10.2.2021 15:10

Lockdown: Οι αλλαγές που έρχονται στην ΕΡΓΑΝΗ με τα νέα μέτρα - Τι θα γίνει με τους εργαζομένους στον τουρισμό

Σε γενικό, σκληρό lockdown μπαίνει από αύριο η Αττική, το οποιό θα ισχύσει και μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ οι Νίκος Χαρδαλιάς, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, Άννα Στρατινάκη και Άγγελος Μπίνης, δίνουν περαιτέρω διευκρινίσεις για τα μέτρα που θα ισχύσουν τις επόμενες δυόμιση εβδομάδες.

Για τις αλλαγές που θα υπάρξουν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, αλλά και για το πώς θα μπουν σε αναστολή οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που κλείνουν με τα νέα μέτρα, μίλησε η η Γενική Γραμματέας Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άννα Στρατινάκη, η οποία τόνισε ότι πλέον «το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ έχει γίνει προαναγγελτικό» και πρόσθεσε ότι δίνεται η δυνατότητα από τις 11 Φεβρουαρίου μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου να τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες που θα προκύψουν στο λιανεμπόριο.

Επίσης, η κ. Στρατινάκη ανέφερε ότι, τις επόμενες ημέρες, ανοίγει σχετική πλατφόρμα στην οποία οι εργοδότες των επιχειρήσεων εντάσεως εργασίας, με πάνω από 20 εργαζόμενους, θα μπορούν να δηλώνουν τους εργαζομένους τους, όπως και οι ίδιοι την επιθυμία τους να υποβληθούν σε τεστ ανίχνευσης κορονοϊού δωρεάν έως και δύο φορές το μήνα. Όπως είπε, αυτή η δυνατότητα είναι προαιρετική.

Παράλληλα, η κ. Στρατινάκη σημείωσε τα εξής:

- Συνεχίζεται κανονικά ο Μηχανισμός Ενίσχυσης της Απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», όπως επίσης και η εφαρμογή της υποχρεωτικής τηλεργασίας για το 50% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα που μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να προαναγγείλουν στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» την τηλεργασία, με τη συμπλήρωση του εντύπου 4.1.

- Για την αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς, αλλά και για την αποφυγή συνωστισμού στους χώρους εργασίας, δίνεται η δυνατότητα προσαρμογής του ωραρίου των εργαζομένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα κατά την έναρξη και λήξη του, με τρόπο ώστε ανά μισή ώρα και εντός δίωρου να προσέρχονται και να αποχωρούν οι εργαζόμενοι σε σχέση με την έναρξη και τη λήξη αντίστοιχα του ωραρίου τους, χωρίς να υπάρχει η υποχρέωση προαναγγελίας στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ».

- Προβλέπεται τρίωρη άδεια για εργαζόμενους στην περίπτωση που επιθυμούν να υποβληθούν σε τεστ κορωνοϊού.

- Προβλέπονται άδειες για την καραντίνα των εργαζομένων, διάρκειας 14 ημερών, με δυνατότητα αναπληρώσεως μίας ώρας ανά ημέρα, μετά την επιστροφή τους στην εργασία και άδειες εργαζόμενων γονέων για τις περιπτώσεις που νοσούν τα παιδιά τους από κορονοϊό.

- Εξακολουθούν να υφίσταται οι μονομερείς δηλώσεις με παράταση δύο μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο για τις ειδικές κατηγορίες, όπως για παράδειγμα για τους καλλιτέχνες.

- Παρατείνονται για δύο μήνες τα επιδόματα ανεργίας για όσους η τακτική επιδότηση ανεργίας έληξε ή λήγει Ιανουάριο και Φεβρουάριο, όπως επίσης και η χορήγηση των 400 ευρώ επί δύο μήνες σε άνεργους επισιτισμού και τουρισμού, χωρίς υποχρεωτική επαναπρόσληψη.

- Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, από την 1η Φεβρουαρίου, προβλέπεται η προαναγγελία στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» των εργαζομένων που θα μπουν σε αναστολή σύμβαση εργασίας.

Όπως διευκρίνισε η κ. Στρατινάκη, θα ισχύσει μία περίοδο χάριτος για προαναγγελία από αύριο 11 Φεβρουαρίου έως τις 14 Φεβρουαρίου για τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που περνάνε από πληττόμενους σε κλειστούς, όπως για παράδειγμα για το λιανεμπόριο και για άλλες δραστηριότητες, όπως αυτές θα προσδιοριστούν.

Τέλος, η κ. Στρατινάκη τόνισε ότι το υπουργείο Εργασίας μερίμνησε και δίνει τη δυνατότητα ορθών επαναλήψεων, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», χωρίς δυνατότητα μεταβολής, όμως, για τους εργαζόμενους που έχουν δηλωθεί κατά το πρώτο 10ήμερο. Άρα, λοιπόν, όπως υπογράμμισε, οι επιχειρήσεις οι οποίες προχωρούν σε μεταβολές -από πληττόμενες σε κλειστές- με υποχρεωτική θέση των συμβάσεων εργασίας σε αναστολή θα μπορούν πλέον να κάνουν ορθές επαναλήψεις με δύο διαφορετικές αυτοτελείς δηλώσεις.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ