουργώντας μια ζεστή, θετική οικογενειακή ατμόσφαιρα.

•             Μιλήστε στο παιδί σας για τις αρετές της αλήθειας, της υπομονής, της επιμονής, της ελπίδας, της αισιοδοξίας και της κριτικής σκέψης, χωρίς να ξεχνάτε πως είστε το πρότυπο για τα παιδιά σας και πως αποκομίζουν πολλά περισσότερα όταν παρακολουθούν την δική σας συμπεριφορά.

Και μην ξεχνάτε πως σε αυτό τον δρόμο δεν είστε μόνοι σας. Δεν υπάρχει συνταγή για το πως θα γίνετε ένας καλός γονιός, αλλά μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό προκειμένου να βρείτε τρόπους και ιδέες που θα συνέβαλλαν στην υγιή και θετική εξέλιξη του παιδιού και της οικογένειάς σας!

Πληροφορίες: Τμήμα Παιδιών και Εφήβων, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, Εγκρεμού 30, Χίος, τηλ 2271020000(εσωτ.1), www.kpechios.gr

 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ