1.3.2016 9:21

Πάνω από 400 εκδηλώσεις το χρόνο φιλοξενούνται στο Ομήρειο

ΕΥΗ ΚΑΛΚΟΥΝΗ «ΤΟ ΟΜΗΡΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΤΙΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΑΝΟΙΚΤΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΙΩΤΕΣ»

Ενάμιση χρόνο μετά την  ανάληψη των καθηκόντων της ως Προέδρου του Ομηρείου, η Εύη Καλκούνη μας ξεναγεί στους χώρους του πολιτιστικού πνευματικού κέντρου του νησιού μας, κάνοντας παράλληλα τον απολογισμό της για τα όσα πέτυχε μέσα στο 15μηνο της θητείας της.

Ερωτ: Πόσες εκδηλώσεις φιλοξενούνται ετησίως στο Ομήρειο;

Απ: Κατά μέσο όρο πραγματοποιούνται 400 εκδηλώσεις. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πολιτιστικό κέντρο του νησιού μας και είναι φυσικό οι περισσότερες πολιτιστικές δράσεις να φιλοξενούνται στην σκηνή του Ομηρείου.

Ερωτ: Η τακτική παραχώρησης του Ομηρείου για εκδηλώσεις από συλλόγους, σχολεία και ιδιώτες, έχει ενοχλήσει ορισμένους με αποτέλεσμα να σας κατηγορούν ότι περιορίζεστε στην φιλοξενία εκδηλώσεων και δεν παράγεται πολιτιστικό έργο. Τελικά ποιος είναι ο ρόλος του Ομηρείου;

Απαντ:  Το Ομήρειο υιοθετεί και προάγει τόσο επιστημονικές όσο και καλλιτεχνικές ιδέες. Το Ομήρειο είναι ανοικτό σε όλους τους Χιώτες. Είναι υποχρέωση μας στους δημότες μας να κρατήσουμε το Ομήρειο ανοικτό για όλους και να δώσουμε την ευκαιρία στο Χιώτη και την Χιώτισσα να δει και να κρίνει το έργο των φιλοξενούμενων καλλιτεχνών. Ο Χατζιδάκης είχε πει ότι «για να ερεθίσεις πολιτιστικά ένα κοινό πρέπει να περιλαμβάνει τρεις κύκλους το έργο σου. Ο πρώτος κύκλος θα αποτελείται από  εκδηλώσεις που να αγγίζουν το ευρύ κοινό, ο δεύτερος θα απευθύνεται σε πιο «ειδικό-ψαγμένο» κοινό και ο τρίτος κύκλος θα έχει εκδηλώσεις που θα εκπαιδεύουν το κοινό». Εγώ προσπαθώ να υιοθετήσω το σκεπτικό του Χατζιδάκη και η εκδήλωση αφιέρωμα στον Γιάννη Χρήστου είναι αποτέλεσμα αυτής της σκέψης μου.

Ερωτ: Στους 15 μήνες που βρίσκεστε στο τιμόνι του Ομηρείου τι έργο έχει παραχθεί;

Απαντ: Καταρχήν έχουμε εμπλουτίσει περαιτέρω τα πολιτιστικά μας εργαστήρια και έχουμε πραγματοποιήσει εκδηλώσεις με σπουδαίους καλλιτέχνες, προσφέροντας την δυνατότητα στους δημότες μας να τους απολαύσουν στη σκηνή του Ομηρείου. Οι εκδηλώσεις μας έγιναν με πολύ κόπο και ελάχιστα χρήματα. Με το ίδιο μεράκι θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε πολιτιστικές δράσεις στους Χιώτες. Με τις θεατρικές παραστάσεις, τις μουσικές εκδηλώσεις και τις διάφορες εκθέσεις που φιλοξενούμε θέλουμε να ψυχαγωγήσουμε τους πολίτες και να τους δώσουμε και ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Ο πολιτισμός είναι ταξίδι.

Ερωτ: Το κοινό ανταποκρίνεται στις παραγωγές του Ομηρείου;

Απαντ: Σε μεγάλο βαθμό ναι.  Εξαρτάται από το είδος της εκδήλωσης. Υπάρχουν ομιλίες ή εκθέσεις που έχουν μεγάλη απήχηση αλλά ενδέχεται να υπάρξουν και εκδηλώσεις που απευθύνονται σε πιο «ειδικό» κοινό και έχουν λιγότερο κόσμο.

Ερωτ: Από την ημέρα της λειτουργίας του μέχρι και σήμερα έχουν γίνει παρεμβάσεις στο κτίριο;

Απ: Από το 1980 που λειτουργεί ανελλιπώς το Ομήρειο μέχρι και σήμερα ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει στους χώρους του. Δυστυχώς όμως ο χρόνος έχει προκαλέσει φθορές στα καθίσματα, στις μοκέτες, στους τοίχους και απαιτείται άμεσα να γίνει αποκατάστασή τους. Οι εποχές όμως είναι δύσκολες, τα χρήματα που λαμβάνει το Ομήρειο από τον Δήμο είναι  πολύ λιγότερα σε σχέση με το παρελθόν και προσπαθούμε με δωρεές και επιχορηγήσεις να λύνουμε τα όποια προβλήματα.  

Ερωτ:  Το Ομήρειο απολαμβάνει έσοδα από τις εκδηλώσεις του;

Απαντ: Το Ομήρειο δεν μπορεί να είναι ανταποδοτικό ως προς τα χρήματα που κερδίζει από τις εκδηλώσεις του. Οι εκδηλώσεις γίνονται με μοναδικό στόχο να ψυχαγωγήσουν τους Χιώτες.

Ερωτ: Πόσα πολιτιστικά εργαστήρια λειτουργούν στο Ομήρειο;

Απαντ:  Φέτος λειτουργούν 15-17 εργαστήρια, τα περισσότερα εκ των οποίων φιλοξενούνται στους χώρους του Ομηρείου, με εξαίρεση το εργαστήριο κατεργασίας πέτρας. Συνολικά 600 παιδιά φοιτούν σ τα εργαστήρια και δίνουν ζωή στο χώρο.  

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ