20.9.2020 19:56

Το «Αλάτι της Γης» στη Νότια Χίο [ΒΙΝΤΕΟ]

Δείτε το διαφημιστικό της εκπομπής που θα προβληθεί την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου από τις 13:00- 15:00

Ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης», μας ταξιδεύουν στη «μυροβόλο» Χίο, για μια γνωριμία με την πλούσια και πολύμορφη μουσική και χορευτική παράδοση.

Το «Αλάτι της Γης» ξεναγεί τους τηλεθεατές στο πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, με το πλούσιο φυσικό περιβάλλον, τα εξαιρετικά μνημεία και την αρχιτεκτονική, τα μοναδικά τοπικά προϊόντα, τη μακραίωνη ιστορία και παράδοση στα γράμματα, τις τέχνες και τον λαϊκό πολιτισμό. Και καθώς «οι Χιώτες πάνε …δυο-δυο», το μουσικό οδοιπορικό μας στη Χίο θα ολοκληρωθεί σε δύο εκπομπές που καλύπτουν αντιστοίχως τη Νότια και τη Βόρεια πλευρά του νησιού, όπου βρίσκουμε διαφορετικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά με ξεχωριστά τραγούδια και χορούς.

Το «Αλάτι της Γης» την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 13:00-15:00 επικεντρώνεται στα Νοτιόχωρα της Χίου, στα 24 Μαστιχοχώρια. Αποκλειστικά και μόνο σ’ αυτά τα Μεσαιωνικά Καστροχώρια ευδοκιμεί ο μαστιχοφόρος σχίνος που παράγει τη μοναδική σ’ όλο τον κόσμο χιώτικη μαστίχα!

Εδώ συναντάμε δυο εξαιρετικές ηλικιωμένες τραγουδίστριες, τη Μαριάνθη Αλμυρούδη από τα Μεστά και τη Μαρία Κούγιαβλου-Μπατά από το Πυργί, που μοιράζονται μαζί μας τα ιδιαίτερα τραγούδια που λέγανε στις αγροτικές δουλειές (στα μαστιχόδεντρα και στον θερισμό) καθώς και στις βραδινές συγκεντρώσεις, τις «βεγγέρες». Ανάμεσά τους βρίσκουμε και παλαιότατες βυζαντινές μπαλάντες και μακροσκελείς «ρίμες», αφηγηματικά τραγούδια που αποτελούσαν τις …τραγουδιστές εφημερίδες της εποχής!

Η εκπομπή κορυφώνεται στο υπέροχο μεσαιωνικό μαστιχοχώρι της Βέσσας, με μια μεγάλη μουσική και χορευτική παρέα σ’ ένα δυναμικό χιώτικο γλέντι με τους πιο αντιπροσωπευτικούς τοπικούς χορούς: συρτό, δετό, νενητούσικο, πυργούσικο, σιγανό και τρεχάτο, ζεϊμπέκικο κ.ά.

Χορεύουν χορευτές από τα Νοτιόχωρα της Χίου, με την επιμέλεια των δασκάλων και ερευνητών του χορού Σίμου Καραολάνη, Δημήτρη Κασμά και Σαράντου Κωστίδη.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Λουλούδη Φακίρη (τραγούδι), Νικόλας Καραολάνης (βιολί), Πέτρος Καρβούνης (σαντούρι), Δημήτρης Κοντός (λαγούτο), Μιχάλης Βούκουνας (κρουστά), Παντελής Σούκας, Αντώνης Φλουράς και Γιώργος Τσόφλιας (τσαμπούνα), Στέλιος Βαφέας (τουμπάκι).

Επίσης μιλούν ο ανθρωπολόγος-ερευνητής Δημήτρης Γιαννιώδης για τη χιώτικη μουσική παράδοση, η λογοτέχνις Ξένια Φύλλα για την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού και ο πρόεδρος της Κοινότητας Βέσσας Γιάννης Τώρας για το χωριό και την εξαιρετική τοπική γαστρονομία.

Ελάτε στην παρέα μας, να μοιραστούμε ένα γοητευτικό χιώτικο «Αλάτι της Γης»!

Έρευνα-Κείμενα-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης

Εκτέλεση παραγωγής: FOSS

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ