Η δεύτερη Ανοιξιάτικη αφήγηση στο χώρο πολιτισμού Ξερή Φτελιά (Ψυχάρη 18, Χίος) θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Απριλίου στις 6.00 το απόγευμα και έχει τίτλο «Οι Αιώρες της Άνοιξης, μύθοι και παραμύθια με ανθισμένα λουλούδια». Η αφήγηση απευθύνεται σε κοινό από 7 ετών και άνω. Με αφορμή το έθιμο της Αιώρας που προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα και επιβιώνει μέχρι και τις μέρες μας, η αφηγήτρια Καλλιόπη Λιαδή θα μας ταξιδέψει σε τόπους ανθισμένους και μαγικούς με οδηγό την προφορική παράδοση και τα τραγούδια.
Τη Δευτέρα του Πάσχα ή ανήμερα του Άη Γιώργη αλλά και όλη την άνοιξη μετά το Πάσχα σε πολλά μέρη της Ελλάδας γιόρταζαν - σε κάποια γιορτάζουν ακόμα και σήμερα - το έθιμο της αιώρας, για να ευχαριστήσουν τη γη, να υποδεχτούν την Άνοιξη και την ανθοφορία της φύσης και για καλοτυχία. Πάνω στην κούνια κορίτσια με λουλούδια στα μαλλιά, κάποιες φορές και αγόρια, τραγουδούσαν ή έκαναν πειράγματα, και άλλα από κάτω μέχρι και με τσουκνίδες μπορεί να τα χτυπούσαν στα πόδια για να "μαρτυρήσουν" το όνομα του αγαπημένου ή της αγαπημένης τους. Και τραγουδούσαν το τραγούδι ''Θέλω ν΄ ανέβω στ΄ αψηλά;'' ή αλλιώς ''Γαρυφαλλιά μου πράσινη...''
Στην συνάντηση του Σαββάτου θα τραγουδήσουμε όλοι μαζί, θα γνωρίσουμε μια κοπέλα, τη Γαρυφαλιά που φροκάλιζε τη θαλασσα, θα δούμε τι δώρο έκαναν οι Μοίρες σε ένα κορίτσι που στολίστηκε με παπαρούνες, πώς ο πανέμορφος Άδωνις έφερνε την άνοιξη αλλά και πώς εμφανίστηκαν οι πρώτες ανεμώνες.
Στο τέλος της αφήγησης προσφέρεται κέρασμα (καφές, τσάι ή χυμός) και θα ακολουθήσει δημιουργικό εργαστήρι.
ΟΙ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΞΕΡΗ ΦΤΕΛΙΑ
Η σειρά αφηγήσεων «Παραμύθια στην Ξερή Φτελιά» ξεκίνησε το Μάρτιο του 2025 με στόχο μικροί και μεγάλοι να έρθουν σε επαφή με τον προφορικό λόγο, τη λαϊκή προφορική παράδοση, τη φαντασία καθώς και με το μοίρασμα και την παρηγορία που προσφέρει η παραμυθία. Έτσι μια φορά κάθε μήνα, μικροί-μεγάλοι, μαζευόμαστε στο φιλόξενο βιβλιοπωλείο – χώρο πολιτισμού και γινόμαστε μια παρέα για να ταξιδέψουμε με μύθους και παραμύθια που μας αφηγείται η συνεργάτιδα μας Καλλιόπη Λιαδή. Οι πρώτες αφηγηματικές συναντήσεις είναι εμπνευσμένες από την άνοιξη και τη φύση και απευθύνονται σε όλη την οικογένεια, ενώ προγραμματίζονται αφηγήσεις για μικρότερα παιδιά αλλά και για ενήλικες.
Ήδη πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η αφήγηση «Κελαρυστά Παραμύθια! Παραμύθια για το νερό» τον Μάρτιο. Ο κύκλος της ανοιξιάτικης θεματικής θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 23 Μαΐου με την ενότητα: «Τα παραμύθια των πολύχρωμων φτερών» παραμύθια με δέντρα, δάση και κελαηδίσματα».
Η ώρα έναρξης είναι στις 6.00μ.μ. και η συνολική διάρκεια των συναντήσεων είναι περίπου 100 λεπτά.
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ
ΕΙΣΟΔΟΣ :12 ευρώ, ενήλικες, 8 ευρώ, παιδικό (Περιλαμβάνεται ΦΠΑ). Εκπτώσεις στα αδερφάκια.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ : Ξερή Φτελιά, Ψυχάρη 18, Χίος και τηλ. 6987289052
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.