8.1.2020 16:08

Μύθοι γύρω από το στοίχημα στο ποδόσφαιρο

Ποδόσφαιρο: ένα άθλημα που όλοι αγαπούν, ένα άθλημα που μονοπωλεί τις συζητήσεις παντού και πάντα, στη δουλειά, στο λεωφορείο, σε οποιουδήποτε είδους συγκεντρώσεις. Τέτοιες συζητήσεις είναι σχεδόν αναπόφευκτες αλλά κυρίως επαναλαμβανόμενες. Στο 90% τους θα ακούσουμε εκφράσεις όπως «ήταν μεγάλη ευκαιρία για νίκη η οποία δεν ήρθε ποτέ», ή «το παιχνίδι είναι χαμένο», ή «η μπάλα είναι στρόγγυλη, το παιχνίδι διαρκεί 90 λεπτά και όλα είναι εφικτά» και πολλά άλλα παρόμοια κλισέ. Μπορεί πλέον να μην υπάρχει αξία σε προτάσεις τέτοιου είδους, αλλά παράλληλα δεν υπάρχει και περίπτωση να εκλείψουν από την πλειοψηφία των ποδοσφαιρικών συζητήσεων!

Το σίγουρο είναι ότι οι επιφανειακές αυτές διατυπώσεις, δεν έχουν χώρο στον τομέα του στοιχήματος. Για να βγείτε κερδισμένοι κόντρα στους bookmakers δεν αρκεί μια απλή ματιά στη βαθμολογία της Bundesliga έτσι ώστε να βγει το συμπέρασμα ότι το Αμβούργο είναι αδιάφορο και συνεπώς θα χάσει. Δεν αρκεί η παραδοσιακή πλέον πεποίθηση πως η Γερμανία επικρατεί πάντα της Αγγλίας και βάσει τούτου θα κερδίσει ακόμη μία φορά. Εάν τέτοιου είδους σκεπτικά επαληθευόταν στοιχηματικά, όλοι οι παίκτες θα ήταν πάντα κερδισμένοι και οι στοιχηματικές πλατφόρμες θα είχαν βάλει λουκέτο προ πολλού. Το στοίχημα ωστόσο είναι ένας κόσμος πολύ πιο περίπλοκος. Το συγκεκριμένο άρθρο αποτελεί αφιέρωμα σε κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε προκειμένου να βελτιώσετε τις στοιχηματικές σας επιδόσεις. Κάποια πράγματα που ισοδυναμούν με «μύθους» που έχουν δημιουργηθεί και που αν τους λάβετε υπόψη θα κάνουν πιο βατό το δρόμο σας προς το ταμείο!

Μύθος νο 1: Οι ακριβές μεταγραφές ισοδυναμούν με την επιτυχία

Η αγορά κάποιου συλλόγου από πάμπλουτους σεΐχηδες και η πραγματοποίηση ακριβών μεταγραφών επιφέρει πάντα την επιτυχία; Όχι απαραίτητα και υπάρχουν πολλά παραδείγματα που επαληθεύουν πως η ενσωμάτωση των καλύτερων παικτών δεν είναι πάντα αρκετή για να οδηγήσει μια ομάδα στην επιτυχία. Η δημιουργία μιας ισχυρής ομάδας είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και σωστή αντιμετώπιση κάθε είδους αντιξοότητας που θα προκύψει. Είναι ελάχιστες οι ομάδες στην παγκόσμια ιστορία του ποδοσφαίρου που βρήκαν την απαιτούμενη χημεία μετά από μερικές μόνο προπονήσεις. Η δόξα έρχεται μόνο μέσω της σκληρής δουλειάς παικτών και προπονητή, οποιαδήποτε κι αν είναι η αξία τους στο χρηματιστήριο του ποδοσφαίρου. Ας μην ξεχνάμε πως οι ακριβές μεταγραφές συνοδεύονται και από μεγάλη πίεση, κάτι που πολλές φορές επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα τόσο στις ομάδες, όσο και στους παίκτες του στοιχήματος που τις εμπιστεύονται με κλειστά μάτια! 

Μύθος νο 2: Η επίδραση του νέου προπονητή είναι πάντα καταλυτική

Ένας άλλος μύθος είναι αυτός που θέλει την έλευση ενός νέου προπονητή να μεταμορφώνει αμέσως ακόμα και μια κάκιστη ομάδα. Έχετε δει ποτέ κάποιον προπονητή να χρησιμοποιεί κάποιο μαγικό ραβδί και να μεταμορφώνει έναν επιθετικό που με δυσκολία βρίσκει δίχτυα σε
«killer»; Ή να μεταμορφώνει έναν τερματοφύλακα έτσι ώστε να πραγματοποιεί τις καλύτερες του επεμβάσεις; Η απάντηση είναι σίγουρα όχι. Ένας νέος προπονητής δε σημαίνει απαραίτητα πως είναι καλύτερος από τον προκάτοχο του. Ακόμα και αν βάσει βιογραφικού είναι, δε σημαίνει πως θα υπάρξει χημεία με τους ποδοσφαιριστές της ομάδας που αναλαμβάνει. Η αλλαγή της εικόνας μιας ομάδας λόγω της αλλαγής προπονητή αργεί να έρθει, κάτι που πολλοί παίκτες του στοιχήματος αγνοούν θεωρώντας πως ο νέος κόουτς θα φέρει αυτόματα νίκες τόσο για την ομάδα του όσο για τις επιλογές τους! 

Μύθος νο 3: Η αναγκαιότητα της νίκης σημαίνει και την επιβεβαίωση της

Όλοι μας έχουμε ποντάρει σε μια ομάδα μόνο και μόνο επειδή καιγόταν για τη νίκη και τους τρεις βαθμούς. «Θέλει μόνο νίκη για να πάρει το πρωτάθλημα και παίζει με αδιάφορη». Σίγουρα αυτή ήταν η σκέψη που μας ώθησε σε μια τέτοια επιλογή. Η αλήθεια όμως είναι πως απλά και μόνο επειδή μια ομάδα χρειάζεται τη νίκη, δε σημαίνει πως θα φτάσει σε αυτήν.

Εξήγηση; Φυσικά και υπάρχει: ομάδες που χρειάζονται απαραίτητα τη νίκη, βρίσκονται πάντα υπό τεράστια πίεση, κάτι που επιφέρει μεγάλο βάρος στους ποδοσφαιριστές, καθώς δε μπορούν όλοι να διαχειριστούν με επιτυχία αυτή την πίεση. Δεν είναι λίγα τα αποτελέσματα ερευνών που καταλήγουν πως υπό πίεση ποδοσφαιριστές δεν αποδίδουν βάσει των πραγματικών τους δυνατοτήτων. Αυτό είναι κάτι που πολλοί παίκτες του στοιχήματος δεν υπολογίζουν, θεωρώντας πως η αναγκαιότητα είναι αρκετή από μόνη της για να φέρει τη νίκη.

Μύθος νο 4: Το μεσοβδόμαδο ChampionsLeague επιφέρει απώλειες το Σαββατοκύριακο

Για κάποιο λόγο, πολλοί φίλαθλοι αλλά και παίκτες του στοιχήματος είναι πεπεισμένοι ότι οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις μιας ομάδας επιφέρουν απώλειες στο εγχώριο πρωτάθλημα. Πρόκειται για μεγάλο λάθος και σύμμαχος σε αυτό είναι τα στατιστικά στοιχεία που δεν αποδεικνύουν αρνητικά αποτελέσματα στις εγχώριες διοργανώσεις μετά από αγώνα στο ChampionsLeague ή το EuropaLeague. Οι κορυφαίες ομάδες έχουν συνηθίσει να παίζουν κάθε τρεις ή τέσσερις ημέρες και η προετοιμασία τους είναι βασισμένη στο σύνολο των υποχρεώσεων κάθε χρονικής περιόδου. Μια ακόμη παγίδα στην οποία καλό είναι να μην πέφτετε, είναι αυτή που θέλει τους ποδοσφαιριστές επιβαρυμένους με έξτρα κούραση λόγω ενός πιθανού ταξιδιού σε άλλη χώρα. Εδώ αξίζει να αναφερθεί πως τέτοιου είδους ταξίδια πλέον γίνονται κάτω από ιδιαίτερα πολυτελείς συνθήκες (αεροπλάνα, ξενοδοχεία). Συνεπώς δεν συντρέχουν λόγοι έξτρα κούρασης όπως πιθανώς να συνέβαινε πριν μερικές δεκαετίες.

Κάτι ωστόσο ιδιαίτερα χρήσιμο, είναι το γεγονός πως τα περισσότερα «στραβοπατήματα» σημειώνονται πριν από έναν σημαντικό αγώνα στην Ευρώπη. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλοί προπονητές – ανάλογα πάντα με την κρισιμότητα της μεσοβδόμαδης αναμέτρησης – επιλέγουν είτε να ξεκουράσουν μερικά από τα πιο δυνατά τους ατού είτε να προχωρήσουν σε πιο εκτεταμένο rotation.

Μύθος νο 5: Το φαβορί κερδίζει πάντα με άνεση

Έστω ότι η ομάδα που ηγείται στη βαθμολογία υποδέχεται την ουραγό: «Το 5-0 είναι σίγουρο», είναι μια ατάκα που ακούμε συχνά από παίκτες του στοιχήματος. Εντάξει, πιθανό ακόμα κι αυτό το σενάριο. Η αλήθεια όμως είναι πως όταν υπάρχει τέτοια διαφορά δυναμικότητας, η αξία είναι σχεδόν μηδαμινή. Οι επιλογές τέτοιων σημείων ισοδυναμούν με αποδόσεις της τάξης του 1.35, που όμως για πολλούς παίκτες αποτελούν ιδανική επιλογή. Πρόκειται για παίκτες που δεν είναι ιδιαίτερα έμπειροι και που ποντάρουν τεράστια ποσά στο ακλόνητο φαβορί. Όσα χρήματα ωστόσο και αν ρισκάρουν, το κέρδος που θα αποκομίσουν συνεχίζει να είναι πενιχρό, αν φυσικά το φαβορί επικρατήσει.

Οι περισσότερο έμπειροι παίκτες γνωρίζουν πως στο ποδόσφαιρο γίνονται εκπλήξεις με μεγάλη συχνότητα. Γνωρίζουν επίσης πως το αγαπημένο σπορ έχει αλλάξει με τέτοιο τρόπο ώστε ακόμα και όταν υπάρχει μεγάλη διαφορά δυναμικότητας, το φαβορί επικρατεί αλλά με όχι ιδιαίτερα ευρύ σκορ. Αυτοί είναι και οι λόγοι για τους οποίους συνίσταται να αποφεύγετε τέτοιου είδους αναμετρήσεις και κυρίως τέτοιου ύψους αποδόσεις.

Πληροφορίες για τις στοιχηματικές εταιρίες στην Ελλάδα στο stoiximatikesetaireies.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ