ΤΑΞΙΔΙ

5.7.2019 12:59

6ήμερη εκδρομή στην Καππαδοκία από το Sunrise Tours

3-8 Σεπτεμβρίου 2019

1η ΗΜΕΡΑ: Τσεσμέ –Παμούκαλέ

Συγκέντρωση στο τελωνείο της Χίου στις 07.30 π.μ. Έλεγχος διαβατηρίων και αναχώρηση από το λιμάνι της Χίου για Τσεσμέ με το Ε/Γ -Τ/Ρ ΣΑΝ ΝΙΚΟΛΑΣ στις 08.15. Άφιξη στο λιμάνι του Τσεσμέ μετά από 35 λεπτά και άμεση επιβίβαση στο πούλμαν με προορισμό το Παμούκαλε, όπου θα φθάσουμε νωρίς το απόγευμα . Περιήγηση στο Παμούκαλέ (Φρούριο του Βαμβακιού), φημισμένο για την ασυνήθιστη φυσική ομορφιά του με τις θερμές πηγές και τα ιαματικά λουτρά με τα ασβεστούχα άλατα. Κατόπιν, θα επισκεφθούμε την ελληνιστική πόλη Ιεράπολη, ένα θαυμαστό αξιοθέατο που συνδυάζει ένα μοναδικό φυσικό τοπίο με μια εντυπωσιακή αρχαία πόλη. Για το λόγο αυτό προστατεύεται από την UNESCO ως μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Εδώ μαρτύρησε σύμφωνα με την παράδοση ο Απόστολος Φίλιππος και η εκκλησία που του αφιερώθηκε συνέβαλε καθοριστικά στη σπουδαιότητα που απόκτησε η πόλη κατά τους Βυζαντινούς χρόνους, όταν έγινε επισκοπικό κέντρο. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο DOGA 5*. Δείπνο και διανυκτέρευση.

2η ΗΜΕΡΑ: Παμούκαλέ –Ικόνιο

Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο αναχώρηση προς Ικόνιο, την πολιτεία της στέπας με τα σημαντικότερα μνημεία του μουσουλμανικού πολιτισμού, όπου θα φθάσουμε μετά από 5 -6 ώρες περίπου με ενδιάμεσες στάσεις. Περιήγηση στο Ικόνιο και επίσκεψη στο μαυσωλείο του Μεβλανά, του ιδρυτή του τάγματος με τους περιστρεφόμενους δερβίσηδες. Στη συνέχεια επίσκεψη στη Σίλλη που απέχει 8 χιλιόμετρα από το Ικόνιο, εντάσσεται όμως πολιτισμικά στην Καππαδοκία. Ήταν μία ελληνική κωμόπολη που διακρινόταν για τον έντονα βυζαντινό χαρακτήρα της, για τις εκκλησίες και τα μοναστήρια της που ήταν λαξευμένα σε βράχους, για τα ιδιόμορφα ελληνικά, που μιλούσαν οι κάτοικοί της και δεν συναντώνται σε κανέναν άλλο ελληνόφωνο χώρο, και για τα αξιόλογα σχολεία της. Εδώ θα δούμε την εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και της Αγίας Ελένης, που είναι διατηρημένη σε πολύ καλή κατάσταση, με τις πανέμορφες αγιογραφίες και το τέμπλο σχεδόν άθικτο με το χρυσό επάνω του περιέργως να έχει διασωθεί. Επιστροφή στο Ικόνιο. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο ANEMON KONYA 5*. Δείπνο στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

3η ΗΜΕΡΑ: Ικόνιο –Aksaray –Περίστρεμμα –Καρβάλη –Προκόπι

Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο, αναχώρηση προς το Aksaray ( αρχαία Αρχελαΐδα), όπου θα επισκεφθούμε το Σουλτάν Χανί, το μεγαλύτερο σελτσούκικο σουλτανικό καραβάνσαράι της Ανατολίας, ( χτίστηκε το 1229 μ.Χ.). Κατόπιν, αναχώρηση για το λεκανοπέδιο της Καππαδοκίας. Εδώ, το έδαφος αποτελείται από ηφαιστειακό υλικό, από το οποίο ξεπροβάλουν εντυπωσιακοί βραχώδεις σχηματισμοί, που μοιάζουν με μανιτάρια, σφήνες, καρφιά ή μαχαίρια σε άσπρη, κίτρινη ή πράσινη απόχρωση. Πρώτος μας σταθμός είναι η Ιχλάρα και το Περίστρεμμα, δύο περιοχές γεμάτες από φαράγγια άγριας φυσικής ομορφιάς, μοναστικά συγκροτήματα και λαξευτές σε βράχους πρωτοχριστιανικές εκκλησίες, στις οποίες διασώζονται αρκετές αγιογραφίες. Στη συνέχεια επίσκεψη στην Καρβάλη. Ο παραδοσιακός αυτός ελληνικός οικισμός με τα πέτρινα σπίτια και τα αρχοντικά, που απλώνονται γύρω και μέσα στους βράχους, έχει κηρυχθεί διατηρητέος. Επίσκεψη στην εκκλησία του Αγίου Γρηγορίου του Ναζιανζηνού, η οποία οικοδομήθηκε το 385 μ.Χ. από το βυζαντινό αυτοκράτορα Θεοδόσιο ( σήμερα έχει μετατραπεί σε τζαμί). Το απόγευμα άφιξη στο Προκόπι. Εδώ σώζονται ακόμα σπίτια και αρχοντικά μοναδική ομορφιάς, από την εποχή που ανθούσε εδώ η ελληνική κοινότητα καθώς επίσης και ένα πλήθος από μοναστήρια λαξευμένα στους βράχους , αφού στην περιοχή αυτή άνθισε ο χριστιανισμός. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο RAMADA BY WYNDHAM 5* . Δείπνο στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

4η ΗΜΕΡΑ: Κόραμα -Άβανος -Σινασσός

Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο, περιήγηση στο Προκόπι και επίσκεψη στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου. Κατόπιν, αναχώρηση για το Υπαίθριο Μουσείο Göreme ( Κόραμα), το οποίο έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO, ως μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Εδώ, η ηφαιστιογενής πέτρα λαμβάνει περίεργα σχήματα σε μία κοιλάδα γεμάτη από σκαλωσιές και υπόγεια περάσματα μέσα από τους βράχους, που οδηγούν μέσα από διακλαδώσεις στα μοναστήρια και τις εκκλησίες, που συναντούμε σε μεγαλύτερη πυκνότητα από οπουδήποτε αλλού στην Καππαδοκία. Περιήγηση στα λαξευτά μοναστηριακά συγκροτήματα, μοναδικά δείγματα της μοναστικής παράδοσης της περιοχής, με αγιογραφίες που σώζονται ακόμη και χρονολογούνται από τον 4ο έως το 13ο αιώνα μ.Χ. Στη συνέχεια, περνώντας από το μυστηριώδες φαράγγι Τσαβουσίν, φθάνουμε στο βόρειο άκρο της Καππαδοκίας, που ορίζεται από τον ποταμό Άλυ ( Κόκκινο Ποταμό ), όπου το τοπίο είναι πανέμορφο, ιδιαιτέρα την άνοιξη. Επόμενος σταθμός μας είναι το χωριό Άβανος, με τα παραδοσιακά, πέτρινα σπίτια του και την περιοχή παραγωγής των πολυφημισμένων αγγείων της Καππαδοκίας. Επόμενος σταθμός μας είναι η Σινασσός , η παλαιότερη ελληνική κοινότητα και το πνευματικό κέντρο της περιοχής. Στη Σινασσό έζησε ένα δραστήριο και συμπαγές τμήμα ελληνικού πληθυσμού, ενώ είναι γνωστή και ως «Αθήνα της Ανατολής», λόγω της καθαρότητας και της ομορφιάς της ελληνικής γλώσσας που μιλιόταν από τους κατοίκους της. Εδώ, θα επισκεφθούμε το μεγαλοπρεπή ναό των «Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης», όπου τελείται λειτουργία μία φορά κάθε χρόνο με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

5η ΗΜΕΡΑ: Μαλακοπή –Αφιον Καραχισάρ

Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο, επίσκεψη στη Μαλακοπή, η μεγαλύτερη και καλύτερα διατηρημένη υπόγεια πόλη της Καππαδοκίας, που φθάνει σε βάθος τα 85 περίπου μέτρα και διαρθρώνεται σε 8 επίπεδα που έχουν σκαφτεί μέσα στο έδαφος και περιλαμβάνουν αποθήκες, σπίτια καθώς επίσης και πλήθος εκκλησιών. Η Μαλακοπή αποτελούσε μία από τις σημαντικότερες ελληνικές κοινότητες με τους Έλληνες κατοίκους της να υπερβαίνουν αριθμητικά τον τουρκικό πληθυσμό και να μιλούν ένα αρχαιότατο ιδίωμα της ελληνικής γλώσσας μέχρι το 1924. Στη συνέχεια αναχώρηση για το Αφιόν Καραχισάρ, όπου θα φθάσουμε το απόγευμα. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο NG HOTEL 5*, δείπνο και διανυκτέρευση.

6η ΗΜΕΡΑ: Αφιόν Καραχισάρ -Σαλιχλί -Σμύρνη -Τσεσμέ

Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο, αναχώρηση από το Αφιόν Καραχισάρ προς Σμύρνη. Ενδιάμεση στάση στα Κούλα, που από τον 18ο αιώνα ήταν σημαντικό ταπητουργικό κέντρο με ελληνική κοινότητα που άκμαζε χάρη στην παραγωγή και το εμπόριο έγχρωμων νημάτων. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της περιοχής είναι τα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής παραδοσιακά σπίτια, που αντικατόπτριζαν την ευημερία των Ελλήνων. Στη συνέχεια, περνώντας από το Σαλιχλί και το Νυμφαίο (Kemalpasa), φθάνουμε στη Σμύρνη. Ελεύθερος χρόνος για ψώνια και γεύμα. Το απόγευμα αναχώρηση για Τσεσμέ και επιβίβαση στο πλοίο για Χίο στις 19.00.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ