22.9.2021 18:04

Κώστας Μουτζούρης: «Άλλα πίστευαν οι Ευρωπαίοι και άλλα διαπιστώνουν» (Ηχητικό)

- Η συνάντηση και το γεύμα με την Μπεάτε Γκμίντερ - Μόνο δομές υποδοχής και άμεσης αναχώρησης σε Χίο και Λέσβο

Την ξεκάθαρη στάση τόσο της Περιφέρειας όσο και των κατοίκων του Βορείου Αιγαίου σχετικά με τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό δημιουργίας υπερδομών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, μετέφερε κατά τη διάρκεια συνάντησής του με την Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης της Ε.Ε. για το Μεταναστευτικό Μπεάτε Γκμίντερ.

Ο περιφερειάρχης ανέτρεψε την εικόνα που είχε η Ευρώπη για τη γνώμη των νησιωτών, σημειώνοντας ότι οι αντιδράσεις είναι καθολικές, αφού η βούληση των τοπικών κοινωνιών έρχεται σε αντίθεση με τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια γεύματος επεσήμανε ότι η Περιφέρεια αποδέχεται ως σχεδιασμό μόνο σημεία καταγραφής, ταυτοποίησης και άμεσης αναχώρησης, μικρής μάλιστα χωρητικότητας με δεδομένη τη σημαντική μείωση των ροών από τα τουρκικά παράλια.

«Της είπα ότι αυτή η εγκατάσταση καταγραφής θα μπορούσε να είναι στο Καρά Τεπέ, εκεί όπου έχουν κατασκευαστεί θηριώδη έργα, θα μπορούσε να κατασκευαστεί ένας φράχτης για να προστατευθεί μέρος της δομής από τα κύματα και τον βόρειο άνεμο.

Το λέω εδώ και τρία χρόνια ότι είμαστε κατά της δομής. Όμως αν υπάρχει ανάγκη για δημιουργία δομής καταγραφής, ταυτοποιήσεων και αναχωρήσεως θα μπορούσε να είναι στο Καρά Τεπέ.  Όμως ξεκάθαρα αρνήθηκα οποιαδήποτε δομή, στη Βάστρια ή στο Θόλος, ή οπουδήποτε αλλού», είπε ο Περιφερειάρχης.

Απογοήτευση από τους Ευρωπαίους

«Είδα έναν προβληματισμό από τα εγκαίνια στη Σάμο. Δική μου ερμηνεία είναι ότι, είδα μία περισυλλογή γιατί αντιλαμβάνονται πλέον ότι υπάρχουν προβλήματα και αντιδράσεις», σημείωσε ο ίδιος.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ