7.3.2016 9:30

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στα Θυμιανά

Κάθε χρόνο την Τυρινή Παρασκευή και την αντίστοιχη Κυριακή όλοι οι δρόμοι οδηγούν τα Θυμιανά. Στα Θυμιανά όπου ο ΜΕΟΘ αναβιώνει μια παλιά παράδοση που παραπέμπει στα χρόνια του Μεσαίωνα, όταν οι Μπερμπερίνοι πειρατέςλυμαίνονταν τα παράλια της Χίου. Μια Τυρινή Παρασκευή οι Θυμιανούσοι τους κατατρόπωσαν και το πανηγύρισαν αναλόγως την Τυρινή Κυριακή που ακολουθούσε.  Έτσι το βράδυ της Παρασκευής, κατά τις 8, μεταμφιεσμένοι σε κουδουνάτους οι Θυμιανούσοι και όχι μόνο αναπαριστούν τη μάχη με τους πειρατές διασταυρώνοντας τα «ξίφη» τους  ενώ θα διαδραματίζονται κωμικές καταστάσεις. Θα ακολουθήσει γλέντι με ζωντανή μουσική στην αυλή του δημοτικού σχολείου.

 Το πρωί της Κυριακής θα τελεστεί λειτουργία στα ξωκκλήσια του Αϊ Γιάννη και του Αγίου Δημητρίου που θα συνοδευτεί και με ουζοποσία και κρασοκατάνυξη. Βόλτα μέσα στα νεκροταφεία των δύο ξωκκλησιών από «ντυμένους» βρακάδες και πειρατές για να «ακούσουν» και οι πρόγονοι το σκοπό της Μόστρας. Κατά τις 11 από την πλατειούλα Βουρνού η εκδήλωση με πρωταγωνιστές τους προαναφερθέντες που θα χορεύουν τον πολεμικό χορό ταλίμι θα αρχίσει να κατεβαίνει στους δρόμους του χωριού  με τη συνοδεία παγιαυλιών και τουμπιών που θα παίζουν τον σκοπό. Στις 12 περίπου θα αρχίσει η παρέλαση των καρναβαλικών αρμάτων (10) με τη συνοδεία των πληρωμάτων τους (συμμετοχή πάνω από 500 παιδιών). Η όλη εκδήλωση θα κλείσει με γλέντι με ζωντανή ορχήστρα στην πλατεία Καρουλιού του χωριού.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ