6.8.2016 11:03

Τιμή στον Κώστα Βάρναλη από τη Λαϊκή Συσπείρωση

Φόρο τιμής στον κομμουνιστή ποιητή «οδηγητή των καταπιεσμένων» Κώστα Βάρναλη αποτίνει η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Χίου μέσα από εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 19:30 στην πλατεία του Αφανή Ναύτη στον Βροντάδο.

Μέσα στην πολιτιστική και πολιτισμική στέγνια μιας κοινωνίας που βουλιάζει στα «πρωινάδικα» και στα «μεσημεριανά» κουτσομπολιά, στην υποκουλτούρα των αστικών μέσων των μεγαλοκαναλαρχών και των κυβερνήσεων που υπηρετούν την υποταγή και τη λήθη στις αγωνιστικές παρακαταθήκες του λαού μας, ο Κώστας Βάρναλης αποτελεί  «το ώριμο τέκνο της ανάγκης και της οργής», για να σταματήσει αυτός ο κατήφορος.

Τις παρακαταθήκες που μας άφησε μέσα από το παράδειγμα της ζωής του και το πνευματικό έργο του, θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε σε μια εποχή, που η βαρβαρότητα του εκμεταλλευτικού συστήματος θεριεύει και θερίζει τη λαϊκή τάξη, ενώ γίνεται όλο και πιο απαιτητή η δημιουργία  μιας λαϊκής-κοινωνικής συμμαχίας για την αποτροπή της.

Ο μπάρμπα-Κώστας σφυρηλάτησε και έδωσε "Μαχαίρι σ' ολουνούς", όπως γράφει στο ποίημά του "Οδηγητής", όπλο στον αγώνα για τη δημιουργία ενός καινούργιου κόσμου. "Δε δίνω λέξεις παρηγόρια / δίνω μαχαίρι σ’ ολουνούς / καθώς το μπήγω μες το χώμα / γίνεται φως, γίνεται νους."

Το έργο του αποτελεί στρατευμένη Τέχνη. Οι Μαρξ και Ένγκελς έλεγαν ότι ελευθερία είναι η συνειδητοποίηση της φυσικής και κοινωνικής αναγκαιότητας και επομένως η συνειδητοποίηση αυτή δίνει στο δημιουργό τη δυνατότητα να επιλέξει: Να σταθεί στο πλευρό του λαού, να συστρατευτεί, να δουλέψει για το καλό του – την ελευθερία του την πολιτική,  την οικονομική, την πνευματική. Ακόμη πιο απλά το είπε ο ίδιος: «όλες οι Τέχνες πολιτεύονται, είτε το ξέρουνε είτε όχι, είτε τους φαίνεται είτε όχι». Η Τέχνη δεν μπορεί παρά να είναι πάντα παρούσα στα προβλήματα της εποχής της. Δεν είναι δυνατό να μένει αδιάφορη...

Ο ποιητής-δάσκαλος που μετατράπηκε σταδιακά από ανίσχυρο, καταφρονεμένο παιδί, σ’ έναν κοινωνικό επαναστάτη, που έκανε τον κομμουνισμό ποίηση και που στην κύκνεια ποιητική συλλογή του, θα βροντοφωνάξει: «Αν ζητάς ανθρωπιά και δίκιο νόμο, δεν είν’ εκεί που πας. Ν’ αλλάξεις δρόμο!».

Το απόσταγμα της μακρόχρονης πάλης του με το άδικο, με το σάπιο σύστημα του καθωσπρεπισμού, της δέσμιας σκέψης, της σάπιας ηθικής γίνεται τραγούδι και μπαϊράκι στην καρδιά  κάθε λαϊκού αγωνιστή, που δεν έμαθε να γονατίζει μπροστά στον ξενόφερτο ή ντόπιο τύραννο, μα συνεχίζει όρθιος τον αγώνα, δίνοντας το χέρι σ’ όποιον σηκώνεται.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ