Πολιτισμός

26/4/17 9:26

τελ. ενημ.: 20/2/18 19:35

Θυμιανούσικα, Πυργούσικα, Νενητούσικα, Μεστούσικα, Καρδαμυλίτικα στην τοπική «Βαβυλωνία»

Ο Κ. ΤΕΤΤΕΡΗΣ ΚΑΙ Η Μ. ΖΙΓΛΗ ΚΑΛΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ «ΛΕΟΝΤΑ ΑΛΛΑΤΙΟΥ» ΓΙΑ ΤΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ

Η μεγάλη ώρα του Λέοντα Αλλάτιου φτάνει. Το Σάββατο και την Κυριακή 29 και 30 Απριλίου οι 120 χορευτές και χορωδοί του με άλλους τόσους  από τους συλλόγους του Φάρου Βαρβασίου, του  ΜΕΟΘ, της Βοκαριάς Νενήτων, των Μεστών των Καρδαμύλων και του Πυργίου, που έχουν κληθεί και θα συμμετάσχουν στην παράσταση «30 χρόνια χορευτική Βαβυλωνία», θα παρουσιάσουν  στη σκηνή του Ομηρείου  χορούς, ήθη, έθιμα και διαλέκτους περιοχών της Χίου και της υπόλοιπης Ελλάδας.

Οι πρόβες ολοκληρώνονται, οι δάσκαλοι των 15 τμημάτων ενηλίκων του «Αλλάτιου» Σοφία Τοπαλίδου, Μαρκέλλα Ζιγλή, Γιώργος Παναγιωτίδης και Τόνια Περρή φροντίζουν τις λεπτομέρειες, για να είναι όλα τέλεια και να απολαύσει  ο κόσμος το θέαμα που θα παρουσιάσουν.

Ελεύθερη διασκευή

Η δασκάλα Μαρκέλλα Ζιγλή και ο αντιπρόεδρος και μέλος της Χορωδίας του Αλλάτιου  Κώστας Τέττερης τονίζουν ότι με τη χορευτική «Βαβυλωνία» θέλουν να καταθέσουν στη σκηνή τη διαφορετικότητα του κάθε τόπου, σε μια ελεύθερη διασκευή. «Κάθε σύλλογος θα παρουσιάσει κάτι από τον τόπο του και εμείς  του Αλλάτιου θα παρουσιάσουμε τα αντίστοιχα δρώμενα από όλη την Ελλάδα», τονίζουν.«Θα ανέβουμε στη σκηνή για να ευχαριστηθούμε  και να μεταδώσουμε την ευφορία μας στο κοινό», προσθέτουν.                                                                

Το ταξίδι

Το ταξίδι του Λέοντα ξεκίνησε το 1987 με 12 παιδιά ηλικίας 7-8 χρόνων. Εμπνευστής  του ταξιδιού ήταν η Λουκία Μπενέτου. «Τα 12 παιδάκια έγιναν 400. Τρεις γενιές Αλλάτιος και συνεχίζουμε», λέει με καμάρι ο Κώστας .
Ένα ταξίδι 30 χρόνων στα πολιτιστικά δρώμενα με τους ρυθμούς της λαϊκής μας μουσικής και των παραδοσιακών μας χορών.
«Ταξίδι με πυξίδα την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και τη διάδοση της παράδοσης. Τα χρόνια που διανύσαμε ήταν και είναι γεμάτα αγάπη, φιλία, ψυχαγωγία, προσφορά, συνεργασία, ομαδικότητα, αλληλεγγύη», υπογραμμίζουν και οι δύο.

Συνοδοιπόροι

Οι δυσκολίες και οι αντιξοότητες δεν έλειψαν. Τριάντα χρόνια πέρασαν, αλλά το ταξίδι τους δεν σταματά εδώ.
Η πορεία τους συνεχίζεται με συνοδοιπόρους τη διαρκή προσπάθεια, την αγάπη για αυτό που κάνουν και κυρίως την απόφαση να διατηρήσουν και να παραδώσουν σωστά τη μουσική, τους χορούς, τα  ήθη και τα έθιμα μας στην επόμενη γενιά.

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση