Υγεία

4/12/17 11:30

τελ. ενημ.: 4/12/17 14:40

Αίσιο τέλος στον "αγώνα δρόμου" για την Παθολογική

• ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΦΟΡΕΑΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Την Προγραμματική Σύμβαση με το «Σκυλίτσειο», στην οποία ορίζεται φορέας υλοποίησης η Περιφερειακή Ενότητα Χίου για την υλοποίηση των απαραίτητων επισκευαστικών εργασιών στην πτέρυγα της Παθολογικής, εγκρίνει εσπευσμένα το Περιφερειακό Συμβούλιο την προσεχή Πέμπτη σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να κατατεθούν τα τεχνικά δελτία ως την καταληκτική ημερομηνία της 15ης Δεκέμβριου.

Η έγκριση μελετών

Την Παρασκευή το Υπουργείο Υγείας απέστειλε και τυπικά την έγκριση των μελετών που είχε εκπονήσει με δαπάνες του το «Σκυλίτσειο» και ταυτόχρονα εκδόθηκε η πρόσκληση σύγκλησης του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς οι ασφυκτικές χρονικές προθεσμίες έκαναν ορατό το ενδεχόμενο η χρηματοδότηση ενός από τα πλέον αναγκαία έργα υποδομής για το νομό να μείνει μετέωρη.

1.700 ανακαινισμένα τ.μ.

Στην Προγραμματική Σύμβαση ορίζεται ως φορέας υλοποίησης του έργου η Περιφέρεια, με τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών να αναλαμβάνει την υποβολή των απαραίτητων τεχνικών δελτίων, τη δημοπράτηση του έργου και φυσικά την επίβλεψη των εργασιών. Κύριος του έργου παραμένει το «Σκυλίτσειο», στο οποίο θα παραδοθεί το σύνολο των 1.700 ανακαινισμένων τ.μ. της παλιάς πτέρυγας, στην επιφάνεια των οποίων θα αναπτυχθούν χώροι της Παθολογικής και της Ψυχιατρικής Κλινικής του. Με την ολοκλήρωση των εργασιών το «Σκυλίτσειο» θα επανέλθει σε ομαλούς ρυθμούς, καθώς η απόφαση εκκένωσης της Παθολογικής πριν λίγους μήνες έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα ελλείψεων χώρου, με πιο επιβαρυμένη την κατάσταση στην Παθολογική και την Παιδιατρική.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου θα φτάσει τα 2.448.000 ευρώ και από αυτά τα 2.200.000 εκ. θα διατεθούν στις κατασκευαστικές εργασίες ενώ οι 248.000 ευρώ στις αναγκαίες προμήθειες νέου εξοπλισμού. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο» από τον Άξονα Προτεραιότητας «Υποδομές Υποστήριξης Ανθρωπίνου Δυναμικού».

Την ικανοποίηση του για την εξέλιξη εξέφρασε με δηλώσεις του στον «π» ο αντιπεριφερειάρχης Στ. Κάρμαντζης. «Από την πρώτη στιγμή ανταποκριθήκαμε στο αίτημα του Νοσοκομείου μας. Οφείλω να αναγνωρίσω την υπεράνθρωπη προσπάθεια της διοικήτριας Ελ. Κανταράκη και να διαβεβαιώσω για την ετοιμότητα των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας να προσφέρουμε πλήρη υποστήριξη σε ένα έργο που έχουν τόσο ανάγκη οι πολίτες της Χίου. Από την πλευρά μας θα κινηθούμε για την όσο το δυνατόν συντομότερη δημοπράτηση», ανέφερε ο κ. Κάρμαντζης.

«Η πόρτα είναι ανοιχτή»

Με την ένταξη του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο» το έργο επισκευής της Παθολογικής εκπληρώνει όλες τις ανάγκες χρηματοδότησης του. Άρα, δεν είναι απαραίτητη η συνδρομή του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος», ρωτήσαμε την διοικητή του Νοσοκομείου, Ελ. Κανταράκη. «Προφανώς σ’ αυτή τη φάση του έργου όχι. Ωστόσο η επαφή με το Ίδρυμα έχει καλλιεργηθεί, το Νοσοκομείο διαθέτει κι άλλες επισκευαστικές ανάγκες, όπως το διπλανό ακριβώς κτίριο ή τα διοικητικά γραφεία και με μελέτες ανά χείρας θα επαναφέρουμε το αίτημα υποστήριξης», διευκρινίζει η κ. Κανταράκη. «Είμαι πεπεισμένη ότι η πόρτα του παραμένει ανοιχτή», καταλήγει.


250.000 ευρώ στο «Σκυλίτσειο» για την προσφυγική κρίση

Την απόφαση να ενισχύσει χρηματικά τις δομές υγείας που λειτουργούς κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες πίεσης εξαιτίας τους προσφυγικού, ανακοίνωσε το Υπ. Υγείας. Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται ως συνέχεια του γεγονότος ότι συγκεκριμένα Νοσοκομεία, ανάμεσά τους και το «Σκυλίτσειο», καλούνται να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες λειτουργικές δαπάνες από ίδια έσοδα καθώς και να παρέχουν υπηρεσίες σε ειδικές κατηγορίες ανασφάλιστων ασθενών, που δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Έτσι εγκρίθηκε η έκτακτη επιχορήγηση ύψους 790.000 ευρώ από πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου, από τις οποίες οι 250.000 ευρώ αφορούν το Νοσοκομείο της Χίου. Στο ίδιο πλαίσιο θα επιχορηγηθούν το Γ.Ν. Μυτιλήνη, το Κ.Υ. Μανταμάδου και το Γ.Ν. Κω. 

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση