17.2.2021 12:22

Αρθρίτιδα: 5+1 ερωτήσεις/απαντήσεις γύρω από τις αρθρώσεις και τις τεχνικές αντιμετώπισης

Ανάμεσα στις πιο συχνές παθήσεις των αρθρώσεων είναι η οστεοαρθρίτιδα και η χονδροπάθεια. Και οι τρεις είναι καταστάσεις που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και σχετίζονται με αρκετές δυσκολίες στην καθημερινότητά των ατόμων.

Ποιος είναι ο ρόλος της διατροφής στην αρθρίτιδα;

Η διατροφή, όπως φαίνεται ύστερα από έρευνες, είναι καθοριστική για κάθε περίπτωση αρθρίτιδας. Συγκεκριμένα μπορούμε να αναφέρουμε κάποια προϊόντα, τα οποία είναι καλό να αποφεύγονται.

Η πρώτη ομάδα τροφίμων είναι τα γαλακτοκομικά, τα οποία περιέχουν πρωτεΐνες οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν έξαρση συμπτωμάτων στην περίπτωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Καλό είναι να περιορίσετε τα τηγανητά και τα junk food, διότι υπάρχει περίπτωση να δείτε ανεβασμένους τους δείκτες φλεγμονής στο σώμα. Η λευκή ζάχαρη από την άλλη απελευθερώνει στα ροφήματα και τα γλυκά βλαβερές πρωτεΐνες που μεγαλώνουν τον πόνο. Τέλος, το αλκοόλ δεν δρα επιβαρυντικά μόνο για το συκώτι αλλά και για τις αρθρώσεις.

Υπάρχει οριστική θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα;

Η οριστική θεραπεία είναι η χειρουργική, ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη πολλές παραμέτρους οι ασθενείς καταλήγουν να κάνουν φυσικοθεραπεία για να αποφορτίσουν την άρθρωση. Επιπλέον λαμβάνουν αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τα οποία σε συγκεκριμένες δοσολογίες έχουν αποτέλεσμα.

Πόσο ευαίσθητες είναι οι αρθρώσεις;

Η ευαισθησία τους έγκειται στον ρόλο που επιτελούν. Καθημερινά απορροφούν κραδασμούς και βοηθούν ώστε η κίνηση να γίνεται σωστά. Αρχίζουν και είναι πολύ ευάλωτες αν το σωματικό βάρος ξεφύγει από τα φυσιολογικά όρια, υπάρχει τραυματισμός ή το άτομο ασκείται πάρα πολύ έντονα. Η αρθρίτιδα παρουσιάζεται στις περιοχές εκείνες που υπάρχει φλεγμονή. Σημαντικό ρόλο παίζει ο αρθρικός χόνδρος, ο οποίος χρησιμοποιείται σαν μαξιλαράκι στην άρθρωση και περιέχει κολλαγόνο.

Τι ονομάζουμε οστεοαρθρίτιδα;

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας. Σε αυτήν την μορφή υπάρχει σοβαρή φθορά των αρθρικών χόνδρων. Η πάθηση είναι εκφυλιστική και τα συμπτώματα είναι ο πόνος, το πρήξιμο και η δυσκαμψία.

Μπορεί να προληφθεί η αρθρίτιδα;

Για να αποφύγετε να εκδηλώσετε αρθρίτιδα υπάρχουν συνήθειες τις οποίες μπορείτε να υιοθετήσετε. Θα πρέπει καταρχάς να μην ξεφύγετε από το φυσιολογικό βάρος για να μην καταπονήσετε τις αρθρώσεις σας. Η άσκηση θα βοηθήσει επίσης να δυναμώσετε και να διατηρήσετε υγιείς τις αρθρώσεις σας.

Η αλλαγή κλίματος βοηθάει;

Είναι δεδομένο ότι το κλίμα βοηθάει στην ελαχιστοποίηση της συμπτωματολογίας, ωστόσο δεν αλλάζει την κλινική πορεία της νόσου. Ένας ασθενής νιώθει καλύτερα σε μία πόλη που οι θερμοκρασίες είναι υψηλές ενώ ένας θεωρεί ιδανικό τον κρύο καιρό.

Χειρουργός Ορθοπαιδικός Ισχίου & Γόνατος Κωνσταντίνος Σαράντος

Ιστοσελίδα: ksarantos.gr

Τηλ. Ιατρείου: 2130998209

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ