21.2.2022 12:16

Αρθροπλαστική ή Αρθροσκόπηση; Ποιες είναι οι διαφορές τους;

Η αρθροπλαστική και η αρθροσκόπηση αποτελούν σύγχρονες επεμβατικές μεθόδους, στόχος των οποίων είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των ασθενών με όσο γίνεται λιγότερο τραυματικό τρόπο. Ποιες είναι όμως οι διαφορές τους;

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ακουστά αυτές τις τεχνικές. Λίγοι όμως αντιλαμβάνονται στο 100% τις διαφορές τους, αλλά και το πότε προτιμώνται. Τόσο η αρθροσκόπηση, όσο και η αρθροπλαστική εφαρμόζονται και στο ισχίο και στο γόνατο. Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στις δύο μεθόδους και για ποιες παθήσεις και τραυματισμούς είναι κατάλληλες;

Αρθροσκόπηση Γόνατος VS Αρθροπλαστική Γόνατος

Η αρθροσκόπηση γόνατος είναι μία αρκετά διαδεδομένη τεχνική. Συνήθως, εφαρμόζεται σε περιπτώσεις έντονου τραυματισμού στο γόνατο, όπως για παράδειγμα στη ρήξη χιαστού και στη ρήξη μηνίσκου. Επίσης, μπορεί να αποτελέσει τη λύση σε ενδαρθρικά προβλήματα και σε περιπτώσεις βλάβης του οστεοχόνδρου. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία κατά την οποία ο εξειδικευμένος ορθοπεδικός χειρουργός αποκτά πλήρη έλεγχο και εποπτεία του εσωτερικού της άρθρωσης του γόνατος χωρίς κάποια χειρουργική τομή, μέσω μίας μικρής κάμερας που συνδέεται με ένα φακό οπτικών ινών.  

Η αρθροπλαστική γόνατος επιλέγεται σε περιπτώσεις παθήσεων όπως η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η μετατραυματική αρθρίτιδα. Επίσης, μπορεί να εφαρμοστεί και σε ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες φλεγμονές στο γόνατο, όπως και παραμορφώσεις γόνατος. Αξίζει να σημειωθεί πως πλέον εκτός από την ολική αρθροπλαστική γόνατος, εφαρμόζεται και η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος. Βασικό πλεονέκτημα της επαναστατικής μονοδιαμερισματικής αρθροπλαστικής γόνατος είναι το γεγονός ότι κατά την συγκεκριμένη χειρουργική τεχνική αντικαθίσταται μόνο το πάσχον τμήμα του γόνατος με μία πρόθεση. Έτσι, αφαιρείται μόνο τμήμα της άρθρωσης του γόνατος που πάσχει από αρθρίτιδα, αφήνοντας τα υπόλοιπα υγιή τμήματα ανέπαφα.

Αρθροπλαστική Ισχίου VS Αρθροσκόπηση Ισχίου

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου εφαρμόζεται όταν τα οστά και ο χόνδρος του ισχίου έχουν καταστραφεί και αντικαθίστανται από μία πρόθεση. Η φθορά είναι αποτέλεσμα κυρίως της οστεοαρθρίτιδας. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι τα ατυχήματα, η άσηπτη νέκρωση της κεφαλής του μηριαίου, το εξάρθρημα ή η δυσπλασία του ισχίου εκ γενετής. Τα συμπτώματα αυτών των περιπτώσεων είναι η δυσκαμψία στις κινήσεις του ισχίου, ο πόνος κατά τη βάδιση αλλά και σε κατάσταση ακινησίας και η ανισοσκελία λόγω βράχυνσης του πάσχοντος σκέλους.

Σε αντίθεση με την ολική αρθροπλαστική και την αντικατάσταση του ισχίου, η αρθροσκόπηση ισχίου χρησιμοποιείται για την διάγνωση και τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων εντός και γύρω από την άρθρωση του ισχίου. Η τεχνική αυτή πραγματοποιείται μέσω μικρών τομών, αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα του ισχίου. Οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν πόνο στο ισχίο και δεν υποχωρεί για περισσότερο από έξι εβδομάδες είναι πιθανοί υποψήφιοι για αυτή την τεχνική. Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί πως θα πρέπει να αποκλειστούν όσοι ταλαιπωρούνται από  παθήσεις του οστικού τμήματος της μηριαίας κεφαλής (νέκρωση μηριαίας κεφαλής, παροδική οστεοπόρωση) ή πολύ προχωρημένη οστεοαρθρίτιδα του ισχίου.

Ανάμεσα στις περιπτώσεις που εφαρμόζεται η αρθροσκόπηση ισχίου είναι η αφαίρεση τμήματος ραγέντος χόνδρου ή μικρών οστικών τεμαχίων, η συρραφή ραγέντος επιχειλίου χόνδρου, η αφαίρεση τμήματος αρθρικού υμένα σε ασθενείς με φλεγμονώδη αρθρίτιδα και η επιδιόρθωση μετατραυματικών κακώσεων μυών και συνδέσμων. Σίγουρα, ένας εξειδικευμένος ορθοπεδικός χειρουργός μπορεί να σας κατευθύνει σχετικά με το ποια μέθοδος είναι κατάλληλη για εσάς.

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΑΘΗΝΑ

ΔΡ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ