6.12.2023 13:37

Οι φαγιάνς των χιώτικων νοικοκυριών στην Αθήνα

Κεραμεικά σκεύη της Ανωνύμου Αγγειοπλαστικής Εταιρείας «ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ» στη Χίο

Για σχεδόν έναν αιώνα ο «Κεραμεικός» προμήθευε με πιάτα και άλλα χρηστικά αντικείμενα τα ελληνικά νοικοκυριά. Σκεύη, τα οποία καλύπτουν ένα εύρος που εκτείνεται από τα οικεία σε όλους λευκά πιάτα με την κυματοειδή απόληξη και τη σφραγίδα με τον ταύρο στη βάση έως τα, εξίσου γνωστά, αρχαιοελληνικά αντίγραφα.

Ο «Κεραμεικός» αποτελεί, ίσως,  μία από τις λίγες περιπτώσεις επιχείρησης στον ελληνικό χώρο, η οποία διαθέτει, τα χαρακτηριστικά των φημισμένων οίκων της δυτικής Ευρώπης: δραστήριους επιχειρηματίες, τον Νικόλαο Κανελλόπουλο, εμπνευσμένους καλλιτέχνες, τον Πάνο Βαλσαμάκη, τον Μιχάλη Μαρτζουβάνη και πολλούς άλλους, μεγάλη χρονική διάρκεια, για τα ελληνικά δεδομένα τουλάχιστον, από το 1909 έως το 1985, και μία ποικιλία παραγωγής από τα απλούστερα χρηστικά αντικείμενα έως τα πλέον εξεζητημένα διακοσμητικά είδη.

Σε αντίθεση όμως με τις κεραμοποιίες του εξωτερικού η βιβλιογραφία για τις αντίστοιχες ελληνικές είναι μικρή. Με την εισήγηση του Βασίλη Αγιαννίδη στην Πανελλήνια Ημερίδα Συντηρητών Αρχαιοτήτων την 8η Δεκεμβρίου στην Αθήνα γίνονται γνωστά λίγα πράγματα για όλα αυτά που αποτέλεσαν καθημερινότητα ανάξια προσοχής και πλέον περισυλλέγονται και φυλάσσονται σαν μάρτυρες μιας εποχής που η Ελλάδα είχε δική της, μεγάλη κεραμική παραγωγή. Θα παρουσιαστούν κάποια αντίγραφα κεραμικών αρχαιοελληνικής έμπνευσης από το παλαιοπωλείο του Κώστα Πνευματικούδη, κομμάτια κεραμικών από επιφανειακά στρώματα ανασκαφών και διάφορα σκεύη και σερβίτσια από κατοικίες στη Χίο.

Πληροφορίες για την ημερίδα στον σύνδεσμο:

https://pesa.gr/imerida-2023-syntiriton-archaiotiton-erg/

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ