23.5.2022 17:01

2ήμερη εκδρομή σε Σμύρνη - Αλάτσατα - Τσεσμέ με το Sunrise Tours

4 με 5 Ιουνίου 2022

Το πρακτορείο SUNRISE TOURS διοργανώνει για τους κατοίκους των Οινουσσών:

1η ΗΜΕΡΑ: Τσεσμέ - Σμύρνη
Συγκέντρωση στο τελωνείο της Χίου στις 07.30 π.μ. Έλεγχος διαβατηρίων (ή ταυτοτήτων νέου τύπου), καταγραφή στις λίστες επιβατών ( check –in) και επιβίβαση στο Ε/Γ -Τ/Ρ «ΣΑΝ ΝΙΚΟΛΑΣ» με το οποίο θα αναχωρήσουμε προς Τσεσμέ στις 08.30. Άφιξη στο λιμάνι του Τσεσμέ μετά από 35 λεπτά και άμεση επιβίβαση σε πούλμαν. Περνώντας από τα Αλάτσατα, ένα αμιγώς ελληνορθόδοξο χωριό πριν το 1922, που διατηρεί ακόμα και σήμερα την παραδοσιακή αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική και τα Βουρλά, μία επίσης σημαντική κοιτίδα του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, άφιξη στη Σμύρνη μετά από περίπου 1 ώρα. Περιήγηση στις σημαντικότερες συνοικίες και αξιοθέατα. Ξεκινώντας από το Κοκαργιαλί, την Καραντίνα (Ενόπη) και το Καρατάσι, φθάνουμε στην πλατεία Κονάκ, όπου θα δούμε το Ρολόι –σύμβολο της πόλης και το Κυβερνητικό Μέγαρο με τα ιωνικά
στοιχεία στην πρόσοψή του, όπου μαρτύρησε ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος. Κατόπιν, θα περάσουμε μπροστά από το σιδηροδρομικό σταθμό του Κασαμπά (19ος αι.), το κλασσικού ρυθμού κτήριο του Ελληνικού Κεντρικού Παρθεναγωγείου και την άλλοτε ονομαζόμενη οδό Χατζηφράγκου στην περιοχή των νοσοκομείων. Συνεχίζουμε για τον Αγγλικό σιδηροδρομικό σταθμό του Αϊδινίου στην περιοχή της Πούντας, με τα λιγοστά λεβαντίνικα σπίτια που διασώζονται ακόμα για να καταλήξουμε στην παραλία του νέου «Και», όπου θα ξεχωρίσουμε την οικία Καπετανάκη, ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό κτίριο, που στεγάζει ξανά, μετά από 15 χρόνια το Ελληνικό Προξενείο.
Στη συνέχεια, περίπατος στην πάλαι ποτέ συνοικία του Φραγκομαχαλά, τη σημαντικότερη και μεγαλύτερη από όλες τις φράγκικες συνοικίες της Ανατολής, που κατακλείσθηκε στο 2ο μισό του 19ου αιώνα από ελληνικούς και αρμένικους πληθυσμούς. Περιήγηση στα στενά σοκάκια, όπου στέκονται ακόμα και σήμερα χαρακτηριστικά δείγματα της αστικής σμυρναίικης κατοικίας με τονισμένα τα κλασσικά στοιχεία στην αρχιτεκτονική τους. Ανάμεσα στις φράγκικες εκκλησίες και τα αρχοντικά, δίνουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα να συνθέσει μία εικόνα από την αίγλη και τον πολυεθνικό χαρακτήρα της πόλης πριν την καταστροφή. Στη συνέχεια επιβίβαση στο λεωφορείο και διασχίζοντας κάθετα τον παράλληλο προς την προκυμαία δρόμο (το Παραλλέλι των Σμυρνιών), θα περάσουμε μπροστά από το κλασσικού ρυθμού κτήριο της Εθνικής Τράπεζα της Ελλάδας (υποκατάστημα του 1919) και το παλιό τελωνείο (έργο του Άιφελ). Κατόπιν, ανηφορίζουμε από την πλατεία Κονάκ στους πρόποδες του όρους  Πάγος και τους τούρκικους μαχαλάδες, διαδρομή που προσφέρει μία πανοραμική θέα της πόλης.
Συνεχίζοντας προς το εσωτερικό, περνώντας από την αρχαία αγορά της Σμύρνης, φθάνουμε στον Άγιο Βουκόλο, τη μοναδική ορθόδοξη εκκλησία που σώθηκε από την Καταστροφή του 1922, αφιερωμένη στον πρώτο επίσκοπο Σμύρνης Βουκόλο. Ο ναός έχει αποκατασταθεί πρόσφατα και μαρτυρεί με την παρουσία του τις όμορφες αλλά και τις τραγικές στιγμές του ελληνισμού της πόλης. Τακτοποίηση σε ξενοδοχείο 4* στο κέντρο της πόλης. Ελεύθερος χρόνος στο πολύβουο παζάρι της Σμύρνης, το Κεμέραλτί. Εδώ βρίσκεται η παλιά Οθωμανική γειτονιά της πόλης με δαιδαλώδη σοκάκια, παλιά οθωμανικά σπίτια και ένα αναστηλωμένο χάνι από το 18ο αιώνα.
Δείπνο στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

2η ΗΜΕΡΑ: Βουρλά - Αλάτσατα - Τσεσμέ
Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο, αναχώρηση από Σμύρνη με προορισμό το χωριό των Βουρλών. Μέχρι το 1922 ο Βουρλάς είχε 35000 Έλληνες, ενώ την ελληνική υπηκοότητα διατηρούσαν περισσότερες από 2.000 οικογένειες. Το 1922 ήταν η 5η πληθυσμιακά μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Εδώ λειτουργούσε και η Β’ Αναξαγόρειος Σχολή. Περιήγηση στις όμορφες γειτονιές του χωριού με τα διασκορπισμένα ελληνικά σπίτια που σώζονται ακόμα. Επόμενός μας σταθμός είναι η σκάλα Βουρλών, όπου θα δούμε το σπίτι, όπου περνούσε τα καλοκαίρια του ο Γιώργος Σεφέρης και ελεύθερος χρόνος στο γραφικό λιμανάκι. Κατόπιν, αναχώρηση για τα Αλάτσατα, ένα χωριό όπου υπήρχε έντονο το ελληνικό
στοιχείο και διατηρείται ακόμα και σήμερα η παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Εδώ θα επισκεφθούμε τον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, του οποίου ο περίβολος στρώθηκε με μικρά άσπρα και μαύρα βότσαλα που σχημάτιζαν διάφορα σχέδια. Τμήμα του περιβόλου σώζεται μέχρι σήμερα με το δικέφαλο αετό και τη χρονολογία κατασκευής, καθώς επίσης και το θαυμάσιο μαρμάρινο τέμπλο του Ιωάννη Χαλεπά. Στη συνέχεια άφιξη στο Τσεσμέ, όπου θα επισκεφθούμε την πρόσφατα αναστηλωμένη εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπου (σήμερα λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο). Ελεύθερος χρόνος για γεύμα. Τελευταίος μας σταθμός είναι η Κάτω Παναγιά, ένα χωριό χτισμένο στο πιο δυτικό άκρο της Ασίας με αμιγώς ελληνικό πληθυσμό πριν το 1922. Ελεύθερος χρόνος για μία βόλτα στην πολύ γραφική παραλία με τα παραδοσιακά σπίτια στη Μεταφορά στο τελωνείο του Τσεσμέ και αναχώρηση προς Χίο στις 18.30.

Τι σας προσφέρουμε:
1. Εισιτήρια πλοίου Χίο - Τσεσμέ - Χίο
2. Πούλμαν καινούριο και κλιματιζόμενο για μετακινήσεις και εκδρομές σύμφωνα με το πρόγραμμα
3. 1 διανυκτέρευση στη Σμύρνη σε κεντρικό ξενοδοχείο 4* ( DOUBLE TREE BY HILTON) με πρωινό και δείπνο ( μπουφέ) σε δίκλινα δωμάτια
4. Επίσημο τοπικό ελληνόφωνο ξεναγό

Δεν περιλαμβάνονται:
1. Εισιτήρια εισόδων σε χώρους επισκέψεων
2. Μεσημεριανά γεύματα κατά τη διάρκεια των εκδρομών σε τοπικά εστιατόρια
3. Ό,τι δεν αναφέρεται ρητά στο πρόγραμμα

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για τη συμμετοχή στην εκδρομή απαιτείται έγκυρο διαβατήριο ή ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες και εμφανώς ταλαιπωρημένη.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις: 

SUNRISE TOURS
Κεντρικό: Κανάρη 28
Υποκατάστημα: Λ. Αιγαίου 10
Τηλ: 22710 41390

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ