12.8.2016 19:08

Τίμησαν τον Κώστα Βάρναλη

Μέσα στην κατάμεστη από κόσμο Πλατεία του Αφανή Ναύτη, στο Βροντάδο, την Τετάρτη, 10 Αυγούστου και ώρα 19:30, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η προγραμματισμένη από τη ΛΑ.Σ. Δήμου Χίου εκδήλωση φόρου τιμής στον Κώστα Βάρναλη.

Τους καλεσμένους προσφώνησε ο επικεφαλής της παράταξης, δημοτικός σύμβουλος Μάρκος Σκούφαλος, ο οποίος μεταξύ  άλλων τόνισε την πολιτιστική και πολιτισμική στέγνια της κοινωνίας μας που βουλιάζει στα «πρωινάδικα» και στα «μεσημεριανά» κουτσομπολιά, στην υποκουλτούρα των αστικών μέσων των μεγαλοκαναλαρχών και των κυβερνήσεων που υπηρετούν την υποταγή και τη λήθη στις αγωνιστικές παρακαταθήκες του λαού μας. Κατέληξε πως μέσα απ’ όλα αυτά, ο Κώστας Βάρναλης αποτελεί  “το ώριμο τέκνο της ανάγκης και της οργής”, για να σταματήσει αυτός ο κατήφορος.

 Παρουσίασε τους συντελεστές της εκδήλωσης, Φραγκούλη Π. Κυλαδίτη, κύριο ομιλητή, τα κορίτσια που με τη συμμετοχή τους έδωσαν μιαν άλλη πνοή στην εκδήλωση καθ’ όλη τη διάρκειά της, την Αγγελίνα  Σκούφαλου και Αρετή Παληού, που απήγγειλαν επιλεγμένα ποιήματα, τη Σοφία Σκούφαλου που τραγούδησε και έπαιξε στο πιάνο μελοποιημένα ποιήματα του Κ. Βάρναλη καθώς και το Δημήτρη Σαλλιάρη, που είχε την τεχνική υποστήριξη.

Ο ομιλητής ανέδειξε τις παρακαταθήκες που μας άφησε ο μεγάλος ποιητής μέσα από το παράδειγμα της ζωής του και το πνευματικό έργο του σε μια εποχή, που η βαρβαρότητα του εκμεταλλευτικού συστήματος θεριεύει και θερίζει τη λαϊκή τάξη, ενώ γίνεται όλο και πιο απαιτητή η δημιουργία  μιας λαϊκής-κοινωνικής συμμαχίας για την αποτροπή της. Εντύπωση προκάλεσαν στο κοινό τα αποσπάσματα που διάβασε από το πεζογράφημα του Κ. Βάρναλη «Η αληθινή απολογία του Σωκράτη» για τη την άλλη πλευρά των πραγμάτων, την ψεύτικη, τη φτιασιδωμένη, την υποκριτική  πλευρά του ταξικού κόσμου που μεγαλώνει και θεριεύει από τότε μέχρι σήμερα.

 Πρόβαλε τις προϋποθέσεις κάτω από τις  οποίες χαρακτηρίζεται το έργο του Βάρναλη στρατευμένη τέχνη και κατέληξε κλείνοντας: «Αυτός ήταν ο Κώστας Βάρναλης… ο “μπάρμπα Κωστής”, όπως τον αποκαλούσαν στα γεράματά του. Ο “μπάρμπα Κωστής” του αγώνα, της λευτεριάς, της εξορίας, της προσήνειας, της παρέας, της θάλασσας, της οικογένειας. Ποιος άλλος από τον ποιητή-δάσκαλο που μετατράπηκε σταδιακά από ανίσχυρο, καταφρονεμένο παιδί, σ’ έναν κοινωνικό επαναστάτη, που έκανε τον κομμουνισμό ποίηση και που στην κύκνεια ποιητική συλλογή του, θα βροντοφωνάξει: “Αν ζητάς ανθρωπιά και δίκιο νόμο, δεν είν’ εκεί που πας. Ν’ αλλάξεις δρόμο!”; Τόσο απλά, τόσο γλαφυρά, τόσο δυνατά, το απόσταγμα της μακρόχρονης πάλης του με το άδικο, με το σάπιο σύστημα του καθωσπρεπισμού, της δέσμιας σκέψης, της σάπιας ηθικής…. Γίνεται τραγούδι και μπαϊράκι στην καρδιά  κάθε λαϊκού αγωνιστή, που δεν έμαθε να γονατίζει μπροστά στον ξενόφερτο ή ντόπιο τύραννο, μα συνεχίζει όρθιος τον  αγώνα, δίνοντας το χέρι σ’ όποιον σηκώνεται.»

Η εκδήλωση έκλεισε και πάλι από τον επικεφαλής της ΛΑ.Σ., ο οποίος ευχαρίστησε όσους παραβρέθηκαν  και παρακολούθησαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν όλοι οι παρευρισκόμενοι παρέμειναν μέχρι τη λήξη της εκδήλωσης.

-

 

 

 

 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ