17.11.2022 13:04

6 μύθοι για τους καθαριστές αέρα

Η ποιότητα του αέρα είναι ένα μείζον θέμα τα τελευταία χρόνια λόγω της παγκόσμιας πανδημίας. Αλλά με όλο και περισσότερα άτομα και επιχειρήσεις να συνειδητοποιούν τη σημασία του, η ζήτηση για περισσότερο καθαρό αέρα έχει αυξηθεί σημαντικά. Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μην κατανοούν πλήρως τι είναι μια συσκευή όπως ο καθαριστής αέρα ή πώς λειτουργεί. Υπάρχουν πολλές παρανοήσεις και μύθοι σχετικά με τις μονάδες καθαρισμού. Ας ξεκαθαρίσουμε τα δεδομένα.

#1 – Οι άσχημες οσμές σημαίνουν ότι ο καθαριστής αέρα δεν λειτουργεί

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αν υπάρχουν άσχημες μυρωδιές στον αέρα, τότε αυτό σημαίνει ότι ο αέρας δεν καθαρίζεται. Η αλήθεια είναι ότι όλα εξαρτώνται από τον τύπο της συσκευής που χρησιμοποιείτε. Οι καθαριστές με φίλτρο HEPA λειτουργούν για να απομακρύνουν τους ρύπους από τον αέρα, αλλά δεν έχουν καμία επίδραση στις δυσάρεστες οσμές. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσατε να έχετε καθαρό, ποιοτικό αέρα και οι δυσάρεστες μυρωδιές να παραμένουν.

Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιεί φίλτρο ενεργού άνθρακα αφαιρεί γενικά τις οσμές και τα αέρια από τον αέρα καθώς και τους ρύπους. Εάν η επιχείρησή σας διαθέτει αυτόν τον τύπο καθαριστή αέρα και εξακολουθείτε να παρατηρείτε μυρωδιές, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να αλλάξετε το φίλτρο άνθρακα.

#2 – Δεν χρειάζεστε καθαριστή αέρα με κλιματισμό

Εάν οι εγκαταστάσεις σας διαθέτουν κλιματισμό, μπορείτε να υποθέσετε ότι δεν χρειάζεστε επίσης καθαριστή. Το φρέσκο, κρύο αεράκι από τον κλιματισμό μπορεί να φαίνεται καθαρό, αλλά αυτό είναι περισσότερο μια ψευδαίσθηση παρά μια πραγματικότητα.

Ο εξοπλισμός κλιματισμού έχει συχνά σκοτεινές και υγρές μονάδες, συχνά με στάσιμο νερό, γεγονός που τις καθιστά ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη μούχλας και βακτηρίων. Αυτά τα συστήματα ψύξης λειτουργούν αναδιανέμοντας τον ίδιο αέρα ξανά και ξανά, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να διασπείρει επιβλαβείς ρύπους σε όλο το κτίριο. Ακόμη και οι μονάδες AC με φίλτρο στη θέση τους δεν φιλτράρουν πραγματικά τον αέρα. Τα φίλτρα λειτουργούν για να εμποδίζουν τη σκόνη να εισέλθει στο σύστημα, σε αντίθεση με τον καθαρισμό.

#3 – Οι καθαριστές αέρα δεν λειτουργούν

Οι σκεπτικιστές σπεύδουν να δηλώσουν ότι οι συσκευές που καθαρίζουν τον αέρα δεν λειτουργούν ή δεν κάνουν απολύτως τίποτα. Είναι απολύτως φυσιολογικό αυτές οι μονάδες να παραμένουν εντελώς αθόρυβες και ακίνητες κατά τη λειτουργία, γεγονός που καθιστά εύκολο να πιστέψουμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα.

Ακόμη και οι καθαριστές ιατρικής ποιότητας μπορούν να καθαρίσουν τον αέρα μιας μεγάλης περιοχής χωρίς ήχο ή κίνηση, αλλά εξακολουθούν να εργάζονται σκληρά για να αφαιρέσουν τους ρύπους.

Οι καθαριστές αέρα με φίλτρο HEPA H14 μπορούν να αφαιρέσουν πάνω από 99,997% των σωματιδίων που έχουν μέγεθος τουλάχιστον 0,3 microns. Αυτό σημαίνει ότι η σκόνη, ο καπνός, η μούχλα, τα βακτήρια και ορισμένοι ιοί απομακρύνονται αθόρυβα από τον αέρα. Υπάρχουν πράγματι συσκευές στην αγορά, που χρησιμοποιούν το υπεριώδες φως που περιέχεται με ασφάλεια στη μονάδα για να σκοτώνουν παθογόνους παράγοντες.

Εάν θέλετε να ελέγξετε ότι ο καθαριστής σας λειτουργεί, βάλτε το πίσω μέρος του χεριού σας κοντά στο σημείο όπου η συσκευή αφήνει τον αέρα να βγαίνει. Εάν μπορείτε να νιώσετε ένα απαλό αεράκι, τότε λειτουργεί όπως έχει προγραμματιστεί.

#4 – Τα φίλτρα σε καθαριστές δεν χρειάζονται ποτέ αλλαγή

Πολλές επιχειρήσεις επενδύουν σε έναν καθαριστή αέρα και υποθέτουν ότι αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται να κάνουν. Ωστόσο, αυτό το κομμάτι του κιτ χρησιμοποιεί φίλτρα για τον καθαρισμό του αέρα και όταν τα φίλτρα γεμίσουν, δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά. Η παράβλεψη αυτής της πτυχής μπορεί ουσιαστικά να καταστήσει τον εξοπλισμό άχρηστο, καθώς δεν μπορεί πλέον να παγιδεύσει τα σωματίδια στην ατμόσφαιρα.

Στην πραγματικότητα, η λειτουργία ενός καθαριστή με βουλωμένα φίλτρα θα τον επιβραδύνει και θα τον αναγκάσει να εργαστεί ακόμα πιο σκληρά, γεγονός που θα μειώσει τελικά το προσδόκιμο ζωής του. Για τα περισσότερα μηχανήματα, το φίλτρο HEPA θα πρέπει να αλλάζει κάθε 6 μήνες για να λειτουργούν σωστά, πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζουν οι αποστειρωτές αέρα UV-C, καθώς δεν έχουν φίλτρα που χρειάζονται τακτική αλλαγή ή εξειδικευμένη απολύμανση.

#5 – Οι καθαριστές αέρα δεν θα λειτουργήσουν εάν τα παράθυρα είναι ανοιχτά

Σε βιομηχανικά περιβάλλοντα, πολλοί άνθρωποι ανησυχούν ότι ένας καθαριστής αέρα δεν θα λειτουργήσει αποτελεσματικά λόγω των ανοιχτών παραθύρων, των θυρών και των μεγάλων χώρων. Αυτές οι έξυπνες μονάδες θα λειτουργήσουν εάν τα παράθυρα είναι ανοιχτά ή όχι και συνήθως ο εξωτερικός αέρας είναι λιγότερο μολυσμένος από τον εσωτερικό αέρα.

Εάν βρίσκεστε σε μια πόλη με υψηλή ρύπανση, το να έχετε ανοιχτά παράθυρα όταν λειτουργεί ένας καθαριστής αέρα μπορεί να τον κάνει να λειτουργεί λίγο πιο σκληρά, αλλά θα εξακολουθεί να καθαρίζει τον αέρα.

#6 – Η ποιότητα του αέρα δεν είναι σημαντική

Ένας κοινός μύθος που ακούμε ξανά και ξανά είναι ότι η ποιότητα του αέρα δεν έχει σημασία. Στην πραγματικότητα, ο αέρας κακής ποιότητας μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας, όπως ερεθισμό των ματιών, του λαιμού και της μύτης, κόπωση, καρδιακές παθήσεις ή ακόμη και καρκίνο.

Όταν οι άνθρωποι περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους σε εσωτερικούς χώρους, στη δουλειά ή στο σπίτι, η ποιότητα του αέρα που αναπνέουν είναι ζωτικής σημασίας. Ένας καθαριστής αέρα ή μια μονάδα αποστείρωσης είναι αποτελεσματικοί τρόποι για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και τη διατήρηση ενός υγιούς περιβάλλοντος σε εσωτερικούς χώρους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς η τεχνολογία καθαρισμού αέρα και φιλτραρίσματος μπορεί να σας βοηθήσει να αναπνέετε ευκολότερα, επικοινωνήστε με το κατάστημα TSAMPARLIS SHOP (Χίος, Θυμιανά τηλέφωνο 22710 22989)

Δείτε συστήματα καθαρισμού αέρα στο tsamparlishop.gr

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ