30.7.2021 14:48

Οι "Συρματένιοι, ξεσυρματένιοι όλοι" του Γ. Μακριδάκη μας μαθαίνουν... ιστορία

Ένας αφηγηματικός μονόλογος με μαρτυρίες Χιωτών προσφύγων στη Μ.Ανατολή

Το θεατρικό έργο "Συρματένιοι, ξεσυρματένιοι όλοι" παρουσίασαν σήμερα, ο συγγραφέας και σκηνοθέτης, Γ. Μακριδάκης, ο έτερος σκηνοθέτης και υπεύθυνος μουσικής, Β. Παχουνδάκης και η ηθοποιός Χριστίνα Λυκοτσέτα-Χλωρού.

Το έργο αποτελεί έναν αφηγηματικό μονόλογο όπου κεντρικοί ήρωες είναι οι Χιώτες πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να βρουν καταφύγιο στην Μέση Ανατολή το 1941-1946. Ο συγγραφέας του έργου, Γ. Μακριδάκης συνέλεξε μαρτυρίες από το 1997 έως το 2003 με αποτέλεσμα την δημιουργία του βιβλίου από τις εκδόσεις «Πελινναίο» στο οποίο βασίζεται και το θεατρικό έργο.

Την παραγωγή του έργου ανέλαβε ο Συνεταιρισμός του Πιτυούς και το έργο θα ανεβεί σε χωριά της Χίου ξεκινώντας από το Πιτυός στις 3 Αυγούστου, 4 Αυγούστου στην Καλλιμασιά, στις 8 Αυγούστου στη Βολισσό, στις 12 Αυγούστου στο Περιβόλι και στις 13 Αυγούστου στα Καρδάμυλα.

Από τον προσφυγικό καταυλισμό στο Χαλέπι στη ΒΙ.ΑΛ. της Χίου

Μάλιστα ο κ. Μακριδάκης μετέφερε τα ιστορικά δεδομένα:

«Συνέλλεξα αφηγήσεις ανθρώπων της Χίου που έφυγαν το 1941 στην Μέση Ανατολή και έμειναν εκεί έως το 1946. Τα γυναικόπαιδα έμειναν στην Κύπρο, στη Συρία και έφτασαν μέχρι το Βελγικό Κονγκό. Οι άντρες της Χίου έφυγαν να καταταγούν στο στρατό της Μέσης Ανατολής…»

Με αναφορά στους παραπάνω ως «Συρματένιους» πρόσφυγες το έργο επαναφέροντας στην μνήμη των Χιωτών το ιστορικό τότε, έχει στόχο να προβληματίσει τον θεατή η αναγνώστη του σήμερα. ‘Έτσι με την θεατρική παράσταση επιβεβαιώνεται ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται και οι μαρτυρίες επανέρχονται ίδιες  με μόνη διαφορά τον γλωσσικό κώδικα.

Αφηγήτρια θα είναι η ηθοποιός Χριστίνα Λυκοτσέτα-Χλωρού, η οποία καλείται «σαν μια γιαγιά» να μας συστήσει τους κεντρικούς ήρωες του έργου που δεν είναι άλλοι από τους πρόσφυγες.

Τόσο η ηθοποιός Χριστίνα Λυκοτσέτα-Χλωρού όσο και ο σκηνοθέτης και υπεύθυνος μουσικής, Βασίλης Παχουνδάκης συνέβαλλαν στο να δώσουν ταυτότητα και μορφή χωρίς υπερβολές.

«Η ιστορία και οι άνθρωποι έχουν όνομα. Όλοι αναφέρονται με το όνομα τους μέσα στο έργο. Μέσα από τις μαρτυρίες των ανθρώπων καταλαβαίνει κανείς και σε ποιους αναφέρεται» δήλωσε ο κ. Παχουνδάκης.

Κλείνοντας η ηθοποιός, Χριστίνα Λυκοτσέτα-Χλωρού συμπλήρωσε ότι πρόκειται για μια ομαδική δουλειά και κεντρικός στόχος ήταν η παράσταση να έρθει κοντά στον λαό.

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ