Πολιτισμός

22/4/16 9:10

τελ. ενημ.: 22/4/16 9:10

Τελευταία ανοιξιάτικη προβολή από την Κινηματογραφική Λέσχη

Την τελευταία ανοιξιάτικη προβολή της παρουσιάζει σήμερα στις 20.30 η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου, με την ταινία "Η Μάχη του Αλγερίου" σε σηκνοθεσία Τζίλο Ποντεκόρβο. 

 
Η υπόθεση

1954. Το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (FLN) ξεκινάει αντάρτικο πόλεων στις γειτονιές του Αλγερίου κατά της Γαλλικής κατοχής και ο αγώνας για την ελευθερία φουντώνει. Η Γαλλική κυβέρνηση για να πατάξει την εξέγερση στέλνει στρατεύματα με επικεφαλή τον σκληροτράχηλο συνταγματάρχη Μάθιου. Το σενάριο είναι βασισμένο στο βιβλίο «Αναμνηστικά από τη Μάχη του Αλγερίου»  του Saadi Yacef ενός από τους ηγέτες του FLN από το 1954-7 (ο οποίος παίζει και στην ταινία τον εαυτό του).   Τι να πρωτοειπωθεί για μια από τις κορυφαίες πολιτικές ταινίες όλων των εποχών:

 Απαγορευμένη στην Γαλλία έως το 1971 προκαλεί αναταραχές στην πρώτη της προβολή, μάθημα σεμιναρίου στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για τα στελέχη του με υπότιτλο «Πώς να κερδίσετε την μάχη κατά της τρομοκρατίας και να χάσετε τον πόλεμο των ιδεών», επηρέασε το πολιτικό σινεμά και δεκάδες σκηνοθέτες (για παράδειγμα δείτε το ’71 στις μελλοντικές μας προβολές) . Με  απαράμιλλη αφηγηματική δύναμη, ντοκιμαντερίστικη ακρίβεια , εξαιρετική χρήση του πλήθους και διεύθυνση ηθοποιών ( όλοι είναι ερασιτέχνες εκτός από τον Ζαν Μαρτέν που υποδύεται τον συνταγματάρχη Μάθιου), πλοκή που ξεδιπλώνει γλαφυρά τους δαιδάλους της στρατηγικής, υποδειγματική σύζευξη εικόνας και ήχου (στην μουσική ο μέγιστος Έννιο Μορικόνε) κι ενέργεια που πάλλεται από τον πόθο για την ελευθερία, ο Τζίλο Ποντεκόρβο  δημιουργεί μια ταινία που στοιχειώνει το θυμικό μας και  της χαρίζει περίοπτη θέση στο Πάνθεον του Παγκόσμιου Κινηματογράφου.

Στοιχεία: 

"Η μάχη του Αλγερίου"

Πολιτική/ Ιταλία, Αλγερία/ 1966/ 121΄ 

Σκηνοθεσία: Τζίλο Ποντεκόρβο

Σενάριο: Φράνκο Σολίνας, Τζίλο Ποντεκόρβο

Πρωταγωνιστούν:  Μπραχίμ Χαντζατζί, Ζαν Μαρτέν, Γιασέφ Σααντί

 

Διακρίσεις:

Χρυσό Λιοντάρι και βραβείο Fipresci στο Φεστιβάλ Βενετίας 1966/ υποψήφιο για Όσκαρ Σκηνοθεσίας και Σεναρίου 1966.

 

Δείτε επίσης