21.7.2021 15:23

Κοινωνικός Τουρισμός: Πότε θα ανακοινωθούν οι οριστικοί δικαιούχοι

10 διανυκτερεύσεις στη Χίο

Εντός των επόμενων ωρών, μέχρι την Πέμπτη 22 Ιουλίου, αναμένεται να ανακοινωθούν οι οριστικοί δικαιούχοι για το φετινό Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ, 12μηνης διάρκειας, που ξεκινάει από την 1η Αυγούστου. 

Σύμφωνα με τον διοικητή του ΟΑΕΔ, Σπύρο Πρωτοψάλτη, έχουν υποβληθεί περισσότερες από 350.000 αιτήσεις για 650.000 επιταγές που θα αφορούν σε 6 διανυκτερεύσεις σε όλη την Ελλάδα, 10 διανυκτερεύσεις σε Λέρο, Μυτιλήνη, Σάμο, Χίο και Κω, ενώ για πρώτη φορά επιδοτούνται και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Όπως εξήγησε ο κ. Πρωτοψάλτης, μετά το περσινό ρεκόρ συμμετοχής, επιχειρήσεων και δικαιούχων, φέτος πάνω από 1.900 επιχειρήσεις συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αριθμός ρεκόρ. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από δύο χρόνια ήταν μόλις 800 επιχειρήσεις στο μητρώο.

Αναφορικά με τις ενστάσεις ορισμένων ξενοδόχων ότι είναι λίγα τα χρήματα που παίρνουν, ο κ. Πρωτοψάλτης απάντησε ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι συγκεκριμένος, και ότι οι τιμές που δόθηκαν ήταν αρκετά καλές.

«Για παράδειγμα, σε ξενοδοχείο τριών αστέρων δίνουμε 35 ευρώ ανά άτομο, μαζί με πρωινό. Άρα 70 ευρώ το δίκλινο, και αυτό είναι για όλο τον χρόνο. Το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού είναι 12μηνης διάρκειας», είπε και εξήγησε ότι το πρόγραμμα κυλάει ομαλά.

«Το πρόγραμμα πάει καλά και γενικά δεν έχουμε προβλήματα. Υπάρχει βέβαια και ένα ποσοστό εκείνων που ενώ κληρώνονται και παίρνουν τις επιταγές τελικά δεν τις χρησιμοποιούν αλλά αυτό είναι μικρό», σημείωσε. Οι κάτοχοι επιταγών από το περασμένο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ πρέπει να τις χρησιμοποιήσουν μέχρι 31 Ιουλίου.

Όσον αφορά τις πληρωμές των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, ο κ. Πρωτοψάλτης είπε ότι «φέτος επίσης σχεδιάζουμε και θα το υλοποιήσουμε πολύ σύντομα την ηλεκτρονική αίτηση για πληρωμή των επιχειρήσεων, ώστε να αποφύγουμε την χαρτούρα και τις μετακινήσεις».

Σημειώνεται ότι οι κάτοχοι επιταγών από το περασμένο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ πρέπει να τις χρησιμοποιήσουν μέχρι 31 Ιουλίου 2021.

Ποιες δυνατότητες παρέχονται

Το πρόγραμμα αφορά στην επιδότηση της διαμονής και, κατά περίπτωση, της χρήσης λοιπών τουριστικών υπηρεσιών (μεταφορά, ξενάγηση σε μουσείο, καταδύσεις κ.ο.κ.) μέσω της χορήγησης ειδικών κουπονιών (vouchers) στους δικαιούχους που επιλέγονται.

Είναι ίσως το ευρύτερο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού μέσω του οποίου η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τον τουριστικό κλάδο σε μία από τις πιο δύσκολες περιόδους. Ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε 365.603 vouchers από τα οποία μπορούν να ωφεληθούν περισσότεροι από 600.000 πολίτες.

Επισημαίνεται ότι την περασμένη χρονιά και παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες, περισσότεροι από 46.000 δικαιούχοι είχαν την ευκαιρία να οργανώσουν το ταξίδι τους στο εσωτερικό της χώρας μέσω του προγράμματος και μάλιστα με τρόπο εύκολο, δίκαιο και αδιάβλητο.

Κατά περίπτωση, είναι δυνατή η χορήγηση voucher είτε για εξαργύρωση απευθείας σε τουριστικό κατάλυμα ενταγμένο στο Μητρώο Παρόχων του Προγράμματος είτε σε τουριστικό γραφείο, το οποίο ομοίως έχει ενταχθεί στο Μητρώο.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ