7.1.2016 17:41

Ο Ιορδάνης ποταμός του Βροντάδου

ΕΤΣΙ ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΙΟ

Ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό και μοναδικό στη χώρα μας έθιμο πραγματοποιείται ανήμερα της εορτής των Φώτων στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Βροντάδου. Πρόκειται για την αναπαράσταση του Ιορδάνη Ποταμού (Φώτο του Τόλη Φλιούκα), που επιτυγχάνεται μέσω του στολισμού της εικόνας της Βάπτισης του Κυρίου από την οροφή μέχρι το δάπεδο με μυρσινιές και μανταρινάκια από την αυλή της εκκλησίας.

«Το έθιμο ξεκίνησε από έναν ιερέα εκ Ιεροσολύμων, ο οποίος ενδεχομένως το είχε παρακολουθήσει στα Ιεροσόλυμα και θέλησε να το μεταφέρει και στο Βροντάδο. Από τότε μέχρι σήμερα όσοι ιερείς υπηρέτησαν στο Καθεδρικό Ναό Αγ. Γεωργίου συνέχισαν το έθιμο», δήλωσε στο «π» ο ιερέας του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Βροντάδου, π. Ιωανν. Κοντός προσθέτοντας ότι η αναπαράσταση του Ποταμού Ιορδάνη επιτυγχάνεται μέσω μιας ειδικής σιδερένιας κατασκευής η οποία στολίζεται με μυρσινιές και μανταρινάκια. 

Στην υπόλοιπη Χίο

Σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε και φέτος ο καθιερωμένος καθαγιασμός των υδάτων ανήμερα της εορτής των Θεοφανείων. Πιστοί από άκρη ως άκρη του νησιού κατέκλεισαν τις ενορίες ενώ μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας οδηγήθηκαν σε λιμάνια και παραλίες για την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.

Τα νερά του Αιγαίου, για τα οποία τόσος λόγος γίνεται εντός και εκτός Ελλάδος με αφορμή το μεγάλο πρόβλημα της μετανάστευσης, δεν μπορεί παρά κάποια στιγμή να ηρεμήσουν. Κι αυτό, πέρασε από το μυαλό όλων όσοι παραβρέθηκαν στους αγιασμούς των υδάτων σε όλο το νησί.

Από το λιμάνι της Χίου μέχρι το Λιθί και από εκεί ως τα Λημνιά εκατοντάδες Χιώτες παρακολούθησαν τη ρίψη του Σταυρού στη Θάλασσα ενώ δεν ήταν λίγοι όσοι τελικά πήραν την απόφαση να βουτήξουν στα παγωμένα νερά.

Βροντάδος

Πλήθος πιστών συγκεντρώθηκε και στον ναυτότοπο του Βροντάδου όπου οι ιερείς των ενοριών καθαγίασαν τα ύδατα στην περιοχή των Τριών Μύλων. (Φωτο: Κ. Γεωργούλη)

Αγία Φωτιά

Τρεις συνολικά κολυμβητές αψήφησαν τα φουρτουνιασμένα κύματα στην παραλία της Αγίας Φωτιάς. Δίχως να λογαριάσουν κρύο και αέρα ρίχτηκαν στη μάχη του σταυρού. (Φώτο: Β. Κλαδιά)

Λιθί

Η ρίψη του Σταυρού στη θάλασσα τιμήθηκε και στο Λιθί, εκεί όπου οι πιστοί κατέκλεισαν την παραλία της περιοχής ενώ 5 κολυμβητές έπεσαν στα παγωμένα νερά. (Φώτο: Στ. Απόδιακος).

Λημνιά

Ο καθαγιασμός των υδάτων πραγματοποιήθηκε και στο βόρειο τμήμα του νησιού παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Στα Λημνιά η Μαρκέλλα Γκούσα ήταν η μοναδική τολμηρή κολυμβήτρια που έπεσε στη θάλασσα αποσπώντας τον θαυμασμό των πιστών. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ