28.4.2021 15:24

Ύμνοι από τη Χορωδία Λύρικα στην Ιερά Νέα Μονή

Ντοκιμαντέρ στο καθολικό του Ιερού Ναoύ της Νέας Μονής θα προβληθεί το Πάσχα

Στο πλαίσιο της Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σε τοπικά Μ.Μ.Ε. η νεοσύστατη Χορωδία «Λύρικα», η ίδια συστήθηκε και ενημέρωσε για τη συμμετοχή της στην Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς βιντεοσκοπώντας ύμνους του Πάσχα στην Ιερά Νέα Μονή της Χίου.

Παρόντες ήταν η καλλιτεχνική Διευθύντρια, Α. Τσιμπιρλού, ο σκηνοθέτης Σ. Σπυράκης, το Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Ιωακείμ Ροδινός και ο οπερατέρ και μοντέρ N. Meci.

Η καλλιτεχνική Διευθύντρια, Α. Τσιμπιρλού μετέφερε τον στόχο της συγκεκριμένης δράσης αλλά και την ανάδειξη της Ιεράς Νέας Μονής μέσα από ένα πολυφωνικό σχήμα:

«Είναι η πρώτη φορά που μέσα σε αυτά τα σχεδόν 1000 χρόνια από την ίδρυση του Ιστορικού μοναστηριού της Νέας Μονής Χίου, θα ακουστούν τα Εγκώμια από μια Πολυφωνική Χορωδία και αποτελεί ύστατη χαρά και τιμή για εμάς, με την πρώτη εμφάνιση αυτού του Συνόλου, να αναδεικνύουμε το νησί μας, την ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας και τους Ύμνους της Ορθοδοξίας σε όλη την Οικουμένη».

Τη Χορωδία Λύρικα, η οποία δημιουργήθηκε σχεδόν πριν από 4 μήνες, διευθύνει η μαέστρος κυρία Αγγέλα Τσιμπιρλού, ιδρύτρια αυτού του νέου συνόλου.

Πρωτοβουλία στο χορωδιακό γίγνεσθαι αποτελεί η δημιουργία ΣΠΟΤ και Ντοκιμαντέρ της Chioslyrikarts από τη Χορωδία Χίος - Λύρικα, η οποία στόχο έχει την εξοικείωση των Χορωδών με διάφορες μορφές Τέχνης. Η Φιλοσοφία και καινοτομία της Chioslyrikarts είναι να ενώνει διαφόρων ειδών Τέχνες, να δίνει ερεθίσματα σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, να δημιουργεί νέους στόχους, να θεραπεύει το μυαλό και την ψυχή μέσα από την ανακάλυψη των μοναδικών μας ικανοτήτων.

Το σποτ αποτελεί την περιγραφή του Ελληνικού Πάσχα και της Άνοιξης μέσα από εικόνες της Χίου οι οποίες αναδεικνύουν τις ομορφιές του τόπου μας.

Το σπoτ και το ντοκιμαντέρ επιμελήθηκαν ο σκηνοθέτης Σ. Σπυράκης ενώ την βιντεοσκόπηση και το μοντάζ ο Ν. Meci. Παράλληλα το Διοικητικό Συμβούλιο στάθηκε δίπλα σε όλη αυτή την προσπάθεια.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο εκπροσώπησε ο Ιωακείμ Ροδινός θέλησε να ευχαριστήσει τον Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Ποιμενάρχη Μάρκο, τους Πατέρες της Ιεράς Νέας Μονής, την Εφορεία Αρχαιοτήτων αλλά και την Περιφέρεια για την συμμετοχή τους στην προσπάθεια αυτή.

Το Ντοκιμαντέρ το οποίο θα μεταδοθεί τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα, έχει βιντεοσκοπηθεί στο καθολικό του Ιερού Ναού της Νέας Μονής, παρουσιάζοντας τα μοναδικά της ψηφιδωτά, τον μυσταγωγικό ήχο από το Τάλαντο και τον Ιερέα ο οποίος καλεί τους πιστούς να ακούσουν τους Ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδος.

Η Χίος Λύρικα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμά της με τον Εθνικό Ύμνο, ο οποίος ακούγεται μέσα στο καθολικό της Ιεράς Μονής Χίου, στο οποίο έχουν μαρτυρήσει μοναχοί και γυναικόπαιδα, κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας -εις μνήμη όλων αυτών-, τιμώντας παράλληλα τα 200 χρόνια από την κήρυξη του Απελευθερωτικού αγώνα!

Η χορωδία Λύρικα θέλησε να ευχαριστήσει όλους όσοι συμμετείχαν σε όλη αυτή την προσπάθεια:

"Ευχαριστούμε θερμά όλους τους χορηγούς και υποστηρικτές μας

το Δοιηκητικό Συμβούλιο της Χίος Λύρικα,

τον κύριο Ιωακείμ Ροδινό που από το 1981 συμβάλει έμπρακτα στο Χορωδιακό γίγνεσθαι

τους Συντελεστές:

Μαέστρος - Αγγέλα Τσιμπιρλού

Σκηνοθεσία - Σταύρος Σπυράκης

Μοντάζ - Νέλο Μέσι

Κάμερες Λευτέρης Ευγενικός

Κωνσταντίνος Ταναϊνης

Μετάφραση αγγλικών τίτλων - Ιωάννα Ψαλτάκη

Ηθοποιοί- Αφηγητές, Μαρία Ρεβελάκη και Μιχάλης Πιλαβάς

Εισαγωγή και Παρουσίαση - Ιωακείμ Ροδινός

Σολίστες - Αριέττα Κώστογλου, Μαριέττα Γαννιάρη, Μαργαρίτα Μπελόκα και Μαρία Πατούνα

Τους Χορωδούς της Χίος Λύρικα

ΣΟΠΡΑΝΟ

Γανιάρη Μαριέττα

Κώστογλου Αριέττα

Μπελόκα Μαργαρίτα

Κοντογεώργου Πηνελόπη

Τσεσμετζή Καλλιόπη

Αβρονιδάκη Μαρία

Πατούνα Μαρία

Ρεβελάκη Μαρία

 

ΑΛΤΟ

Γιαλούρη Ευτυχία

Γιαλούρη Κατερίνα

Ροδινού Ελένη

Λύκου Δέσποινα

Χαβιάρα Ασπασία

Πλουμή Κωνσταντίνα

 

ΤΕΝΟΡΟΙ

Χαλιωρής Κωνσταντίνος

Ροδινός Ιωακείμ

Μακροκάνης Ιπποκράτης

 

ΜΠΑΣΟΙ

Γιαλούρης Γιάννης

Ζαφείρης Δημήτριος

Βαλάντης Μπεχλιβάνης

Μακροκάνης Χρήστος

Καλαϊτζής Δημήτρης

Σωφρόνης Αλέξανδρος"

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ