27.7.2023 16:01

Πρόγραμμα δράσεων από τον οργανισμό σύγχρονης τέχνης ΔΗΩ στο χώρο των Οθωμανικών Λουτρών

Συνεχίζεται εως τις 28 Αυγούστου η έκθεση Το Παρελθόν είναι Μια Ξένη Χώρα από τον οργανισμό σύγχρονης τέχνης ΔΗΩ σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου στο Τέμενος Χαμηδιέ και στα Οθωμανικά Λουτρά εντός του Κάστρου της Χίου. Ένα εκτενές δημόσιο πρόγραμμα με προβολές, ομιλίες και ξεναγήσεις θα πλαισιώσει την έκθεση καθ’ όλη τη διάρκειά της. Όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν και για την παρακολούθησή τους δεν απαιτείται κράτηση, εκτός κι αν δηλώνεται διαφορετικά.

Δημόσιο Πρόγραμμα Δράσεων ΔΗΩ: 

Σάββατο 29 Ιουλίου, 21:00 – 22:00 

ΣΟΦΙΑ ΝΤΩΝΑ | KATARACT (2023), 25’40’’ 

Προβολή ταινίας και συζήτηση με τη σκηνοθέτιδα στον αύλειο χώρο των Οθωμανικών Λουτρών. Η ταινία προβάλλεται σε ελληνικά και τουρκικά με αγγλικούς υπότιτλους. 

H ταινία μικρού μήκους KATARACT εστιάζει στο παραθαλάσσιο χωριό της Χίου, τον Καταρράκτη, το οποίο βρίσκεται μόλις 11,5 χιλιόμετρα από τα παράλια της Τουρκίας και το συσχετίζει με τον «καταρράκτη» ως πάθηση του ματιού. Μιλάει για τη θολή όραση, τη μνήμη, τη μετανάστευση, την ενατένιση και τα σύνορα. 

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή από τις 19:30 μέχρι τις 22:00 και στους δύο χώρους, το Τέμενος Χαμηδιέ και τα Οθωμανικά Λουτρά. 

Δευτέρα 31 Ιουλίου, 19:30 - 20:30 

86η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ: ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ 

Ομιλία της Δρ Καλλιόπης Αμυγδάλου στον αύλειο χώρο των Οθωμανικών Λουτρών σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Βιβλιοθήκης Κοραή 

H στεγαστική αποκατάσταση άνω του 1,2 εκατομμυρίου Ελληνορθόδοξων προσφύγων που εκτοπίστηκαν ως αποτέλεσμα της Μικρασιατικής Καταστροφής και της Ανταλλαγής Πληθυσμών, μεταμόρφωσε το αστικό και αγροτικό τοπίο της Ελλάδας. Δεκάδες πόλεις επεκτάθηκαν με προσφυγικές γειτονιές και εκατοντάδες νέα χωριά δημιουργήθηκαν. Οι πρόσφυγες στεγάστηκαν σε μουσουλμανικές ιδιοκτησίες, κρατικά οικοδομήματα και αυτοσχέδιες παράγκες οι οποίες συχνά επιβίωσαν για δεκαετίες. Η παρουσίαση αυτή θα επικεντρωθεί στην Αθήνα και τον Πειραιά και θα εξετάσει τη χωρική και αρχιτεκτονική κληρονομιά μιας τεράστιας ανθρώπινης εκτόπισης. 

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή και στους δύο χώρους από τις 18:30 μέχρι τις 21:00. 

 

Τρίτη, 1 Αυγούστου, 21:00-22:00 

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΑΚΗ ΚΟΚΚΙΝΟ 

Σημείο συνάντησης: Τέμενος Χαμηδιέ, στις 21:00

Σας προσκαλούμε σε μια οργανωμένη ξενάγηση στην έκθεση Το Παρελθόν Είναι Μια Ξένη Χώρα, κάτω από την αυγουστιάτικη πανσέληνο με τον επιμελητή της έκθεσης Άκη Κόκκινο. 

Και τα δύο μνημεία θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 21:00 έως τα μεσάνυχτα για τον εορτασμό της αυγουστιάτικης πανσελήνου. 

Δευτέρα, 7 Αυγούστου, 19:30 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ETHNIC ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΙΟΥ 

Στον αύλειο χώρο των Οθωμανικών Λουτρών

Η ΔΗΩ συνεχίζει για τρίτη χρονιά τη συνεργασία της με το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου, ανοίγοντας έναν δημιουργικό διάλογο μεταξύ εικαστικών τεχνών και μουσικής. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια, το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου διοργανώνει ένα εκπαιδευτικό μουσικό πρόγραμμα για παιδιά πρόσφυγες σε συνεργασία με το Κέντρο Μη Τυπικής Εκπαίδευσης της ΜΕΤΑδρασης στη Χίο και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Φέτος, αυτές οι δύο πρωτοβουλίες θα συνδυαστούν και τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα παρουσιάσουν μια συναυλία που θα μας ταξιδέψει στις γειτονιές του κόσμου. Το ρεπερτόριο της συναυλίας θα βασιστεί στη θεματολογία της εικαστικής έκθεσης Το Παρελθόν Είναι Μια Ξένη Χώρα

Συντελεστές: Συμμετέχοντες στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου Διδασκαλία: Ανδριάννα Νεαμονίτη 

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή και στους δύο χώρους από τις 18:30 μέχρι τις 21:00. 

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ 

Παρασκευή 11 Αυγούστου, 10:30 - 11:30 στα αγγλικά 

Παρασκευή 18 Αυγούστου, 10:30 - 11:30 στα ελληνικά 

Σημείο συνάντησης: Τέμενος Χαμηδιέ, 10:15 

Είτε είστε Χιώτες είτε τουρίστες που επισκέπτονται το νησί, σας προσκαλούμε να ακολουθήσετε τον ξεναγό Γιώργο Μπριλή σε μια εντυπωσιακή ξενάγηση για να μάθετε περισσότερα για την πολυεπίπεδη ιστορία του κάστρου της Χίου. 

Για την κράτηση θέσης στείλτε email στη διεύθυνση info@deoprojects.com με θέμα: «Ξενάγηση στο Κάστρο της Χίου» και αναφέρετε τα εξής: ονόματα συμμετεχόντων, ημερομηνία συμμετοχής και τηλέφωνο επικοινωνίας. 

Σάββατο 26 Αυγούστου, 20:00 - 21:00 ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΑΡΩ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΥ Στον αύλειο χώρο των Οθωμανικών Λουτρών 

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην ελληνική γλώσσα. 

Η εικαστικός Μάρω Μιχαλακάκου μιλά για την πρακτική και το έργο της σε μια συζήτηση με τον επιμελητή της έκθεσης Το Παρελθόν Είναι Μια Ξένη Χώρα, Άκη Κόκκινο. Η ομιλία θα εστιάσει στην πορεία της καλλιτέχνιδος, από τα πρώτα της βήματα και την επιλογή της να γίνει καλλιτέχνις, μέχρι στην ένταξη έργων της σε κάποια από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου και τη συμμετοχή της στην έκθεση μέσα από την ανάθεση της εγκατάστασης, Σε Όλες Εμάς, στο Τέμενος Χαμηδιέ.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή και στους δύο χώρους από τις 18:30 μέχρι τις 21:00. 

Ωράριο λειτουργίας έκθεσης:

Οθωμανικά Λουτρά: καθημερινά 8:30 - 15:30 εκτός Τρίτης

Χαμηδιέ Τζαμί: καθημερινά 10:00 - 15:30 εκτός Τρίτης

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ