8.3.2016 10:55

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στα Θυμιανά

Κάθε χρόνο την Τυρινή Παρασκευή και την αντίστοιχη Κυριακή τα Θυμιανά έχουν την τιμητική τους αφού ο Μ.Ε.Ο.Θ. αναβιώνει μια παλιά παράδοση που παραπέμπει στα χρόνια του Μεσαίωνα, όταν οι Μπερμπερίνοι πειρατές λυμαίνονταν τα παράλια της Χίου. Μια Τυρινή Παρασκευή οι Θυμιανούσοι τους κατατρόπωσαν και το πανηγύρισαν αναλόγως την Τυρινή Κυριακή που ακολουθούσε. Αυτό το έθιμο γιορτάζεται κάθε χρόνο στα Θυμιανά τόσο στην παραδοσιακή μορφή του όσο και στη σύγχρονη καρναβαλική.

 Την Παρασκευή λοιπόν μεταμφιεσμένοι σε κουδουνάτους οι κάτοικοι των Θυμιανών αλλά και των διπλανών χωριών αναπαριστούν τη μάχη με τους πειρατές διασταυρώνοντας τα «ξίφη» τους  ενώ ταυτόχρονα διαδραματίζονται κωμικές καταστάσεις. Αμέσως μετά τις «ξιφομαχίες» ακολουθεί  γλέντι με ζωντανή μουσική στην αυλή του δημοτικού σχολείου.

 Το πρωί της Κυριακής θα τελεστεί λειτουργία στα ξωκκλήσια του Αϊ Γιάννη και του Αγίου Δημητρίου που θα συνοδευτεί και με ουζοποσία και κρασοκατάνυξη. Βόλτα μέσα στα νεκροταφεία των δύο ξωκκλησιών από «ντυμένους» βρακάδες και πειρατές για να «ακούσουν» και οι πρόγονοι το σκοπό της Μόστρας. Κατά τις 11 από την πλατειούλα Βουρνού η εκδήλωση με πρωταγωνιστές τους πειρατές που θα χορεύουν τον πολεμικό χορό ταλίμι θα αρχίσει να κατεβαίνει στους δρόμους του χωριού  με τη συνοδεία παγιαυλιών και τουμπιών που θα παίζουν τον σκοπό. Στις 12 θα αρχίσει η παρέλαση των καρναβαλικών αρμάτων με τη συνοδεία των Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με γλέντι με ζωντανή ορχήστρα στην πλατεία Καρουλιού των Θυμιανών.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ