15.11.2021 19:24

Σάμος: Προβληματισμός για την επόμενη μέρα του νέου ΚΥΤ (ΒΙΝΤΕΟ)

Πηγή φώτο: Samos24.gr

Νότης Μηταράκης: «Η Σάμος παράδειγμα ότι η Ελλάδα ξεπέρασε την μεταναστευτική κρίση» - Αντιπολιτεύσεις: «Μην υποτιμάτε τον φόβο του κόσμου ότι αυτή η υπερμεγέθης δομή μπορεί να γεμίσει»

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Σάμου βρέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 15/11 ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης στο πλαίσιο της συζήτησης του θέματος «αποκάθαραση, αποκατάσταση του περιβάλλοντος και μεταβίβαση του οικοπεδικού χώρου του πρώην ΚΥΤ Σάμου.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο, αναφέρθηκε στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στη Σάμο υπογραμμίζοντας ότι με το νέο ΚΥΤ η Σάμος εγκαινίασε μία νέα εποχή μακριά από τις επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης στην τοπική οικονομία αλλά και στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Παράλληλα αναφέρθηκε στη μείωση των ροών από τα τουρκικά παράλια αλλά και στην αποσυμφόρηση της Σάμου, της Χίου και της Λέσβου λέγοντας ότι, η κυβέρνηση κάνει πράξη όσα προεκλογικά είχε δεσμευτεί προς τους νησιώτες.

"Στα νησιά μας πλέον το μεταναστευτικό δεν αποτελεί το πρώτο θέμα συζήτησης. Πλέον η Χίος, η Σάμος και η Λέσβος, συζητούν για άλλα θέματα", ανέφερε ο Υπουργός προσθέτοντας ότι το Υπουργείο θα κάνει ότι είναι δυνατό για να στηρίξει τον Δήμο Ανατολικής Σάμου. 

«Τύχη αγαθή έφερε τον Μηταράκη στο Υπ. Μετανάστευσης»

Μέσα σε πανηγυρικό τόνο ο Βουλευτής Σάμου της Ν.Δ. Χριστόδουλος Στεφανάδης, αναφέρθηκε στο κυβερνητικό έργο, εξυμνώντας μάλιστα τον Υπ. Μετανάστευσης, σημειώνοντας ότι: «Τύχη αγαθή έφερε τον Νότη Μηταράκη στο Υπουργείο Μετανάστευσης».

Γιώργος Στάντζος: «Αποκαταστάθηκε επιτέλους η εμπιστοσύνη κράτους πολιτών»

Στην παρέμβασή του ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος, επεσήμανε ότι το κλείσιμο του ΚΥΤ της Σάμου αποκατέστησε την εμπιστοσύνη κράτους – πολιτών, κάνοντας λόγο για στοίχημα το οποίο κερδήθηκε.

«Πρέπει να κερδηθεί όμως και το επόμενο στοίχημα που είναι η αποκατάσταση του χώρου του παλιού ΚΥΤ, η αποκατάσταση των ιδιοκτησιών καθώς και η αξιοποίηση του χώρου από την τοπική κοινωνία.

Η Σάμος χρειάζεται ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένο που δεν θα αποζημιώνει απλά θα οδηγεί συνολικά στην ανάταξή του», ανέφερε ο κ. Στάντζος.

Έντονη κριτική από τις αντιπολιτεύσεις

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την άλλη είχαν όσα επεσήμαναν οι αντιπολιτεύσεις, που έκαναν λόγο για εκβιαστικά διλλήματα από την πλευρά του Υπουργού στη βάση ότι «είτε δέχεστε τη Ζερβού είτε παραμένει το ΚΥΤ στο Βαθύ» ενώ δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στις διαδικασίες εξπρές επισημαίνοντας ότι το Υπουργείο σε δύο γραμμές χωροθέτησε και αδειοδότητσε το νέο ΚΥΤ.

«Κατανοήστε τους φόβους των νησιωτών»

Στο υποκριτικό ενδιαφέρον της Ευρώπης που εστιάζει μόνο στη δημιουργία νέων δομών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και όχι στην καθημερινότητα των νησιωτών που έχει ανατραπεί από το 2015 μέχρι σήμερα, αναφέρθηκε με τη σειρά του ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Νίκος Κατρακάζος.

«Κανένας από την Ευρώπη δεν ενδιαφέρθηκε για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των νησιωτών. Ζήσαμε πολύ άσχημες στιγμές. Σήμερα νιώθουμε πιο ασφαλείς και είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα», ανέφερε και προσέθεσε:

«Το βασικό όμως ερώτημα παραμένει. Γιατί τόσο μεγάλο κέντρο αφού από τους 10.000 πήγαμε στους 200; Ο φόβος που υπάρχει είναι ζωντανός ακόμη. Αυτό το μεγάλο κέντρο δημιουργεί τον κίνδυνο ότι μπορεί να γεμίσει αν ο Ερντογάν υλοποιήσει τις απειλές του».

ΠαραΚΥΤ δίπλα στο ΚΥΤ

Παράλληλα ο κ. Κατρακάζος αναφέρθηκε και στην παρουσία οργανώσεων ακριβώς δίπλα στο ΚΥΤ κάνοντας λόγο για «παραΚΥΤ» χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο.

«Ποιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, είναι παρόντες; Πως ξεφύτρωσαν αυτοί εκεί; Σήμερα είναι 2-3 εκεί αύριο θα είναι 10. Κατανοώ ότι δεν έχουν πλέον πελατεία και ανησυχούν αλλά κάτι πρέπει να γίνει», ανέφερε και κατέληξε λέγοντας ότι το 3μερές μνημόνιο για την αποκατάσταση του παλιού ΚΥΤ θα εμπλέξει περισσότερο τις διαδικασίες.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

Tags: Σάμος

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ