4.1.2017 11:14

Ονειρικό το «χουνκιάρ μπεγεντί» του chef Γιάννη Λινού στον «ΧΟΤΖΑ»

Είναι μια κλασσική πολίτικη συνταγή το χουνκιάρ μπεγεντί (hünkâr beğendi ) νοστιμότατος πουρές μελιτζάνας  με μοσχαρίσιο κοκκινιστό κρέας . Το όνομα του φαγητού στην τουρκική γλώσσα σημαίνει "όπως ο Σουλτάνος" ή "όπως αρέσει στο Σουλτάνο", υποδηλώνοντας τη πασιφανή νοστιμιά του.

Στο τελευταίο  μου ταξίδι στη Χίο  είχα τη τύχη να δοκιμάσω το πιάτο αυτό  στο εστιατόριο «Χότζας»  μαγειρεμένο από τον chef Γιάννη Λινό. Το πιάτο ανέδυε τα πλούσια αρώματα  του και με παρέσυρε  σε ανατολίτικες ηδονικές υπερβάσεις ,  το καπνιστό άρωμα του πουρέ μελιτζάνας  από τη μια και η κρεμώδη  υφή του κοκκινιστού μοσχαριού έκαναν τους σιελογόνους  μου αδένες να παραληρούν από ικανοποίηση . Το κρέας είχε τρυφεράδα και γευστικό βάθος ενώ ο πουρές μελιτζάνας  γέμιζε με αρώματα το στόμα  μου . Καλή σας όρεξη !!!!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ 

Ψάχνοντας την ιστορία του  χουνκιάρ μπεγεντί και διαβάζοντας την σχετική βιβλιογραφία  διαπιστώνω πως ξεκάνει την παρουσία του στις κουζίνες των σουλτάνων  στο Τοπ Καπί στα μέσα του 16ΟΥ αιώνα  από μια στιγμιαία έμπνευση των μαγείρων της  Αυλής . Άλλα γραπτά όμως αναφέρουν ότι δημιουργήθηκε από την αυτοκράτειρα Ευγενία  γυναίκα του Ναπολέοντα  του τρίτου σε μια επίσκεψη της στο ……αρχοντικό του Σουλτάνου  τον 19ο αιώνα . Ζήτησε η ίδια να φτιάξουν οι μάγειροι  πουρέ μελιτζάνας , και όταν ετοιμάστηκε το πιάτο το δοκίμασε πρώτος ο Σουλτάνος  που ευχαριστήθηκε τόσο πολύ που έδωσε εντολή να μπει το συγκεκριμένο πιάτο στο μενού της Αυλής . Έτσι οι μάγειροι το ονόμασαν  χουνκιάρ μπεγεντί  που σημαίνει  «άρεσε στον σουλτάνο» !!!!

 

INFO : Η κουζίνα ανοίγει στις  7 το απόγευμα , Διεύθυνση : Κονδύλη 3, Χίος  , Τηλ: 2271042787

 
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ