26.7.2021 15:59

Οπτικά Π. Μυλωναδάκης: Υγεία και αισθητική μαζί

Ως χρόνια μύωπας, τα γυαλιά οράσεως ήταν για μένα ένα εργαλείο απαραίτητο από πολύ μικρή ηλικία. Ποτέ μου, δεν φαντάστηκα ότι ένα ζευγάρι γυαλιών θα μετατρέπονταν σε μια προέκταση του εαυτού μου, όπως ένα εργαλείο δουλειάς ή ένα αξεσουάρ.

Ο Παντελής Μυλωναδάκης προερχόμενος από την γνωστή οικογένεια «Μυλωναδάκη», άνοιξε το δικό του κατάστημα οπτικών στο σταυροδρόμι της οδού Ψυχάρη 11 στην καρδιά της πόλης. 

Μπαίνοντας στο κατάστημα η ζεστασιά του χώρου σε συνδυασμό με την «vintage» αισθητική με προετοίμασε για τα γυαλιά που είχα τη δυνατότητα να επιλέξω. Τα σχέδια στη βιτρίνα ποικίλουν και αρκετά ζευγάρια γυαλιών έχουν αυτό που αποκαλώ: «χαρακτήρα».

Ο Παντελής με τα στρογγυλά –πάντα- γυαλιά του, μου πρότεινε τις επιλογές που έχω με βάση τα προσωπικά μου γούστα. Η πολύωρη εργασία μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή και η έκθεση στον ήλιο αποτελούν δυο πολύ σημαντικούς παράγοντες που συνέβαλλαν στην επιλογή μου.

Η αγάπη για το επάγγελμα

Ο Παντελής έχοντας σπουδάσει στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος ως οπτικός- οπτομέτρης, μου περιέγραψε την αγάπη του για το επάγγελμα που τον οδήγησε στην μεγάλη απόφαση, να ανοίξει το δικό του κατάστημα:

«Από την πρώτη στιγμή αγάπησα το αντικείμενο και την συγκεκριμένη επιστήμη, την βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική. Έτσι, το να ανοίξω το δικό μου κατάστημα οπτικών αποτέλεσε στόχο και όνειρο ζωής».

«Προσέχουμε… για να έχουμε»

Η επιλογή ενός «σωστού»  φακού είτε αυτός είναι ηλίου είτε οράσεως, κρίνεται πολύ σημαντική καθώς προστατεύουν της υγεία των ματιών μας. Έτσι κάθε οφθαλμικός φακός έχει τη δική του σκοπιμότητα:

«Παίζουν διάφοροι παράγοντες ρόλο. Εξαρτάται κυρίως από τον σκοπό για τον οποίο ο πελάτης επιλέγει ένα ζεύγος γυαλιών. Υπάρχουν διάφορα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται οι φακοί, αναλόγως τις ανάγκες, ειδικές επιστρώσεις και τεχνολογίες που μπορεί να έχει πάνω του ένας φακός, είτε οράσεως είτε ήλιου για να εξυπηρετούν στο έπακρο και να καλύπτουν τις ανάγκες κάθε πελάτη». Έτσι αντίστοιχα, ένας «σωστός» φακός επαφής έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

«Η έννοια ενός «σωστού» φακού επαφής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Πέραν του ότι πρέπει να καλύπτουν πλήρως το διαθλαστικό σφάλμα, πρέπει επίσης να ταιριάζουν αρμονικά με τον κερατοειδή του κάθε χρήστη φακών επαφής. Δηλαδή η καμπυλότητα και η διάμετρος του φακού παίζουν σημαντικό ρόλο. Όπως και τα υλικά του, ο σκοπός χρήσης των φακών καθώς και η συχνότητα αντικατάστασης τους. Αν λάβουμε υπόψη όλα αυτά μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο χρήστης φοράει κατάλληλους φακούς επαφής».

Το συνηθισμένο λάθος αρκετών από εμάς είναι ότι αρκετές φορές αδιαφορούμε για τον επαναληπτικό οπτομετρικό έλεγχο ο οποίος, σύμφωνα με τον Παντελή είναι απαραίτητος τουλάχιστον κάθε δυο χρόνια:

«Θεωρώ ότι αρκετός κόσμος αγνοεί έναν πλήρη οπτομετρικό και οφθαλμολογικό έλεγχο, ο οποίος πρέπει να γίνεται τουλάχιστον αν όχι ένα, κάθε δυο χρόνια. Όπως όλοι ξέρουμε η πρόληψη είναι ο καλύτερη θεραπεία».

Εκτός από τον οπτομετρικό έλεγχο έχει σημασία να προστατεύει κανείς τα μάτια του από ακτινοβολίες UV που βλάπτουν σοβαρά την υγεία των ματιών μας:

«Υπάρχουν άνθρωποι, που αγνοούν την ύπαρξη UV ακτινοβολίας και δεν φορούν γυαλιά ηλίου, πράγμα πολύ σοβαρό και επικίνδυνο».

Την ίδια προσοχή οφείλουν να επιδείξουν και οι χρήστες φακών επαφής:

«Όσον αφορά τους χρήστες φακών επαφής θα πρέπει να προσέχουν τον καθαρισμό των φακών τους, την αποθήκευση και τον χρόνο χρήσης των φακών. Να ακολουθούν γενικά αυστηρά τις οδηγίες χρήσης και εφαρμογής των φακών τους. Μια επαναλαμβανόμενη κακή χρήση φακών επαφής μπορεί να επιφέρει κάποιες παθήσεις, από πολύ απλές μέχρι πολύ σύνθετες και σοβαρές. Επίσης η επαναλαμβανόμενη έκθεση των ματιών στην ακτινοβολία UV μπορεί να προκαλέσει διάφορες βλάβες. Επομένως ένα καλό ζεύγος γυαλιών είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος προστασίας».

Η αγορά γυαλιών ήταν και παραμένει η αγαπημένη συνήθεια αρκετών από εμάς. Ο Παντελής είναι πρόθυμος να ανοίξει όλα τα συρτάρια με στόχο ο πελάτης να μείνει ευχαριστημένος. Έτσι προμηθεύεται ζευγάρια γυαλιών για κάθε περίσταση αλλά και για κάθε έναν από εμάς όπως αθλητές, μικρά παιδιά αλλά και καθημερινής χρήσης είτε με κοκάλινο είτε μεταλλικό σκελετό. Οι μάρκες ποικίλουν και προέρχονται από την Αγγλία, την Γαλλία, την Ολλανδία, την Γερμανία και την Ελβετία.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ