21.1.2017 11:02

Τα σπίτια που «έριξε» το αεροδρόμιο

ΜΕ ΟΜΙΛΙΑ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΑΣ. ΑΓΙΑΝΝΙΔΗ Ο ΦΙΛΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΟ ΟΜΗΡΕΙΟ

«Τη στιγμή που η τοπική κοινωνία ζητά να ενταχθεί ο χαρακτηρισμένος ιστορικός οικισμός του Κάμπου στα Μνημεία σε Κίνδυνο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, αυτή η ίδια κοινωνία αποψιλώνει δεκατρία περιβόλια, κατεδαφίζει δύο κτίρια του 18ου ή των αρχών του 19ου αιώνα, έξι κτίρια της δεκαετίας του 1880, εννέα κτίρια του Μεσοπολέμου, έντεκα φουντάνες, τέσσερεις στέρνες, έξι αυλόπορτες και μπαζώνει δεκατέσσερα πηγάδια».

Με τον παραπάνω προπομπό της ομιλίας που θα πραγματοποιήσει ο Β. Αγιαννίδης, την Τετάρτη στις 19.00 το απόγευμα στο Ομήρειο, ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Χίου προσεγγίζει τις πρόσφατες συνέπειες της επέκτασης του αεροδρομίου.  

Η περιπέτεια της περιοχής στο Κοντάρι του Κάμπου, από την κατασκευή του πρώτου στρατιωτικού αεροδρομίου στη Χίο το 1917 μέχρι σήμερα θα μπει στην ανάλυση του Β. Αγιαννίδη που θα ανατρέξει σε δημόσια και ιδιωτικά αρχεία, τον τοπικό Τύπο και τις μνήμες των οικογενειών που κατοίκησαν τα σπίτια και καλλιέργησαν τα περιβόλια. Όλα αυτά θα ζωντανέψουν για λίγο, όλα αυτά που χάθηκαν για πάντα και μερικές μαγικές γωνιές του Κάμπου που γλίτωσαν από την καταστροφή. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ