10.8.2022 12:40

Από τις 5 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων

Ο συνολικός προϋπολογισμός για τις τουριστικές επενδύσεις ανέρχεται για το 2022 σε 150 εκατ. ευρώ

Από τις 5 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου 2022 θα μπορούν οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να υποβάλουν αίτηση για υπαγωγή του επενδυτικού τους σχεδίου στον α΄ κύκλο του καθεστώτος «Ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων» του αναπτυξιακού νόμου 4887/2022. Πρόκειται για το δεύτερο καθεστώς του νέου αναπτυξιακού νόμου που προκηρύσσεται, με την αρχή να γίνεται πριν από λίγες εβδομάδες με το καθεστώς «Μεταποίηση – Εφοδιαστική αλυσίδα». Ο συνολικός προϋπολογισμός του καθεστώτος για τις τουριστικές επενδύσεις ανέρχεται για το 2022 σε 150 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 75 εκατ. ευρώ θα δοθούν με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής και τα άλλα 75 εκατ. ευρώ ως επιχορήγηση, ως επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης και ως επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης. Υπενθυμίζεται ότι από το εν λόγω καθεστώς έχουν εξαιρεθεί, δεν μπορούν να υπαχθούν δηλαδή, επενδυτικά σχέδια που αφορούν τη Μύκονο και τη Σαντορίνη.

Στο εν λόγω καθεστώς μπορούν να υπαχθούν οι ακόλουθες κατηγορίες επενδυτικών σχεδίων:

α) Ίδρυση ή επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων τουλάχιστον 4 αστέρων.

β) Εκσυγχρονισμός ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων που ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τουλάχιστον 3 αστέρων, αφού παρέλθει πενταετία από την έναρξη λειτουργίας της μονάδας ή από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της προηγούμενης επένδυσης εκσυγχρονισμού ολοκληρωμένης μορφής της μονάδας, καθώς και εκσυγχρονισμού μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων, εφόσον αναβαθμίζονται σε κατηγορία τουλάχιστον 3 αστέρων.

γ) Επέκταση ή/και εκσυγχρονισμός ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους για δύο τουλάχιστον έτη πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει αλλάξει χρήση το κτίριο και ότι αναβαθμίζονται σε κατηγορία τουλάχιστον 4 αστέρων.

δ) Ίδρυση, επέκταση ή/και εκσυγχρονισμός ολοκληρωμένης μορφής τουριστικών οργανωμένων κατασκηνώσεων (κάμπινγκ), τα οποία ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τουλάχιστον 3 αστέρων.

ε) Ίδρυση ή/και εκσυγχρονισμός ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων εντός χαρακτηρισμένων παραδοσιακών ή διατηρητέων κτιρίων, τα οποία ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τουλάχιστον 3 αστέρων.

στ) Ίδρυση, επέκταση ή/και εκσυγχρονισμός σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων που ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τουλάχιστον 4 αστέρων.

ζ) Ίδρυση ή εκσυγχρονισμός μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων εφόσον σωρευτικά φέρουν διακριτικό τίτλο «ξενώνας φιλοξενίας», υλοποιούνται εντός παραδοσιακών οικισμών σε ορεινές περιοχές, περιοχές κοντά στα σύνορα και σε νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων, κατατάσσονται στην κατηγορία των 5 κλειδιών, διατηρούν ελάχιστο αριθμό 20 ενοικιαζόμενων δωματίων.

η) Ίδρυση, επέκταση ή/και εκσυγχρονισμός ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας (condo hotels) που ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τουλάχιστον 4 αστέρων.

Το ελάχιστο ύψος των επενδυτικών σχεδίων πρέπει να είναι 1 εκατ. ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 500.000 ευρώ για τις μεσαίες επιχειρήσεις, 250.000 ευρώ για τις μικρές επιχειρήσεις, 100.000 ευρώ για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και 50.000 ευρώ για τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ) καθώς και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς (Α.Σ.), τους αστικούς συνεταιρισμούς, τις ομάδες παραγωγών (Ο.Π.) και τις αγροτικές εταιρικές συμπράξεις (ΑΕΣ).

Η αίτηση υπαγωγής και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά υποβάλλονται υποχρεωτικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Αναπτυξιακών Νόμων και ο επενδυτής ενημερώνεται ηλεκτρονικά για την παραλαβή και την καταχώρισή τους.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ