Πολιτισμός

11/1/18 10:28

τελ. ενημ.: 11/1/18 10:30

Τολμηρός συνδυασμός ποίησης με φωτογραφία

Η ΕΚΘΕΣΗ «ΦΩΤΟ-ΛΟΓΟΣ ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ…», των Μ. Μελαχροινούδη και Γ. Τελλή, εγκαινιάζεται αύριο στις 19:00 στο Ομήρειο

Διάλογος της ποίησης του Μιχάλη Μελαχροινούδη με τη φωτογραφία της Γιούλης Τελλή είναι η έκθεση «Φωτο-λόγος Εν αρχή ήν…», που διοργανώνει η Φωτογραφική Λέσχη Χίου από τις 12 έως και τις 27  Ιανουαρίου στο Ομήρειο.

«Η ιδέα είχε κατατεθεί από το Μιχάλη πριν τέσσερα χρόνια και ευδοκιμεί τώρα», δηλώνει στον «π» η Γιούλη Τελλή.

«Τα ποιήματα προϋπήρχαν, κάναμε επιλογή, τα αντιστοιχήσαμε με φωτογραφίες μου και δημιουργήσαμε το σύνολο που θα εκτεθεί. Είναι μια πρωτότυπη ιδέα, η φωτογραφία αποκωδικοποιεί το ποίημα, το ερμηνεύει, πάντα βέβαια όπως το βλέπει κανείς υποκειμενικά», προσθέτει.

Για τους δύο δημιουργούς η ιδέα του διαλόγου μεταξύ λόγου και φωτογραφίας ήταν εύκολη, μια και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και οι δύο γράφουν και οι δύο φωτογραφίζουν, όπως γράφουν στο κείμενο που έχουν δημοσιοποιήσει.

Ο Μιχάλης Μελαχροινούδης γράφει περίπου όπως κοιτάζει ή για να το πούμε διαφορετικά σαν να μας περιγράφει μία φωτογραφία, σαν να την βλέπουμε μπροστά μας ζωντανή.

 Η Γιούλη Τελλή αφηγείται με τις φωτογραφίες της ιστορίες που μπορούν άνετα να αποτελέσουν περιεχόμενο ποιημάτων και μάλιστα κατά καιρούς «ντύνει» η ίδια τις φωτογραφίες της με λόγο.

Σημαντική βοήθεια στην επιλογή του υλικού, στην παρουσίαση, στο στήσιμο της έκθεσης και στο τελικό αποτέλεσμα ήταν η ματιά και η βοήθεια του προέδρου της Λέσχης, Γιάννη Βούλγαρη.

Η έκθεση εγκαινιάζεται αύριο στις  19:00.