8.8.2016 9:32

Θεατρικός Αύγουστος στην Παλιά Ποταμιά

ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ 8 – 10 – 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Σε ένα φυσικό σκηνικό, την ονειρεμένη Παλιά Ποταμιά, θα κυλίσουν οι Αυγουστιάτικες νύχτες για τους θεατρόφιλους. Ο Σύλλογος Ποταμουσίων Αττικής και ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Νέας Ποταμιάς προσκαλούν σε τρεις καταξιωμένες θεατρικές παραστάσεις από τις 8 – 11 Αυγούστου.

  • τη διασκευή του βιβλίου του Γ. Μακριδάκη «Ήλιος με δόντια»
  • το «Πιτσμπούργκο» της Σώτης Τριανταφύλλου και
  • το «Μάρτυς μου ο Θεός» του Μάκη Τσίτα.

 

«Ήλιος με δόντια»

ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ (21.00)


Ένας σπαραχτικός μονόλογος, μία χειμαρρώδης συνειρμική αφήγηση ζωής,  που ακροβατεί ανάμεσα στο λογικό και το παράλογο, στο τώρα και στο χθες, με πικρές αναφορές στα ''χρηστά ήθη'' της ελληνικής επαρχίας, την υποκρισία, τον μίζερο καθωσπρεπισμό.
Ο Κωνσταντής. Ένα θύμα κοινωνικού ρατσισμού στις αρχές του αιώνα στη Χώρα της Χίου. Ένας άνθρωπος, παράπλευρη απώλεια ενός ιστορικού πολεμικού δυστυχήματος, ο φάκελος του οποίου δεν άνοιξε ποτέ... Ο Βασίλης Βασιλάκης μεταφέρει θεατρικά το μυθιστόρημα του Γιάννη Μακριδάκη, επηρεασμένο από τα γεγονότα του βομβαρδισμού του Wirill.

Σκηνοθεσία – Ερμηνεία – Θεατρική μεταφορά: Βασίλης Βασιλάκης.

 

«Πιτσμπούργκο»

ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ (21.00)

Το βιβλίο της Σώτης Τριανταφύλλου που διαδραματίζεται στη Χίο επιστρέφει στο νησί από όπου κατάγεται. Η Αρκαδία Ψάλτη σκηνοθετεί και ερμηνεύει μια συγκινητική ιστορία έρωτα και νοσταλγίας στη χιώτικη διάλεκτο. Μέσα από την αλληλογραφία ενός ζευγαριού της Χίου το 1913, με το σύζυγο μετανάστη στο Πίτσμπουργκ της Αμερικής, ξεδιπλώνεται η ζωή στο νησί αμέσως μετά την απελευθέρωση του από τους Τούρκους. Φτώχεια, πείνα, μπάρκα, προσφυγιά, αρρώστιες, μα και τηλέφωνα και κινηματογράφος. Ένα νησί πληγωμένο και σαστισμένο. Και μέσα σ’ όλο αυτό το σκηνικό η ιστορία μιας αγάπης που προσπαθεί να ανθίσει. Τους ρόλους του Δημοσθένη ερμηνεύει ο Σωτήρης Σωπύλης και της Ελέγκως η Αρκαδία Ψάλτη.

 

«Μάρτυς μου ο Θεός»

ΠΕΜΠΤΗ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ (21.00)

Βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημά του Μάκη Τσίτα, που τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014– σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη, με τον Ιωσήφ Ιωσηφίδη στο ρόλο του Χρυσοβαλάντη.

Μέσα στο πανηγυρικό κλίμα που επικρατεί στην Αθήνα του 2004, ο Χρυσοβαλάντης –ένας τυπικός αντιήρωας της εποχής μας, άνθρωπος απλός αλλά οπλισμένος με χιούμορ, με φαντασία και με μια ιδιαίτερη λεκτική ευφορία–, έχοντας βρεθεί στα πενήντα του άνεργος και με υγεία κλονισμένη, εξιστορεί τα πάθη που υφίσταται από παιδί στην αναμέτρησή του με την πραγματικότητα. Όλοι –οι γυναίκες που συναντά, οι εργοδότες του, ακόμη και η ίδια η οικογένειά του– τον προδίδουν, ενώ γύρω του διαγράφεται η εικόνα μιας κοινωνίας που, παρά την επιφανειακή ευμάρεια, βυθίζεται στην παρακμή. Μέσα από τον χειμαρρώδη μονόλογό του, που ακολουθεί τη ροή της σκέψης του, παρακολουθούμε τον αγώνα του να σταθεί όρθιος, ισορροπώντας ανάμεσα στο κωμικό και το δραματικό.

……………………………………………………………………………………………………….

Το εισιτήριο για την κάθε παράσταση στοιχίζει 5 ευρώ. Και για τις τρεις παραστάσεις στην τιμή των 10 ευρώ. Η είσοδος για τα παιδιά ηλικίας μέχρι 15 ετών είναι ελεύθερη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ