13.8.2018 10:37

«Όνειρο μου μία παιγνιοθήκη στη Χίο»

Η Δέσποινα Γιαμώδη (η 3η από αριστερά) μαζί με άλλες εθελόντριες της Ελληνικής Εταιρείας Παιγνιοθήκης.

Η Χιώτισσα πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παιγνιοθήκης εξηγεί τους στόχους της για τη δραστηριοποίηση της Εταιρείας στο νησί μας.

Η θετική της αύρα, η αρχοντική της παρουσία και ο γλυκός της λόγος σε κερδίζουν από τα πρώτα λεπτά συνομιλίας μαζί της. Η επί 25τια  Χιώτισσα πρόεδρος  της Ελληνικής Εταιρείας Παιγνιοθήκης, Δέσποινα Γιαμώδη, με αφορμή την τελευταία εκδήλωση της Εταιρείας στο νησί μας, μιλά στον «π» για τους στόχους και τους σκοπούς δημιουργίας της, για τους τόπους δραστηριοποίησής της αλλά και το μεγάλο της  όνειρο να λειτουργήσει στη Χίο σε μόνιμη βάση μια παιγνιοθήκη.

Οι άνθρωποι δεν σταματούν να παίζουν, επειδή γερνάνε. Γερνάνε, επειδή σταματούν να παίζουν

Οι παγνιοθήκες είναι για όλους

Η πρώτη παιγνιοθήκη στην Ελλάδα δημιουργήθηκε το 1990 από εθελοντές στο Κερατσίνι και  σήμερα λειτουργούν συνολικά πέντε, στο Αιγάλεω, στη Νέα Φιλαδέλφεια, στην Αγία Παρασκευή, στο Κερατσίνι και στην Κάλυμνο.

«Η Ε.Ε.Π. είναι μια μη κερδοσκοπική φιλανθρωπική εταιρεία με στόχο την οργάνωση και λειτουργία παιγνιοθηκών για παιδιά και εφήβους, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε μειονότητες και άτομα με ειδικές δυσκολίες», εξηγεί η πρόεδρος της, συμπληρώνοντας ότι απώτερος στόχος είναι να προάγει την επικοινωνία σε πανελλήνιο και παγκόσμιο επίπεδο σε θέματα που αφορούν στο παιχνίδι και την αξία του για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του παιδιού. Οι παιγνιοθήκες είναι οργανωμένοι χώροι με παιχνίδια που λειτουργούν στα πρότυπα μιας βιβλιοθήκης , όπου τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να παίξουν δημιουργικά με τα παιχνίδια τα οποία μπορούν να δανείζονται και στο σπίτι τους».

Τα παιδιά αναπτύσσουν τη φαντασία τους παίζοντας

«Τα παιδιά έχουν ξεχάσει να παίζουν», σημειώνει η πρόεδρος της Ε.Ε.Π., αφού τα ηλεκτρονικά παιχνίδια τους έχουν στερήσει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους. «Το παιχνίδι είναι απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού. Παίζοντας εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους, αξιοποιούν δημιουργικά τον ελεύθερο τους χρόνο και αποκτούν ξεχωριστές εμπειρίες. Σημειωτέον ότι τα παιχνίδια μας είναι προσαρμοσμένα και για παιδιά με ειδικές ανάγκες, τα οποία έρχονται στις παιγνιοθήκες και παίζουν αβίαστα με όλα τα παιδιά».

Το παιχνίδι δίνει ζωή σε μικρούς και μεγάλους 

Παράλληλα η κ. Γιαμώδη επεσήμανε ότι η Ε.Ε.Π., εκτός από τους παιδότοπους, διοργανώνει σεμινάρια, επιστημονικές ημερίδες και συμμετέχει ενεργά σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά συνέδρια καθότι είναι μέλος τόσο της παγκόσμιας παιγνιοθήκης όσο και της ευρωπαϊκής. «Η λειτουργία των παιγνιοθηκών στηρίζεται στους εθελοντές. Για αυτό όσοι ενδιαφέρονται να βοηθήσουν την προσπάθεια μας, τους εκπαιδεύουμε κατάλληλα, παρακολουθούν επιμορφωτικά σεμινάρια και λαμβάνουν πιστοποιητικό συμμετοχής», αναφέρει, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή της Ελληνικής Εταιρείας Παιγνιοθήκης σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά συνέδρια είναι πολύ ενεργή. «Δεν κάνουμε ταξίδια αναψυχής. Πάμε εκεί και παρουσιάζουμε το έργο μας, παίρνουμε ιδέες για νέα παιχνίδια, ανοίγουμε τους ορίζοντες μας».

Όνειρο μου η δημιουργία μόνιμης παιγνιοθήκης στη Χίο

Στη Χίο η πραγματοποίηση του πρώτου υπαίθριου παιδότοπου έγινε το 2013, ένα χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2012, καθότι, όπως επισημαίνει η κ. Γιαμώδη, η Ε.Ε.Π. ταξιδεύει σε περιοχές που έχουν πληγεί από καταστροφές για να τονώσει λίγο το ηθικό των κατοίκων.  «Όλες οι παγνιοθήκες λειτουργούν σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή κάποιο σύλλογο. Εμείς παρέχουμε τα παιχνίδια και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό λειτουργίας και ο Δήμος ή ο Σύλλογος προσφέρει το χώρο και καλύπτει και τα λειτουργικά έξοδα» εξηγεί, εκφράζοντας συνάμα και το «παράπονο» της για τη μη τελεσφόρηση της Παιγνιοθήκης στο νησί μας.

«Από το 2013 ερχόμαστε ανελλιπώς στη Χίο και στήνουμε υπαίθριους παιδότοπους. Όραμά μου είναι αφενός η δημιουργία μιας μόνιμης παιγνιοθήκης, αφετέρου μιας βιβλιοθήκης για ενήλικες με βιβλία που θα αφορούν τα παιδιά και δημιουργικούς τρόπους απασχόλησης τους. Παράλληλα οραματιζόμαστε ένα Μουσείο παλιών παιχνιδιών. Διαθέτουμε ένα τεράστιο stock  από παιχνίδια και σκέφτομαι ότι, αν δημιουργηθεί  τελικά παιγνιοθήκη στο νησί, να υπάρχει η δυνατότητα δανεισμού παιχνιδιών στα χωριά ώστε να μπορούν και τα παιδιά που δεν μένουν στην πόλη να παίξουν», καταλήγει η Δ. Γιαμώδη.

………………………………………………………………………………………………………………………

 Who is who: Η Δέσποινα Γιαμώδη είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παιγνιοθήκης για 25 συναπτά έτη, άνθρωπος χαμηλών τόνων, δεν αρέσκεται στη δημοσιότητα και δεν δέχθηκε επουδενί να βάλουμε φωτογραφία της. «Στη θέση της φωτογραφίας μου βάλτε παιχνίδια», μας παρότρυνε…

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ