5.7.2021 8:55

Το 5ο Φεστιβάλ "Μούσα Ελληνική" στον ΣΚΑΪ

Το φετινό 5ο Φεστιβάλ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ χαρακτηρίζεται από  ποικιλία και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Είναι μια γιορτή του πολιτισμού, που ψυχαγωγεί, εκπαιδεύει και επιμορφώνει.

Στο επίκεντρό του βρίσκεται ένα τετράπτυχο εκδηλώσεων  αφιερωμένων στα 200 χρόνια από την Επανάσταση, για  το οποίο τιμήθηκε  με την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.

Εδώ ανήκει μια ημερίδα με θέμα Γάλλους Φιλέλληνες, διανοούμενους και καλλιτέχνες, του 18ου και 19ου αι., ρεσιτάλ πιάνου και συναυλία με έργα Γάλλων και Ελλήνων συνθετών, που –ενδεικτικά- καταδεικνύουν την ώσμωση των δύο λαών ως σήμερα και μια βραδιά με βυζαντινούς ύμνους γραμμένους επί Τουρκοκρατίας για τα Ολοκαυτώματα και τους αντιστασιακούς της, που δεν ήταν άλλοι από τους Νεομάρτυρες. Μια έκθεση εικαστικών με θέμα «η Ελευθερία μπορεί να είναι πραγματικότητα» συμπληρώνει το τετράπτυχο.

Μια βραδιά με το εξαιρετικό συγκρότημα πνευστών Aeris Trio πλαισιωμένο από τη Φιλαρμονική του Δήμου Χίου, τη συναυλία Musica poetica , ένα ταξίδι στην ελληνική ποίηση και μουσική από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας και μια βραδιά με «Μουσική που τη βλέπεις σα Θέατρο και Θέατρο που το ακούς σα Μουσική», έργα δηλαδή που ζευγαρώνουν τη μουσική , το θέατρο και το λόγο με ποικίλους, ασυνήθιστους και ευφάνταστους τρόπους.

Παράλληλα έχει οργανωθεί Παιδικό Μουσικό Εργαστήριο, Συναυλία Νέων, Μουσικό Πάρκο, masterclasses με τους καλεσμένους  μουσικούς, διαλέξεις για το έργο του μεγάλου Ούγγρου σύγχρονου συνθέτη Gyorgy Ligeti, αναλύσεις από τους σολίστ μερικών από τα προχωρημένα έργα που ερμηνεύουν, 2 συναυλίες στα Γηροκομεία Καρδαμύλων και Χίου, εργαστήριο ζωγραφικής/γλυπτικής με άμμο, σπόρους, πέτρες, κοχύλια για παιδιά και ενήλικες και έκθεση Εικαστικών.

Την αυλαία του Φεστιβάλ ανοίγει η ΘΑΛίΑ, η εθελοντική  ομάδα της ΜΟΥΣΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ για την Τρίτη Ηλικία, που κλείνει τα έκτα της γενέθλια, με «Το Ρόδο της Μοναξιάς», μια πολυδιάστατη εκδήλωση για το κοινωνικό φαινόμενο της μοναξιάς, όπου συμμετέχουν δεκάδες καλλιτέχνες, συγγραφείς, μουσικοί, εικαστικοί, ηθοποιοί, χορευτές.

Στις 10 συναυλίες του Φεστιβάλ  παίρνουν μέρος 152 μουσικοί από τη Χίο, την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το Φεστιβάλ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ είναι από τα λίγα ανταποδοτικά Φεστιβάλ της Ελλάδας, γιατί οι καλεσμένοι μουσικοί  μένουν στη Χίο όλη τη διάρκειά του και ετοιμάζουν το πρόγραμμα κάθε συναυλίας σε καθημερινές πρόβες με τους ντόπιους μουσικούς και μαθητές.

Συνδιοργανωτές/χορηγοί: (Αντι) Περιφέρεια ΒΑ Αιγαίου, Ίδρυμα J.S.Fafalios, Ίδρυμα Ι.Φ. Κωστοπούλου, ALEA III, κ. Αλεξάνδρα Προκοπίου, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, εθελοντική ομάδα ΘΑΛίΑ, Hellenic Seaways, Bluestar Ferries, Παράσχος Καλίτσης και Ελευθερία Λυκοπάντη.

Χορηγοί επικοινωνίας: Εφημερία ΠΟΛΙΤΗΣ, independeντ.gr

Ο Δήμος Χίου και το Ομήρειο  Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου είναι οι μεγάλοι απόντες από το Φεστιβάλ.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ