13.11.2023 15:07

«Ανεβαίνω στη μηλιά και πατώ στην καρυδιά» - Βιωματική δράση με παιχνίδια στο Μουσείο Μαστίχας Χίου

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού (20/11) και στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «απέναντι», το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει βιωματική δράση, για Νηπιαγωγεία και σχολικές ομάδες και Α' και Β' Δημοτικού, την Τετάρτη 22 και την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023 (ώρα 10:00), στο Μουσείο Μαστίχας Χίου.

Αρχικά, οι μαθητές θα περιηγηθούν στην περιοδική έκθεση, που παρουσιάζει αρχειακό υλικό και φωτογραφίες, ιερά κειμήλια και προσωπικά αντικείμενα που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από «απέναντι», και με αφορμή επιλεγμένα εκθέματα (κούκλα, φυλακτό και σχολικά είδη) θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα παιχνίδια των παιδιών στη Μ. Ασία. Σε αντίθεση με τα σημερινά, τα περισσότερα παιχνίδια εκείνα τα χρόνια ήταν αυτοσχέδια όπως πάνινα τόπια, γκαζές (πήλινοι βόλοι), σβούρες και κουτσούνες (μάλλινες κούκλες) και κατασκευάζονταν συχνά από τα ίδια τα παιδιά. Στη συνέχεια, οι μικροί φίλοι θα φτιάξουν ένα δικό τους παιχνίδι, το οποίο και θα πάρουν μαζί τους.

Υπενθυμίζεται ότι η περιοδική έκθεση «απέναντι» παρουσιάζεται στο Μουσείο Μαστίχας Χίου (28.7.2022-31.12.2023), με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (Ο.Π.Σ.Ε.). 
 

Η συμμετοχή στη δράση και τα υλικά είναι δωρεάν

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. 

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, τα ενδιαφερόμενα σχολεία μπορούν να επικοινωνήσουν με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 22710 72212 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00).

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ